Een alinea is een verzameling zinnen die met elkaar samenhangen. Alinea's zijn als het ware de bouwstenen van je tekst: de kleinere eenheden binnen het geheel. Elke alinea stelt één onderwerp centraal. Elke alinea begint op een nieuwe regel (na een 'return').
Een alinea of paragraaf is een onderdeel van een tekst, bestaande uit één of meerdere zinnen, en is te herkennen aan het feit dat deze begint en eindigt op een eigen regel. Het verdelen van een tekst in alinea's helpt om de tekst beter leesbaar te maken.
Alinea-opbouw: elke alinea is een eenheid
Lees meer op de pagina over alinea's. Elke alinea behandelt één deelvraag of onderwerp. Lees meer op de pagina over alinea's. Elke alinea heeft één kernzin waarin de hoofdgedachte staat (het antwoord op een van de (sub)vragen in de tekst).
In een alinea bespreek je een thema met betrekking tot je hoofdonderwerp of deelonderwerp. Per alinea ga je in op één kerngedachte en schrijf je een of twee kernzinnen op. Een alinea begint op de volgende regel en springt soms in. Alinea's bestaan altijd uit meer dan een zin en komen in iedere tekst voor.
Hoe bouw je een alinea goed op? Zorg ervoor dat je in elke alinea één onderwerp bespreekt. Je geeft in een paar zinnen het antwoord op een van de vragen die je in je héle tekst gaat beantwoorden. Maak duidelijk welke vraag de alinea beantwoordt en ook hoe dat antwoord zich verhoudt tot de andere alinea's.
Laat een alinea bij voorkeur niet meer dan zes à zeven zinnen tellen. Lange alinea's van meer dan tien regels tekst nodigen niet uit om te lezen. Maak alinea's ook niet te kort.
Betekenis alinea
Dit is de belangrijkste informatie in de alinea: een soort hoofdonderwerp. Meestal vind je de kerngedachte in een kernzin: vaak de eerste zin of de laatste zin van de alinea. De rest van de alinea sluit hierop aan. Doordat je per alinea één onderwerp behandelt, zorg je voor structuur in je tekst.
De kernzin van een alinea is de zin die de hoofdgedachte van de alinea bevat. Vaak is de eerste zin van de alinea de kernzin, maar ook de tweede zin of de laatste zin van de alinea kan kernzin zijn.
De eerste alinea van een tekst wordt ook wel de inleiding of de lead genoemd. In de eerste alinea lees je waar de tekst over gaat. De belangrijkste informatie staat in de eerste of laatste zin van de alinea. De zin met de belangrijkste informatie wordt wel de kernzin genoemd.
Het onderwerp van een tekst kun je vinden door jezelf de vraag te stellen waar de hele tekst over gaat. Het deelonderwerp (van een alinea) kun je vinden door jezelf de vraag te stellen waar de hele alinea over gaat. Het antwoord is dan het deelonderwerp.
Een alinea is een tekstblok van bij elkaar horende zinnen. Een paragraaf is een groter tekstblok van bij elkaar horende alinea's. De alinea's worden in een brief door een witregel gescheiden.
Er zijn vier manieren waarop het verband tussen alinea's kan worden aangegeven: door het gebruik van een signaalwoord; door herhaling; door overgangszinnen met een verwijzing; door aankondigende zinnen.
Een regel is de tekst die op één regel past. Het is dus geen zin, maar een lijn. Een alinea is een stukje tekst dat inhoudelijk bij elkaar hoort en minimaal uit één zin bestaat, maar in de meeste gevallen uit meer. Vaak volgt een lege regel voordat de nieuwe alinea begint.
Antwoord. Een alinea mag nooit langer zijn dan een pagina. De gewenste gemiddelde lengte is ongeveer zes à zeven zinnen. Bovendien hangt de acceptabele maximale lengte mede af van het teksttype en van de pagina- of kolombreedte.
Alinea's worden gescheiden door een witregel. Als je een tekst indeelt in alinea's, leest een tekst veel prettiger. Vaak verdeel je een tekst in drie alinea's. De gebruikelijke indeling is dan: inleiding, kern, slot.
Er zijn vier manieren waarop je het verband tussen verschillende alinea's kunt aangeven: met herhaling, overgangszinnen met verwijswoorden, aankondigende zinnen of signaalwoorden. De verschillende manieren om samenhang tussen alinea's helder te maken, kunnen ook gecombineerd worden.
Waar vind je de kernzin? Een kernzin staat altijd aan het begin of aan het einde van een alinea. Bij het maken van een examenvraag is het dus belangrijk dat je tijdens het scannen van een tekst altijd de eerste en de laatste zin van elke alinea leest.
Vorm. De openingsalinea begint met een hoofdletter aan de linkerkantlijn. Deze alinea is bij voorkeur korter dan de alinea's in het middenstuk. De ideale lengte is 2 tot 3 regels.
De laatste alinea van de brief noemen we de afsluiting. Deze alinea is bedoeld om het doel van je brief kernachtig samen te vatten. Bedenk dat (een deel van) de informatie waarschijnlijk nieuw was voor de lezer. Het kan dus geen kwaad om je doel aan het eind van de brief nog even te benadrukken.
Een einde invoegen: Kies 'Wijzig' > 'Voeg in' en kies vervolgens 'Regeleinde', 'Alinea-einde' of 'Pagina-einde'.
Een alinea wordt daardoor gemiddeld tussen de drie en tien zinnen (of vier tot twaalf regels). Uitwerkingen van een kernzin kunnen onder andere bestaan uit een voorbeeld, een nadere uitleg of toelichting.
Een lijn heeft geen grenspunten, en loopt dus links van en rechts van gewoon door.Een lijnstuk heeft twee grenspunten. en en de punten tussen en behoren tot het lijnstuk . Een halve lijn heeft één grenspunt, en loopt dus aan één kant van het grenspunt onbeperkt door.
Markeer nieuwe alinea's door op een nieuwe regel te beginnen en in te springen met een tab (behalve bij de openingsalinea's na titels, paragraaftitels of vrijgehouden citaten). Gebruik in principe geen witregels tussen alinea's, doe dit uitsluitend om inhoudelijk sterk verschillende tekstgedeelten te onderscheiden.
Kernzinnen geven jou de belangrijkste informatie uit een alinea. Zo krijg je al snel een idee van waar de tekst over gaat. Kernzinnen staan vaak helemaal aan het begin of helemaal aan het einde van een alinea. Met signaalwoorden leidt de schrijver jou als lezer door de tekst heen.
Onderwerp Een onderwerp is waar een tekst over gaat. Kernzinnen De hoofdzaak van een alinea staat in de kernzin.Deelonderwerpen Een deelonderwerp is een deel van het onderwerp, bijvoorbeeld bij het onderwerp populaire sporten horen de deelonderwerpen voetbal, dansen, tennis en basketbal.