Ze worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt, op zogenaamde mosselpercelen. Het zaad van de mosselen wordt uitgezet op percelen op zee. Zodra de mosselen volgroeid zijn, schept een mosselkor ze van de bodem. Daarna worden ze verwaterd, gesorteerd en verpakt.
NU IN DE BOERDERIJWINKELS: Verse mosselen uit de Oosterschelde. Landwinkel De Baeckermat in Westdorpe, De Groene Polderwinkel in Schoondijke, Landwinkel De Oude Stoof in Vogelwaarde en Boerderijwinkel Buijsrogge in Goes: allemaal zijn het verkooppunten van De Mosselkwekerij uit Yerseke!
De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel.
September, oktober, november en december (de maanden met een 'r') zijn de beste mosselmaanden. Toch zijn ze bijna heel het jaar vers te koop: vanaf de tweede helft van juli tot de tweede helft van april van het jaar daarop. Slechts van half april tot half juli moet u tevreden zijn met diepvries.
Mosselen vind je in Nederland vooral in de Oosterschelde
In Nederland vind je de mossel met name terug in de Oosterschelde waar deze wordt gekweekt op de bodem en middels het kweken aan touwen. De laatste variant noemen we ook wel de hangcultuurmosselen.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
Let daarom altijd extra goed op het 'Zeker Zeeuws' keurmerk bij de aanschaf van jouw mosselen. Dit keurmerk geeft de garantie dat jouw mosselen écht Zeeuws zijn: opgegroeid van zaad tot mossel in de Oosterschelde. Ze zijn duurzaam gekweekt en daarna gevoed met schoon en zilt water.
De extra plus bevatten meer dan 70 mosselen per kilo. Dan heb je de doorsnee warenhuismossel, de super, met 60 tot 70 mosselen per kilo, dan de imperial (49 tot 59 mosselen per kilo), de jumbo (43 tot 48 mosselen per kilo) en als grootste de goudmerk (35 tot 42 mosselen per kilo).
De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
Mosselen worden niet ingedeeld volgens de hoeveelheid mosselvlees die in de schelp zit, maar op basis van het aantal schelpen per kilogram. Een grotere schelp bevat niet noodzakelijk meer mosselvlees, maar is wel duurder.
Zeeuwse « Goudmerk »-mosselen: De grootste bodemcultuurmosselen die je bij ALDI vindt, minder dan 45 stuks per kilo.
Hoeveel mosselen per persoon? Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Makro is de vierde keten die de mosselen onder de 3 euro per kilogram verkoopt. Een pak van 2 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) kost daar 5,80 euro. Dat komt neer op 2,9 euro per kilogram.
Prins & Dingemanse Verse zeeuwse mosselen bestellen | ah.nl.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
Bij Jumbo heb je volop keuze uit heerlijke mosselen. Ze zijn te koop van juli tot en met maart. Vooral in de zomer, de piek van het mosselseizoen, zijn de mosselen in trek en kun je ze op z'n verst kopen.
Lidl biedt naast de Gekookte mosselen een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl Shop folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Gekookte mosselen, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Mosselen, Mosselen & Mosselen 2 kilo.
Je krijgt een mooie mosselpan gevuld met 1 of 2 kg Zeeuwse mosselen, klaargemaakt met witte wijn en mosselgroente, een stokbroodje en bijpassende sausjes. Wat kost het? Een pannetje met 1 kg kost €17.50 en met 2 kg € 24.50.
Sligro biedt mosselen van goede kwaliteit en met een hoog vleesgehalte. Maar er zijn meer redenen om mosselen op de menukaart te zetten. Wij helpen je op weg om zoveel mogelijk uit dit mooie seizoen te halen.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
Het mosselseizoen
In Nederland houdt men zich vaak aan het credo 'mosselen eten als de R in de maand is'. Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.