Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Alcoholhoudende dranken kunnen wel degelijk bederven. De smaak kan erg achteruit gaan en er kan bezinksel ontstaan. Het hangt af van toevoegingen of de drank bederft. Als er veel verschillende suikers, geur en smaakstoffen zijn toegevoegd, is de kans op bederf groter.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak. Fruitlikeuren zullen bijvoorbeeld verzuren.
Pure Alcohol is praktisch onbeperkt houdbaar. Heldere alcoholische dranken, met een hoog alcoholpercentage, zijn in principe onbeperkt houdbaar. Het toevoegen van meer andere stoffen in alcoholische dranken heeft invloed op de houdbaarheid van het produkt.
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Baileys is de enige roomlikeur dat zijn smaak voor 2 jaar vanaf de dag dat het werd gemaakt, geopend of ongeopend, opgeslagen in de koelkast of niet, bij het niet in direct zonlicht opgeslagen bij een temperatuur van 0-25 graden Celsius garandeert.
Houdbaarheid van whisky na openen
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.
Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren.
- Bewaar de fles in een constante temperatuur van 15 tot 18 graden Celsius. Probeer er daarbij voor te zorgen dat de temperatuur niet al te veel schommelt. - De fles kunt u het beste bewaren in een donkere ruimte. Whisky en zon zijn namelijk geen goede vrienden.
Alles met een laag alcoholpercentage moet voor het grootste deel in de koelkast worden bewaard; terwijl dranken met een hoog alcoholgehalte meestal prima op de plank zitten. Bewaar het daarom in de koelkast.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Cognac, rum, pure graanjenever, whiskey, gin en vodka blijven onbeperkt houdbaar. De gedistilleerde drank is een zogenaamd dood product, zolang de fles ongeopend blijft. Om verkleuring en smaakverschillen tegen te gaan, is het ook belangrijk dat de flessen donker en droog bewaard worden (dus niet in de koelkast).
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Net zoals oudere flessen wijn doorgaans voor hogere prijzen over de toonbank gaan, draagt dit bij whisky ook bij aan de kwaliteit. Zodra de whisky gebotteld wordt, stopt dit proces echter. Wanneer je whisky in een niet-geopende fles laat, is deze in principe onbeperkt houdbaar.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
In de regel is jouw fles vodka na opening nog minimaal 3 jaar houdbaar, al staat er geen officiële verstrijkdatum op de houdbaarheid van vodka of andere sterke drank. Sterke dranken zijn na 3 jaar nog prima te drinken, maar ze verliezen wel aan kwaliteit.
Dranken met een hoog alcoholgehalte zijn praktisch oneindig houdbaar. Hou hoger het percentage, hoe langer houdbaar. Smirnoff blijft dus jaren goed.
Wodka verlaagt je cholesterolgehalte
Die nare LDL heeft een slechte invloed op je slagaderen, terwijl de HDL juist afgevoerd wordt naar de lever. Daar wordt het vervolgens afgebroken. Precies daar heeft wodka een goede invloed op, het levert namelijk veel HDL aan. Hartstikke goed voor dat goddelijke lijf van je!