Folliculitis keloïdalis bestaat uit rode, kleine bultjes op 'behaarde gebieden', vooral op het achterhoofd en in de nek. Deze bultjes irriteren of jeuken. Soms ontstaan er puskopjes rond de haarzakjes. Door te krabben aan de jeukende plekjes kan de huid beschadigen.
Op uw hoofd en gezicht kunt u eczeem hebben met vette schilfers. De schilfers zitten vaak tussen de haren, wimpers, in de wenkbrauwen, naast de neus en achter en in de oren. Het komt door veel gistcellen op de huid. U kunt een crème, shampoo of lotion gebruiken die werkt tegen gisten.
De meest voorkomende oorzaak van wondjes op de hoofdhuid is typisch jeuk. Je kent het wel: wanneer je huid jeukt, krab je je en kan de huid opengaan en een wondje ontstaan. Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben.
Was je hoofd en haren niet te vaak met water en zeep. Droog je lichaam na een bad of douche steeds goed af. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Bij hoofdschimmel heeft u een schimmel op uw hoofd, op het deel waar haar groeit. Dat kan dus zijn boven op uw hoofd, maar ook op de kin of hals bij mannen.
Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.
Niet gek dus, dat een droge hoofdhuid vaak verward wordt met roos. Maar het is niet hetzelfde! Bij een droge hoofdhuid heb je fijne, witte en droge schilfers. Bij roos zijn de schilfertjes groter, vettig en gelig van kleur.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Gistpuistjes zijn veel kleine bultjes, ongeveer zo groot als een speldenknop en rood van kleur. De puistjes komen vooral voor op het voorhoofd, kaaklijn, rug of borst. Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen.
Puistjes zijn gewoonlijk een hormonale huidaandoening: Als er extra veel hormonen worden gevormd, wordt er ook extra veel talg in de haarzakjes of talgklieren aangemaakt. Dit kan tot verstopping leiden omdat de talg niet aan het huidoppervlak kan komen.
Gistpuistjes kunnen heel erg jeuken, terwijl dat bij 'gewone acne' meestal niet zo is: gewone acne geeft eerder een pijnlijk dan een jeukend gevoel. Hoewel gistpuistjes net zoals normale acne een wit kopje kunnen hebben, kun je gistpuistjes niet echt 'uitknijpen' zoals een normale puist.
Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid.
Het eerste wat u moet doen is de hoofdhuid onmiddellijk ontlasten. Dit vermindert de ontstekingshaarden en kalmeert zo de irritatie en vermindert de jeuk. De geïrriteerde hoofdhuid moet ook gereinigd worden en beschermd tegen agressieve invloeden van buitenaf om verdere ontsteking te voorkomen.
Hoe ziet seborrhoïsch eczeem eruit ? We zien onscherp begrensde roodheid en meestal wat gelige fijne schilfering op de huid. De voorkeursplaatsen zijn de haargrenzen, de wenkbrauwen, de plooien naast de neus en in en achter de oren.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
U heeft vettige gele of witte vlokken die aan uw hoofdhuid en haar plakken: Dit is typerend voor vette roos of seborreïsche dermatitis. U heeft droge witte vlokken die van uw hoofdhuid en uit uw haar vallen: Dit is typerend voor droge roos.
Afhankelijk van je haartype, zou je je haar ongeveer 3 keer per week moeten wassen. Als je te lang wacht met het wassen van je haar, kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en schilfers in je haar veroorzaken.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
Een haarspoeling maken van appelazijn doe je het best met een biologische appelciderazijn zonder sulfiet, die ongepasteuriseerd is en zo nog alle krachtige eigenschappen bevat. Voor hoofdhuid problemen meng je de appelazijn met water in de verhouding max 1:10 en laat je de spoeling minimaal vijf minuten intrekken.
Kort over eczeem op de hoofdhuid
Seborroïsch eczeem ontstaat onder andere door een bepaald soort gist. Dit maakt het lichaam van nature aan, maar bij dit soort eczeem gebeurt dat te veel. Emotionele spanning of koude, droge lucht kan deze schilferige eczeem verergeren.
Hoe herken je hoofdluis? Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Om de jeuk op uw hoofd te verminderen kunt u producten die uw hoofdhuid kalmeren. Zo kunt u kiezen voor een pH-neutrale shampoo, of een shampoo tegen roos of een jeukende hoofdhuid. Bij schilfers op de hoofdhuid als gevolg van overmatige talgafscheiding kunt u Selsun huidsuspensie gebruiken.
De schurftmijt komt het meest voor in de lichaamsplooien bijvoorbeeld tussen de vingers en tenen en rond de geslachtsdelen. De schurft is daar het meest zichtbaar. Vaak zijn er kleine rode pukkeltjes zichtbaar. Schurft komt bijna nooit voor in het gezicht of op de behaarde hoofdhuid.