Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn.Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes. Een aandachtspunt: In hele snoeptomaatjes of druiven kan je kind zich verslikken.
Verantwoorde tussendoortjes zijn producten die weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen bevatten. De meest voor de hand liggende gezonde tussendoortjes zijn natuurlijk groente en fruit. Denk bijvoorbeeld aan een bakje met worteltjes, tomaatjes, paprika of komkommer. Of geef je kind stukjes appel, peer of banaan.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Verantwoorde, gezonde tussendoortjes zijn producten met weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen. Geef je kind daarom bij voorkeur groente of fruit als tussendoortje. Denk bijvoorbeeld aan: wortels, snoeptomaten, paprika, komkommer, stukjes appel, peer of een banaan.
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.
Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Goedkope en makkelijke opties om mee te nemen zijn: cherry- of snoeptomaatjes, worteltjes, punt paprika of reepjes paprika.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Het is belangrijk dat peuters verschillende soorten fruit, groenten, granen, eiwitrijke voedingsmiddelen en zuivel- en verrijkte sojavervangers eten. Kies voedingsmiddelen en dranken die geen toegevoegde suikers bevatten en minder natrium bevatten. Probeer verschillende smaken, kleuren en texturen om erachter te komen wat uw kind lekker vindt.
Magere- of halfvolle yoghurt (ook voor kinderen tussen de 6 maanden en 1 jaar, een beetje naast de borstvoeding of opvolgmelk). Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben gemiddeld zo'n 300 milliliter aan melk(producten) nodig, dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes halfvolle melk en een schaaltje halfvolle yoghurt.
De snaps worden voornamelijk gemaakt van erwten en hebben ook toegevoegde erwtenvezels, wat ze een behoorlijk vezelgehalte geeft van 14,3 g per 100 g. Dit komt neer op 2,6 g per pakje, wat ongeveer 20% is van de vezelbehoefte van een peuter en 15% van de vezelbehoefte van een jong kind . Natrium valt binnen de richtlijnen (WAT?!) met 357 mg per 100 g.
Serveer zachte crackers zoals cream crackers, papadam, water biscuits, crackers in de stijl van Ritz, Saltines en Goldfish, en andere die smelten in de mond om het risico op verstikking te minimaliseren. Veel peuters vinden het leuk om te dippen, dus overweeg om crackers met een dip te serveren.
Geef uw kind niet te veel voedsel met veel verzadigd vet , zoals chips, koekjes en taarten. Door de voedingslabels te controleren, kunt u voedsel kiezen dat minder verzadigd vet bevat.
Voorbeelden van gezonde snacks: Bruine boterham, (volkoren) beschuit, cracker of toast met licht beleg. Vers fruit zonder toegevoegde suiker of siroop: een stuk vers seizoensfruit, een schaaltje fruitsalade, een fruitbrochette, een handvol gedroogd fruit of eens een smoothie ter afwisseling.
Gezonde snacks zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten. Voorbeelden van gezonde snacks: fruit, snackgroente, noten, hüttenkäse, olijven, een gekookt ei of een rijstwafel met avocado, hummus of gerookte zalm.
De loempia komt als gezondste snack uit de test.
Top 10 producten die goed vullen én gezond zijn:
Peulvruchten. Bonen. Onbewerkt vlees. Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel.
Concentreer u op voedingsmiddelen met eiwitten, vezels, complexe koolhydraten en magnesium die langer duren om te verteren en daarom uw energie verlengen. Mix en match energieke snacks – zoals Griekse yoghurt en bessen, of grapefruit en kwark – voor een krachtigere punch.