De gewenste waarde voor dit kengetal ligt tussen de 1 en 1,5. Bij een waarde die kleiner is dan 1 ben je niet liquide en kun je niet voldoen aan de kortlopende verplichtingen met faillissement als gevolg.
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
Een kengetal of financiële ratio is een verhoudingsgetal dat is samengesteld uit de (gepubliceerde) jaarrekeningen en bestaat uit louter financieel-economische gegevens.
Kengetallen zijn verhoudingscijfers van gegevens uit de jaarrekening, zoals voor liquiditeit, solvabiliteit, rendabiliteit, de omloopsnelheid van debiteuren of voorraden etc. Kengetallen worden gebruikt om bedrijfsinformatie op een compacte manier te kunnen beoordelen en om bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken.
Een financieel gezonde organisatie heeft een werkkapitaalratio van tussen de 10 en 20%.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog. Uiteraard is dit geen harde richtlijn omdat sectoren verschillend zijn.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Een positieve kasstroom is een goede indicator voor hoe gezond je bedrijf is. Om je cashflow te analyseren kijk je onder andere naar werkkapitaal en liquiditeit. Werkkapitaal is de motor van je onderneming: het geld waarmee je dagelijkse uitgaven voor je bedrijf betaalt zoals voorraden, salarissen of onderhoud.
Wat is een goede solvabiliteit? Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je ondernemeing. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.
Er zijn verschillende kengetallen voor liquiditeit: kasliquiditeit, quick ratio en current ratio. Al deze kengetallen geven een verhouding weer tussen balansposten: tussen één of meerdere vlottende activa in de teller en de vlottende passiva in de noemer.
Om dit kengetal te berekenen, kun je de volgende formule hanteren: (kas en bank + onbetaalde facturen klanten + voorraad) / kortlopende schulden. Met andere woorden: ben je in staat om met jouw liquide middelen jouw leveranciers te betalen? Met behulp van de current ratio kun je dit direct berekenen.
Wat zijn horeca kengetallen? Met behulp van kengetallen kan je de producten/diensten van een restaurant vergelijken met die van de horecabranche. Deze kengetallen geven je een data gedreven antwoord op welke vlakken een restaurant goed presteert en op welke aspecten verbetering nodig is.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst. Natuurlijk is het prachtig als je winstgevendheid hoog is en iedere geïnvesteerde euro zoveel mogelijk oplevert.
* Een gezond bedrijf heeft 100.000 euro omzet per jaar per medewerker (VTE). Dat kan lager zijn (bv. 70.000) of hoger zijn (bv. 130.000).
De norm voor een acceptabele rentabiliteit is tussen de 5%-10%. Een ZZPer kan bijvoorbeeld wel 50% rentabiliteit hebben, terwijl uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde rentabiliteit op het eigen vermogen voor grote bedrijven 2,8% was.
Wat is een goede quick ratio waarde? Een goede waarde is als je quick ratio berekening boven de 1 zit. Komt het getal onder de 1 uit of in de min, dan kom je als onderneming in de financiële problemen.
Een bedrijf is levensvatbaar als het voor langere tijd winstgevend is én aan de financiële en organisatorische verplichtingen kan voldoen.
Kengetallen zijn getallen waarmee je snel kunt checken hoe financieel gezond jouw onderneming is. Bovendien kun je ze gebruiken voor het vergelijken van verschillende administraties. Om je bedrijf goed te runnen moet je er voor zorgen dat je kengetallen altijd een gezonde waarde hebben.
Ratio hoger dan 1,8 te hoog
Een current ratio die hoger is dan 1,8 wordt in sommige gevallen als te hoog gezien. Dat betekent namelijk dat er zeer veel vlottende activa in je onderneming aanwezig is, wat beter verkocht kan worden om investeringen voor lange termijn te kunnen doen.
Als de som van de vlottende passiva groter is dan de som van de vlottende activa, beschikt je onderneming over een negatief netto werkkapitaal. Dit betekent dat een deel van het kortlopend vermogen (vlottende passiva) wordt ingezet voor de financiering van de vaste activa.
Vuistregels voor bedrijfswaardering
Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
EBITDA betekent earnings before interest, tax, depreciation and amortisation. In het Nederlands is EBITDA de winst voor de aftrek van interest, belastingen, afschrijving en afboekingen.
EBITDA is een maatstaf voor de economische potentie van een bedrijf. Het is een benadering zoals de cashflow, maar dan uitgebreider. Het gaat om de stroom inkomsten die ter beschikking komt om aan de rente, de herinvestering en de beloning van het eigen vermogen te voldoen.