Wat is een grens? Relationeel heb je altijd met grenzen te maken. Het gaat tussen jou en de ander oftewel: tussen jou en jouw ouders, tussen jou en jouw partner of tussen jou en jouw collega's. Een grens is een afperking, een afbakening wat van jou is en wat van de ander is.
Je leert je grenzen beter kennen door ze te leren voelen. Door op te merken dat iets wat de ander doet of zegt onprettig voor jou aanvoelt. Gevoelens openbaren zich in je lijf, vooral in je romp: bij je hartstreek, buik of schouders. Om je grenzen beter te voelen, 'moet' je eerst beter leren voelen.
Een eigen grens is een afscheidingslijn of inperking tussen: wat je wel en niet kunt. wat je wel en niet wilt. jouw mogelijkheden en onmogelijkheden.
Bij emotionele grenzen gaat het om je eigen emoties en gevoelens en die van anderen en hoe je hiermee omgaat. Je kent vast wel het gevoel dat je ergens blij van wordt, of juist niet, of dat je je ergens al dan niet terecht schuldig over voelt.
Een grens is een afperking, een afbakening wat van jou is en wat van de ander is. Uiteraard heb je ook een eigen grens. Zeg eens een denkbeeldige afscheidingslijn tussen wat je wel en niet kunt, een grens heb je qua mogelijkheden en kunnen, tussen wat je wel en niet wil.
Fysieke grenzen worden ook wel lichamelijke grenzen genoemd. De grenzen stel je om aan anderen aan te geven hoe ver ze mogen gaan met aanrakingen. Door hierin grenzen te stellen geef je aan wie je mogen aanraken en in welke mate ze dit mogen doen.
Je helpt ze bij het bieden een veilige omgeving, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en je leert ze rekening te houden met anderen. Maar… het stellen van grenzen is lang niet altijd leuk en makkelijk. Het kan samen gaan met veel boosheid of ruzie.
Een ander voorbeeld van een kunstmatige grens is bijvoorbeeld de taalgrens in België. Aan de ene kant van de grens wordt er Vlaams gesproken, en aan de andere kant Frans. Deze grenzen, die je gewoon over kan zonder dat je tegengehouden wordt noemen we open of zachte grenzen.
Mensen met codependentie en een beschadigde eigenwaarde hebben meestal moeite met het aangeven van grenzen. We kunnen ons snel verstikt voelen of in de wereld van de andere persoon 'gezogen' worden. We vinden het moeilijk ruimte in te nemen, ons te doen gelden en beslissingen te nemen.
Als je als verzorgende merkt dat je grens overschreden wordt, is het volgens Van der Steen belangrijk dat je je boodschap assertief en helder overbrengt. 'Ga stevig staan, zorg dat je ademhaling rustig is en praat met duidelijke stem op een manier dat je het zelf ook gelooft.
Het belang van grenzen stellen in een relatie
Door grenzen te stellen geef je aan waar je limieten liggen op lichamelijk en emotioneel vlak. Iedereen heeft namelijk zulke grenzen, maar vaak worden die niet benoemd. Zorg dus dat je aan jezelf én aan anderen kan communiceren waar je oké mee bent en waar niet mee.
Aangeven van je grenzen doe je door de ander te laten weten wanneer die over jouw grenzen heen gaat. Dat kan fysiek, door bijvoorbeeld achteruit te deinzen/stappen, of door weg te lopen. Je kunt het ook verbaal doen, door de ander bijvoorbeeld te vragen of te zeggen ergens mee te stoppen, omdat je het niet fijn vindt.
grens (zn) : afbakening, afgrenzing, afpaling, afperking, begrenzing, beperking, buitenkant, demarcatie, einde, eindpunt, grenslijn, grenslinie, limiet, maximum, omkadering, plafond, rand, scheiding, scheidingslijn, uiterste.
Een van de meest genoemde redenen is de afwezigheid van grenscontroles. Het afschaffen van de grenscontroles binnen Europa is anders dan velen denken geen besluit van de Europese Unie, maar komt voort uit een aparte regeling tussen Europese landen, het Verdrag van Schengen.
Er zijn ook grenzen die je niet kunt zien of die niet natuurlijk zijn. Die grens is er omdat mensen hem gemaakt hebben. Zo'n grens heet een kunstmatige grens. Een voorbeeld van een kunstmatige grens zie je in België waar een taalgrens het land in tweeën deelt.
Je hebt weinig zelfvertrouwen
Voor jezelf opkomen is heel moeilijk als je vind dat jouw mening en jouw gevoelens er niet toe doen. Je hebt dan weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde. De mening van de ander is in jouw ogen altijd belangrijker. Daarom probeer je de ander tevreden te stellen en cijfer je jezelf weg.