Wat zijn mijn rechten bij verhoor?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Wat zeggen tijdens verhoor?

Wanneer je naar het verhoor gaat vertel je jouw kant van het verhaal. Je vertelt wat je gezien, gehoord en ervaren hebt. Niets meer, niets minder. De politie zal dit opschrijven en jou vragen om de verklaring te ondertekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridisch.eu

Wat gebeurt er als je op verhoor moet komen?

U wordt dan uitgenodigd voor verhoor. Voorafgaande aan het verhoor wordt uw identiteit door de politie vastgesteld en zal de politie uw vingerafdrukken nemen. Ook wordt er een foto van u gemaakt. In sommige gevallen staat in de brief vermeld dat u voorafgaande aan het verhoor zult worden aangehouden als verdachte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Wie is er aanwezig bij een verhoor?

Jij bent de enige die beslist of er een vertrouwenspersoon aanwezig is, maar hij of zij moet wel ouder dan 18 jaar zijn en mag niet betrokken zijn bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht. Deze persoon mag alleen aanwezig zijn tijdens het verhoor, maar mag zich niet met het verhoor zelf bemoeien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat betekent aanhouding en verhoor?

Aanhouding door politie. U bent aangehouden door de politie voor verhoor. De politie mag u aanhouden wanneer u verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit, ook wel delict genoemd. U wordt vervolgens meegenomen (afgevoerd) naar het politiebureau waar u wordt verhoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridisch.nl

02 Strafrecht verhoor bij politie

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn mijn rechten?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Kun je een verhoor weigeren?

Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Kan je na een verhoor naar huis?

Het is goed mogelijk dat de verdachte na het verhoor weer terug naar huis mag. Dat is echter geen zekerheid en afhankelijk van het feit waar de verdenking op ziet en welk onderzoek nog nodig is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elhannouche.nl

Wat mag de politie wel en niet doen?

Strenge regels rond bevoegdheid

Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe verloopt een verhoor bij de politie?

De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat gebeurt er na een verhoor categorie 3?

Bij een verhoor op schriftelijke uitnodiging in categorie 3 is het van belang dat u voor het verhoor contact opneemt met een advocaat. Immers gaat men er in dit scenario vanuit dat een overleg heeft plaatsgevonden. De ondervragers zullen het verhoor niet willen uitstellen om u toe te staan een advocaat te raadplegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op absolvoadvocaten.be

Hoe lang kan een verhoor duren?

Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling

De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Welke drie vragen stelt de rechter om te bepalen of iemand schuldig is?

Maar als de rechter er niet van overtuigd is dat u het strafbare feit heeft begaan dan zal hij u moeten vrijspreken.
...
De hoofdvragen luiden in chronologische volgorde, als volgt:
  • Kan het ten laste gelegde feit worden bewezen?
  • Is het een strafbaar feit?
  • Is de dader strafbaar?
  • Welke straf of maatregel moet worden opgelegd?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Kan ik een pv inkijken?

Het volledige proces-verbaal kan je inkijken via het parket. De politie mag dit, of een kopie ervan, niet meegeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.be

Is het verplicht om te getuigen?

Als de politie u vraagt een getuigenverklaring af te leggen op een politiebureau, bent u dit niet verplicht. Als de rechter u vraagt om te getuigen, bent u dit wel verplicht. U getuigt dan tijdens het gerechtelijk vooronderzoek bij de rechter-commissaris (onderzoeksrechter), of tijdens de zitting bij de strafrechter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe lang kan een verdachte worden vastgehouden?

Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Wat mag je zeggen tegen de politie?

Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Is een verhoor verplicht?

Als u verdacht wordt van een misdrijf kan de politie u verhoren. Voor een verhoor deelt de politie u uw rechten mee. Gaat het om feiten waarop een vrijheidsstraf staat en werd u aangehouden, dan wordt u een advocaat toegewezen op basis van de Salduz-wetgeving indien u er zelf geen hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat.be

Is het strafbaar om weg te rennen voor de politie?

Zijn straf: een gevangenisstraf van vier maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 maanden (voor een misdrijf). Verder nog één maand hechtenis, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie maanden en een geldboete van € 250,- (voor overtredingen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bsabv.nl

Welke 3 beslissingen kan de officier van justitie nemen?

De verdachte wordt niet verder vervolgd (sepot).
  • Uitkomst 1: de rechter beslist over de straf. De officier van justitie vindt dat de rechter moet beslissen over de straf. ...
  • Uitkomst 2: de officier van justitie beslist over de straf. ...
  • Uitkomst 3: de verdachte wordt niet verder vervolgd (sepot)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat betekent uitnodiging tot verhoor?

Indien u niet aangehouden bent, kan u door de politie worden uitgenodigd om te worden verhoord op een bepaalde datum en uur. Er bestaan daarbij verschillende mogelijkheden: U kreeg een uitnodiging tot verhoor als slachtoffer of als getuige van een misdrijf (d.i. het verhoor Categorie I).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hulp-bij-verkeersrecht.be

Waarom uitnodiging verhoor?

Indien er te weinig bewijs ligt tegen u, als verdachte, kan de politie besluiten om u maar een uitnodiging te sturen voor een verhoor om u toch te kunnen horen over het strafbare feit waarvan u wordt verdacht, in de hoop dat ze via uw verklaring wel voldoende bewijs verkrijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtadvocatennetwerk.nl

Wat kost een advocaat bij verhoor?

Geen kosten voor advocaat bij verhoor na aanhouding politie

In beide gevallen heeft u deze rechten volledig kostenloos. Dus zowel het spreekrecht voorafgaande aan uw verhoor als de bijstand van een advocaat tijdens uw verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politieverhoor-advocaat.nl

Wat is bewijs in rechte?

Een gerechtelijke bekentenis is een verklaring die in rechte wordt gedaan door een partij of door haar bijzonder gevolmachtigde en levert een volledig bewijs op tegen hem die de bekentenis heeft gedaan. Een buitengerechtelijke bekentenis daarentegen is aan geen enkel vormvereiste onderworpen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op e-justice.europa.eu

Kan ik mijn politie dossier inzien?

Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt u een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Is lunchen belangrijk?
Volgende artikel  
Wat zijn Waskorrels?