Vanaf 12 weken verandert de NUB en worden de verschillen tussen jongens en meisjes in geslacht steeds zichtbaarder.
Het geslacht
Bij de 13 weken echo krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Als je 11 weken zwanger bent beginnen ook de vingernageltjes te groeien en krijgen de uitwendige geslachtsorganen steeds meer vorm. Rond week 14 valt vast te stellen of je een jongen of een meisje verwacht!
De geslachtsbepaling echo is een 2D echo die vanaf 14 weken gedaan kan worden. Als je BMI hoger is dan 30 dan is het verstandig om een week later te komen omdat we dan meer kans hebben om het geslacht daadwerkelijk te bepalen.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.
De 13 wekenecho noemen we ook wel een structureel echoscopisch onderzoek. Waar kijkt de echoscopist naar? De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook kijkt de echoscopist of het vruchtwater normaal is.
Rond 12 weken nemen we een eerste echografie, zodat we de organen van de baby('s) kunnen beoordelen. De echo gebeurt soms vaginaal, maar meestal abdominaal.
12 weken zwanger (3 maanden)
Tijdens de termijnecho of 12 weken echo wordt ook gekeken naar de maag en de blaas van het kindje. Ook wordt gekeken of de beide armpjes en beentjes zichtbaar zijn. Meestal wordt deze echo gemaakt tijdens het counselingsgesprek voor de NIPT test.
Sinds 2007 wordt standaard een echo aangeboden rond twintig weken van de zwangerschap, waarbij ook het geslacht is te zien. 'Bij ons in de praktijk wil 95 procent van de ouders weten of het een jongetje of een meisje is', zegt verloskundige Marlies Koers uit Deventer en auteur van Dagboek van een verloskundige.
Waarom de 13 wekenecho? U kunt laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho.
Na 11 weken ontwikkelen de geslachtsdelen zich wel heel snel. In week 11 is de nub theorie nog niet heel betrouwbaar: ongeveer 54 procent van de voorspellingen klopt dan. Na 12 weken klopt 77 procent van de voorspellingen. Bij 13 weken is dat 79 procent.
Dankzij die wet kan iedereen van 16 jaar en ouder in de Basisregistratie Personen (en daarmee in het paspoort) het geslacht 'man' in 'vrouw' laten veranderen, of andersom.
Is het nu een zoon of toch een dochter? We kunnen dit zien vanaf 15 weken. Wil je vóór 15 weken toch een geslachtsbepaling, dan kan dit wel, maar geven we geen 100% garantie. Wanneer je na 15+0 weken komt, zouden we het geslacht betrouwbaar moeten kunnen vaststellen.
Je bepaalt zelf of je de 13 wekenecho wilt laten uitvoeren. In principe wordt gestart met een uitwendige echo. Houdt echter altijd rekening met de mogelijkheid dat je toestemming wordt gevraagd om over te gaan tot een inwendige echo om betere beeldvorming te bereiken.
Zo is er ruimte voor je baarmoeder, die enorm groeit tijdens je zwangerschap. Alleen al in de eerste 12 weken wordt zij al 2x zo groot! Hierdoor komt je baarmoeder zo rond die 12 weken net boven het schaambeen uit. Als je plat op je rug gaat liggen, kun je dit (misschien!)
12 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje
Je/jullie kindje is in de afgelopen weken flink gegroeid en is qua grootte vergelijkbaar met een pruim. Qua lengte meer dan een verdubbeling, ongeveer zes centimeter nu. Het gewicht ligt nu gemiddeld rond de 20 gram. Denk maar aan de grootte van een pruim.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Eten en drinken
Komt u voor een echo van de baarmoeder en eierstokken? Dan verzoeken we u om met een volle blaas te komen. Dat betekent 2 uur voor het onderzoek niet meer plassen en in die tijd nog minstens 2 grote bekers (een halve liter) water, koffie, thee, frisdrank drinken.
We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Bij deze zwangerschapsduur gebeurt het regelmatig dat we de baarmoeder uitwendig nog niet in beeld kunnen krijgen. In dat geval kunnen we, in overleg, besluiten een inwendige (vaginale) echo te maken.
- Voor een echografisch onderzoek van de onderbuik bij vrouwen is het van belang dat u bij aanvang van het onderzoek een volle blaas heeft. Een volle blaas zorgt ervoor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen is. Dit bereikt u door: 2 uur voor het onderzoek te plassen.
Kosten 13-wekenecho
De 13-wekenecho zal geen extra kosten met zich meedragen voor de zwangere. De echo valt namelijk onder de basisverzekering, net zoals de termijnecho en de 20-wekenecho. Je hoeft er ook geen eigen bijdrage voor te betalen. Dat het gratis is, betekent niet dat je verplicht bent het onderzoek te doen.
Krijgt een zwangere bij de uitslag van de NIPT ook het geslacht te horen? Nee, het geslacht wordt niet onderzocht/gerapporteerd. Daar is geen vergunning voor. Een zwangere doet mee aan TRIDENT-2 en heeft aangegeven geen nevenbevindingen bij de NIPT te willen weten.
Je baby is nu 7 cm groot, weegt 25 gram en is ongeveer net zo groot als een citroen. Nu je in de 13e week van je zwangerschap zit, zijn de eerste drie spannende maanden voorbij.