De beste energierepen voor je lange duurloop. De PowerBar Ride Energy sportreep blijft één van de favorieten. Naast dat deze repen erg lekker zijn, zitten ze ook hoog in de koolhydraten. De reep geeft je een snelle energieboost en is een goed tussendoortje omdat de energiereep goed te verteren is.
Denk aan producten zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en eiwitrijke producten. Naast een gezond voedingspatroon is het belangrijk om goed gehydrateerd te beginnen aan je fietsrit met bijv. een hypotone drank.
Daarnaast is het belangrijk om je lichaam te voeden met koolhydraten; zo krijg je weer energie. Denk aan volkorenpasta, quinoa, volkorenrijst, bananen, sinaasappels, ontbijtkoek, zoet beleg en volkorenbrood. Zorg ook voor voldoende eiwitten na het wielrennen. Deze spelen een rol bij opbouw en herstel van je spieren.
Winegums heel normaal
Maar chips en winegums zijn wel normaal in het wielrennen. "Je moet binnen het half uur na de wedstrijd suiker en koolhydraten aanvullen en dat kan met met een handje winegums heel snel. Veel renners eten ook van die gummibeertjes." Winegums zijn prima, zegt ook sportdiëtiste Antoinette Drexhage.
Pannenkoeken zijn ook ideaal voor fietsers, zeker in dit koude en gure weer. Als je gaat sporten in de kou, heb je namelijk meer energie nodig om jezelf warm te houden én om de ingeademde lucht op te warmen en te bevochtigen. Je hebt er dus alle baat bij om voldoende te eten voor een winterse fietstocht.
Brood met mager beleg zoals magere platte kaas, mager vlees of smeerkaas, Havermoutpannenkoeken, boekweitpannenkoeken met confituur, siroop, platte kaas, fruit… Havermout, muesli, brinta, weetabix met magere melk of yoghurt, Aangevuld met een stuk fruit of een glas fruitsap (eventueel aanlengen met water).
Bij een hongerklop is het zaak het tekort aan glucose in je lichaam zo snel mogelijk aan te vullen. Helaas is je te lage glucoseniveau niet direct op peil, dus het kan een tijd duren voordat je slappe gevoel is verdwenen. Eet zo snel mogelijk een product dat veel suikers en weinig vezels bevat.
Wit brood of rijst met omelet, havermoutpap met rozijnen en smoothies van fruit met yoghurt. Tussen het ontbijt en de start van de etappe blijven de renners eten: winegums, gels, rijpe bananen, rijstcakejes met honing of sportrepen.
Waarom een energiereep
Gezonde energierepen zijn een bom van koolhydraten, gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en vezels. Je kunt goede energierepen herkennen aan de natuurlijke ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit, haver en granen. Vermijd energierepen waar kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen inzitten.
Het vooraf drinken van een hypotone of isotone sportdrank zorgt ervoor dat de belangrijkste mineralen aangevuld worden en het vocht gemakkelijker door het lichaam opgenomen wordt. Daarnaast is specifieke sportvoeding ideaal om mee te nemen tijdens een rit op de fiets.
Je hebt de – wat calorierijke – AH Notenreep (235 kcal per stuk) en Eat Natural reep (167 kcal per stuk), maar ook de caloriearme Hero B'tween zero (69 kcal) en AH Mueslireep (99 kcal). Een snelle rekensom: 1 AH Notenreep choco bevat evenveel calorieën als maar liefst 3,5 Hero B'tween repen!
Tijdens het fietsen verlies je ongeveer 1 liter zweet per uur en verbrand je ongeveer 75-90 gram koolhydraten per uur. Om een verantwoorde duurinspanning te kunnen leveren moeten beide dus in voldoende mate aangevuld worden.
Energierepen bestaan voornamelijk uit koolhydraten, soms aangevuld met andere voedingsstoffen zoals vitamines, die bij voorkeur gebruikt worden voorafgaand aan een training of inspanning. De repen worden gemaakt uit een mix van verschillende ingrediënten zoals haver, granen en gedroogd fruit.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Heb je een wedstrijd? Dan kun je een banaan beter voor of na de wedstrijd eten, omdat een banaan niet alleen maar uit snelle suikers bestaat. Een uur voor de wedstrijd werkt een banaan bijvoorbeeld uitstekend om nog even wat lichts en voedzaams naar binnen te werken.
Hoeveel? Met 100-120 gram havermout zit je goed vol en heb je genoeg brandstof in de tank om een paar uur gas te geven.
Een vol bord pasta levert ongeveer 30-40 gram minder koolhydraten dan een vergelijkbaar bord met witte rijst. Dit is gelijk aan het koolhydraatgehalte van twee bananen. Pasta is dus niet de meest efficiënte koolhydraat-leverancier, vooral voor grootverbruikers kan het nuttig zijn om te kiezen voor witte rijst.
Tijdens ritten op matige intensiteit die langer dan een uur, maar korter dan twee uur duren, kunnen wielrenners het beste elk uur 9-12 milliliter per kilogram lichaamsgewicht drinken, verspreid over het uur. Voor een wielrenner van 70 kilogram is dit dus 630-840 milliliter per uur.
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Vlak voor een intensieve training is dat handig." Volkorenpasta is volgens Vossers in een gezond voedingspatroon een hele goede keuze, maar dat hoeft niet voor iedereen te gelden. "Als je snel last hebt van darmklachten tijdens het hardlopen is het wellicht een tip om toch voor de witte pasta soort te kiezen."