Moderne arbeidsvoorwaarden bieden flexibiliteit en keuzemogelijkheden voor medewerkers. Dat kan uiteenlopend gaan over beloning, werktijden, ontwikkeling, pensioen, vitaliteit, zorg en arbeidsongeschiktheid. Medewerkers kiezen de arbeidsvoorwaarden die het beste bij hun persoonlijke situatie passen.
Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden kun je er als werkgever echt uitspringen ten opzichte van anderen. Als jij als werkgever net dat beetje extra kunt bieden, laat je meteen zien dat jij jouw medewerker belangrijk vindt en op deze manier wordt het binden van personeel een stukje makkelijker.
Primaire arbeidsvoorwaarden hebben in het algemeen betrekking op zaken waarover in de arbeidsovereenkomst altijd afspraken worden gemaakt en waaraan de wet minimumeisen stelt, zoals loon, arbeidsduur en vakantie(-dagen en -geld).
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn (zoals de naam al zegt) de voorwaarden die niet direct invloed hebben op de te verrichten arbeid. Denk aan het aantal vakantiedagen of eventuele opleidingsbudget. Wat overblijft zijn de tertiaire arbeidsvoorwaarden.
Is vakantiegeld een secundaire arbeidsvoorwaarde? Ja, vakantiegeld wordt beschouwd als een secundaire arbeidsvoorwaarde.
Denk aan bedrijfsuitjes, goede werkvoorzieningen, sportfaciliteiten of een bedrijfskantine. De quartaire arbeidsvoorwaarden bevinden zich in een vaag gebied. Zaken als een prettige werksfeer, carriĆØreperspectieven en het gevoel van zinvol werk vallen eronder.
Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heb je de ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kun je denken aan een auto van de zaak, je pensioenregeling of een dertiende maand. Ook hier maak je afspraken over met de werkgever.
Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je jouw arbeidsvoorwaarden met je toekomstige werkgever. Denk aan zaken als werktijden en -dagen, salaris, vrije dagen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals scholing of een auto van de zaak. Het arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijk gesprek.
Groene arbeidsvoorwaarden zijn in het kort alle arbeidsvoorwaarden waarmee je als bedrijf een positieve impact op het klimaat en milieu kunt hebben.
Onder primaire arbeidsvoorwaarden valt het loon dat op afgesproken tijden op je rekening wordt gestort en het aantal uren dat je werkt. Ook de wettelijk verplichte vakantietoeslag (minimaal 8%) hoort hier bij.
Je spreekt van tertiaire arbeidsvoorwaarden als je het over faciliteiten of voorzieningen hebt die moeilijk in geld uit te drukken zijn of waarvan de waarde niet in verhouding staat tot de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden
Je kunt hierbij denken aan zaken als: gebruik van de bedrijfskantine, bedrijfsuitjes, het ontvangen van een kerstpakket en een verjaardagscadeautje en een kwalitatief hoogwaardige werkomgeving.
Zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden staan opgenomen in de arbeidsovereenkomst. De primaire arbeidsvoorwaarden hebben betrekking op het loon, de werktijden, de arbeidsduur en het aantal vakantiedagen waar werknemers recht op hebben.
Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de belangrijkste afspraken tussen de werkgever en de werknemer. Het salaris is daar natuurlijk de voornaamste van. Hier maak je altijd afspraken over met je werknemer.
Vakantiegeld is een onderdeel van het loon en een loonvordering kan worden ingesteld over de laatste vijf jaar.
Pensioen. Een pensioenregeling kan een primaire arbeidsvoorwaarde zijn en onder de CAO vallen. Bedrijven die geen CAO kennen, zijn echter niet verplicht hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden.
Secundaire sector: Bedrijven die grondstoffen verwerken tot een eindproduct, zoals de bouw en de metaalindustrie. Beroepen bijv. kraanmachinist, verwarmingstechnicus. Tertiaire sector: Bedrijven die diensten verlenen om winst te maken, zoals de horeca, transportbedrijven, banken en detailhandel.
Primaire sector: landbouw, mijnbouw en visserij.Secundaire sector: industrie & bouw.Tertiaire sector: commerciƫle dienstverlening (bijv.winkels,)