Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
SWOT staat voor Strengths (sterktes), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Strengths zijn de interne positieve punten en Weaknesses de interne negatieve punten. Deze twee aspecten van de SWOT-analyse vormen samen de interne analyse.
Typerend voor een valkuil is: Het gaat altijd over soms (soms of regelmatig stap je in je valkuil) Wat je als zwak ervaart van jezelf (als minpunt) Wat je bij jezelf door de vingers ziet, waar je aan voorbij zou kunnen gaan of waar je de neiging hebt om het goed te praten.
Het gedrag is de wijze waarop een persoon handelt en reageert op de omgeving (actie – reactie). Het betreft hier bijvoeglijk naamwoorden; in dit geval woorden die een eigenschap aangeven van een persoon.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
De valkuil van geduld is er ook en misschien herken je die wel: teveel tijd nemen en geen notie nemen van deadlines. te langzaam werken en niet begrijpen dat er druk is bij anderen of dat er deadlines zijn gesteld. dood gemoederd aan het werk gaan terwijl anderen in de stress zitten omdat iets af moet.
Normatief bent voor anderen en jouw eigen normen als maatstaf neemt voor de ander. Je in de valkuil trapt van over-verantwoordelijk of over-zorgzaam gedrag waarbij je de ander de mogelijkheid ontneemt om in eigen behoeften te voorzien.
Valkuil: rechtlijnig en bot
Toch zit er een valkuil bij de kwaliteit eerlijkheid. Je kunt jezelf soms in de problemen brengen of iets zeggen wat tegen jou werkt. Je hebt iemand iets verteld, waardoor onrust ontstaat bij de ander. En achteraf had het geen enkele toegevoegde waarde dat jij dit verteld hebt.
Een valkuil is net wat anders. Een valkuil is een doorgeslagen variant van een kwaliteit. Zo kan jouw kwaliteit bijvoorbeeld zijn dat je zorgzaam bent voor anderen. Een valkuil hierbij is dat je jezelf helemaal wegcijfert en dus niet goed voor jezelf zorgt.
Voorbeelden van persoonlijke eigenschappen kunnen zijn: gedisciplineerd, gedreven, enthousiast, gestructureerd, flexibel, empathisch enzovoort. In de video leer jij hoe je persoonlijke eigenschappen en kernkwaliteiten kunt ontdekken én vasthouden.
een groot ego: egocentrisch of egoïstisch. profiteren graag van een ander. denken veel aan zichzelf en zijn niet gericht op een ander. willen best wat voor een ander doen als ze er maar beter van worden.
Wat is jouw grootste zwakte of wat zijn jouw slechte eigenschappen? Bij het noemen van je zwaktes moet je iets tactvoller te werk gaan. Zeg bijvoorbeeld niet dat je een ongelooflijke hork bent of dat je absoluut niet met mensen kan omgaan.
Een 'sterkte-zwakte-analyse' bestaat uit onderzoek naar de sterke en zwakke punten van een organisatie. Door je eigen sterktes en zwaktes goed onder de loep te nemen, krijg je duidelijkheid over wat de beste volgende stap is en hoe je jezelf als organisatie kunt verbeteren.
Een voorbeeld van een goed antwoord op de vraag, is het volgende: “Ik neem soms te veel werk op mij, omdat ik graag wil dat taken zorgvuldig en op de juiste manier uitgevoerd worden. Ik heb bij mijn vorige job geleerd om meer te delegeren, en zo te leren van de expertise van anderen.”