Enkele veel voorkomende redenen voor een inleiding zijn: over tijd zijn, langdurig gebroken vliezen, groeivertraging van het kind en een verslechtering van het functioneren van de placenta.
In Nederland worden vrouwen meestal niet vóór 41-42 weken zwangerschap ingeleid. Heb je toch de wens om eerder ingeleid te worden, dan kan deze keuzekaart jou en je zorgverlener helpen je keuze te bespreken: afwachten tot je bevalling vanzelf begint of je bevalling laten inleiden in het ziekenhuis?
Het is nog niet bekend wat een bevalling precies doet beginnen. We weten wel dat het een samenspel is van hormonen en dat de placenta (moederkoek), de vliezen en je kindje een belangrijke rol hierbij hebben. Ook dat er een hormoonverandering is vlak voor de bevalling.
Inleiden bevalling
Bij een inleiding brengt men de weeën op gang en controleert men de conditie van moeder en kind. Het op gang brengen van de weeën gebeurt vaak door middel van een infuus. Je krijgt een naaldje in een bloedvat van je hand of onderarm en daarop wordt een dun slangetje aangesloten.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Vaak worden baby's kort voor de bevalling rustiger. Ze slapen veel en dan bewegen ze soms wat minder. Zo sparen ze energie voor de bevalling, want ook voor baby's is dat een hele inspanning.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Ook ernstige klachten van u zelf kunnen een reden zijn om de bevalling in te leiden. Enkele veel voorkomende redenen voor een inleiding zijn: over tijd zijn, langdurig gebroken vliezen, groeivertraging van het kind en een verslechtering van het functioneren van de placenta.
Van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste voldragen kind wordt 33 procent ingeleid. Dit is veel in vergelijking met de praktijk in andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen.
Gevolgen van het inleiden van de bevalling
Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Nog een paar wetenswaardigheden: de meeste bevallingen beginnen in het weekeinde of 's nachts. Waarschijnlijk komt dit omdat het dan rustig in huis is en je je lekker ontspannen voelt!
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder is een spier en die spier is aan het oefenen.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Bevallen in bad is in principe geschikt voor iedereen. “We bespreken de wensen en mogelijkheden voor de bevalling natuurlijk altijd vooraf. Alleen wanneer een zwangere bijvoorbeeld moet worden ingeleid of een ruggenprik krijgt, is een badbevalling niet mogelijk.
Afhankelijk van de reden van de inleiding kan dit langer duren, soms tot de volgende ochtend. Afhankelijk van het verloop van de bevalling kun je onder de douche of word je op bed gewassen. Als jij of de baby geen intensieve controles nodig hebben, kun je ongeveer 3 à 4 uur na de bevalling weer naar huis.
De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is.
Een veelgehoorde opvatting is dat een ingeleide bevalling pijnlijker zou zijn dan een normale bevalling. Dit is moeilijk te bewijzen, omdat geen twee bevallingen hetzelfde zijn. Wel is bekend dat er bij inleiding van de bevalling vaker pijnstilling wordt gegeven, mede op basis van de langere duur.
Dit medicijn wordt elke 4 uur gegeven. Als er voldoende ontsluiting is en de vliezen worden gebroken, bevallen de vrouwen met een infuus vaak nog dezelfde dag. De snelheid van de bevalling hangt er ook van af of u al eens eerder op de natuurlijke manier bevallen bent. Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur.
Deze fase van bevallen begint al tijdens de laatste weken van je zwangerschap en eindigt dan ook als de actieve fase van de bevalling begint. Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter.
De bevalling inleiden om 'comfortredenen'
Toch moet er absoluut aan enkele voorwaarden voldaan worden: De baarmoederhals moet rijp zijn (uitzetting, ligging, stevigheid en lengte moeten gunstig zijn voor de geboorte van het kind). De zwangerschap moet voldragen zijn: minstens 39 weken amenorroe.
Strippen is dus een manier om de bevalling in te leiden.Het is een minder ingrijpende manier dan een kunstmatige inleiding met weeënopwekkers. Door weeënopwekkers kunnen de weeën heftiger zijn dan wanneer ze spontaan op gang komen. Daarom willen veel vrouwen liever eerst proberen of ze gaan bevallen door te strippen.
De kans dat vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling overlijden is sinds de helft van de twintigste eeuw meer dan tien keer zo klein geworden. De afname vond vooral plaats in de periode 1950-1970. Vanaf 2007 sterven minder dan tien vrouwen per jaar tijdens zwangerschap of bevalling.
Jaarlijks overlijden gemiddeld 11 vrouwen aan de gevolgen van zwangerschap, baring of kraambed. In de periode 2006-2018 stierven in totaal 141 vrouwen op 2.304.271 levendgeborenen aan de gevolgen van zwangerschap, baring of kraambed, ofwel 6,1 moeders per 100.000 levendgeborenen. Gemiddeld zijn dat 11 moeders per jaar.
Het hoofdje van de baby zit laag, en de druk tegen het laatste randje baarmoedermond en de onderrug kan heftig zijn. Terwijl je lichaam hard werkt om de laatste centimeters van de baarmoedermond te openen, bereidt het zich ook vast voor op de persfase.