de eerste fase is een nog bewuste fase waar we zweven tussen waken en slapen. de tweede fase is een fase waar we steeds meer en dieper indommelen. in de derde fase ademen we dieper en daalt het hartritme, hier ontspannen de spieren zich. de vierde fase zorgt voor lichamelijke rust en recuperatie.
In de overgangsfase van lichte naar diepe slaap ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en je lijf ontspant. Deze fase duurt ongeveer 5 minuten. De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust.
Mensen die weinig slaap nodig hebben, bereiken 's nachts zo'n vier keer het stadium van een diepe slaap. Zij hebben doorgaans genoeg aan 4 tot 6 uur slaap per nacht. Heb jij 7 tot 8 uur per nacht nodig? Dan maak je zo'n 5 keer per nacht de periode van diepe slaap mee.
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Fase 1 – Sluimerslaap: Dit is het begin van je slaap en deze fase duurt slechts vijf tot tien minuten. In deze fase kun je nog gemakkelijk wakker worden. Het voelt dan alsof je nog niet geslapen hebt. Fase 2 – Lichte slaap: Deze fase duurt 30 tot 40 minuten.
Als je het vermoeden hebt dat je vaak moe wakker wordt, door te weinig diepe slaap, kan het helpen om gericht te gaan werken aan het verbeteren van je slaapkwaliteit. Hieronder vind je een aantal tips die je hiermee op weg helpen: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en koel (circa 18 graden) is.
Niet diep genoeg slapen kan te maken hebben met het gebruik van bepaalde middelen, zoals alcohol of slaaptabletten. Je slaapt dan wel, maar de kwaliteit is niet optimaal. Diep kunnen slapen hangt ook samen met de opgebouwde slaapdruk.
Droomslaap of REM-slaap: tijdens deze fase zijn de hersenen zeer actief en maken de ogen snelle bewegingen (REM = rapid eye movement of snelle oogbewegingen). In deze fase komen meestal onze dromen voor. Hartritme en ademhaling zijn onregelmatig, onze spieren zijn totaal ontspannen en onze bloeddruk stijgt.
Genoeg diepe slaap krijgt je lichaam door bijvoorbeeld niet te veel te eten voor het slapengaan. Ook kan het verminderen van alcohol drinken helpen om meer diep slaapt te krijgen. Andere manieren zijn een verduisterende omgeving voor het slapengaan, zodat de aanmaak van melatonine gestimuleerd wordt.
Het horloge meet de tijd die tussen iedere hartslag zit. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de bewegingsmeter. Op basis van deze gegevens kan het horloge bepalen of je slaapt, wakker bent en in welk slaapstadium je je bevindt.
Onze slaap bestaat uit vier verschillende fases: de sluimerfase (1), lichte slaapfase (2), de diepe slaapfase (3) en de remslaap (4). Hoewel we ongeveer de helft van onze nacht in fase 2 doorbrengen, en een kwart in de remslaap, spenderen we ook gemiddeld 15 tot 20 percent van onze nachtrust in de diepe slaapfase.
De diepe slaap en de REM-slaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Waarom is REM-slaap zo belangrijk? De REM-slaap is zonder twijfel een essentiële slaapfase. Tijdens je droomslaap worden emotionele gebeurtenissen namelijk verwerkt en wordt belangrijke informatie opgeslagen in je geheugen. Hierdoor vergroot je hersencapaciteit en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen.
De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig. Wanneer u `s avonds naar bed gaat daalt uw alertheid en komt u via de lichte slaap in de diepe slaap.
Draag je apparaat niet in een clip of hanger. Als je lichaam volledig in rust is en je ongeveer een uur niet hebt bewogen, registreert je Fitbit-apparaat dat je slaapt. Welke slaapgegevens registreert mijn Fitbit-apparaat? Als je apparaat geen hartslag registreert, zie je je slaappatroon in de Fitbit-app.
Lichte en diepe slaap. De eerste twee fases zijn de ” lichte slaap ” ook wel non remslaap genoemd. Fase 3 en 4 worden de ”diepe” slaap genoemd en behoort ook bij de non remslaap. Fase 5 is de remslaap, ook wel droomslaap genaamd.
Hoe lang de REM-slaap duurt, verschilt elke slaapcyclus. De duur kan variëren van 5 tot 45 minuten. Meestal zijn de remperiodes kort in het begin en langer naarmate de nacht vordert. Om die reden herinner je je meestal eerder dromen die je aan het eind van de nacht (of in de vroege ochtend) gehad hebt.
Tijdens de diepe slaap vertraagt je ademhaling en ontspannen je spieren. De bloeddruk zakt en je hersenen verwerken alle informatie en de vele prikkels die je overdag hebt opgedaan. Dit is noodzakelijk om alle systemen in je lichaam de volgende dag weer optimaal te kunnen laten werken.
Waar kinderen en tieners makkelijk het klokje rond slapen, worden volwassenen gemiddeld zo'n twee tot drie keer per nacht wakker. De reden hiervan is dat ons lichaam minder goed tot rust komt, waardoor we lichter slapen.
“Wie te weinig REM-slaap heeft, krijgt problemen met zijn langetermijngeheugen. Daarnaast ondermijnt gebrek aan REM-slaap ons vermogen om goed om te gaan met onze emoties. We worden dan prikkelbaar en laten ons sneller meeslepen in conflicten.”
Hoe vaak je droomt is dan ook een goede indicatie van hoeveel REM-slaap je die nacht hebt gehad. Veel dromen betekent daarom niet automatisch dat je een goede nacht achter de rug hebt. Sommige dromen beleef je zo intens dat je de volgende ochtend precies vermoeider wakker wordt dan wanneer je ging slapen.
Hoe lang duurt een powernap? Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
Wandel naar de keuken voor een glas water, lees een 'slaapverwekkend' boek in de woonkamer of werk nog wat strijkgoed weg in de bijkeuken. Houd het wel bij rustige en 'hersenloze' activiteiten. Na een kwartiertje of 20 minuten word je vaak vanzelf moe en kun je 'opnieuw' naar bed gaan.
Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door stress. Stress kan ervoor zorgen dat we minder goed inslapen, maar ook dat we vaker wakker worden gedurende de nacht. Mensen die bijvoorbeeld te laat actief zijn op hun laptop, tablet of smartphone met werkgerelateerde zaken slapen minder diep.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."