Het is een luchtzuiverende plant
Omdat bamboe van nature meer koolstofdioxide opneemt en ook nog eens meer zuurstof produceert, is het een uitstekende luchtzuiveraar. De plant is zo efficiënt dat het tot wel 35% meer zuurstof produceert dan een gemiddelde boom van dezelfde omvang.
Een van de grootste nadelen is dat het productieproces, dus het proces waarin van de bamboeplant een kledingstuk gemaakt wordt, niet erg milieuvriendelijk is. Net als viscose (dat gemaakt wordt van houtpulp) moet bamboe chemisch 'gesmolten' worden.
Op zich is bamboe een milieuvriendelijk materiaal. Doordat deze grassoort zo snel groeit, is het gemakkelijk er genoeg van te houden. Het heeft ook geen extra water of pesticiden nodig. Het groeit perfect in zonlicht - en dat is het enige ingrediënt dat ervoor nodig is.
"Bamboe scoort op vrijwel alle elementen van de productcyclus beter dan katoen. Het groeit natuurlijk, zonder kunstmest, pesticiden of extra besproeiing en levert per vierkante meter tien keer zoveel op als katoen. Omdat het een gras is, hoef je het alleen te kappen en niet opnieuw te planten.
Net als katoen kan bamboe textiel nog iets krimpen. Voor alle modellen kleuren wasmiddel gebruiken, met name ook voor de 'tribal' en panter draagdoek. Let op: Bedrukte draagdoeken (tribal en panter) de eerste keer (en daarna af en toe) koud wassen zonder wasmiddel met een kopje natuurazijn in het wasverzachter bakje.
In de zomer houdt bamboe kleding je koeler dan traditionele kleding, terwijl in de winter bamboe kleding je merkbaar warmer houdt (tot wel 3 graden warmer dan traditionele kleding). Daarom is het dan ok fijn om in de zomer een bamboe t-shirt of een bamboe jurk te dragen. Ook bamboe ondergoed draagt erg prettig.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
Bamboe is 100% recyclebaar (biologisch afbreekbaar), een fantastisch alternatief voor onder andere het o zo vervuilende plastic. Daarbij is het ijzersterk en multifunctioneel, waardoor het een superlange levensduur heeft.
Kleding van bamboe is zacht én sterk tegelijk
Kwaliteit en draagcomfort zijn daarbij net zo belangrijk. Ook wat dat betreft gooit kleding van bamboe hoge ogen, want het materiaal is zacht en sterk tegelijk, dankzij de egale en ronde vezels van de bamboe plant. Zelfs na vele malen wassen, blijft bamboe zacht.
Bamboe hout heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter. Staal heeft een treksterkte van 23.000 inch per vierkante millimeter. Bamboe hout is dus echt een van de sterkste, meest flexibele en ook nog duurzaamste bouwmaterialen die je maar kan bedenken.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
De structuur van bamboe vezels zorgt ervoor dat de stof meer 'ademt' en warmte beter kan reguleren dan katoen, hennep, wol of synthetische stoffen.
De bamboe geeft jouw tuin een luxueuze, sfeervolle en exotische uitstraling. De Fargesia soorten groeien vaasvormig zijn volledig wintergroen en winterhard. De bamboe wordt uiteindelijk zo'n 80 tot 100 centimeter breed en ongeveer 3 meter hoog. Schrik daar niet van.
Bamboe is één van de snelst groeiende hernieuwbare grondstoffen ter wereld. Het neemt in grote hoeveelheden CO2 op tijdens de groei. Met eigenschappen gelijkwaardig of zelfs beter dan hardhout, is Moso bamboe het ideale alternatief voor niet duurzame materialen.
Het wordt aangeraden om het textiel niet in de droger te laten drogen, maar aan een waslijn of wasrek. Door de sterk absorberende eigenschappen van bamboe zal het vocht aan het overige wasgoed worden onttrokken en blijft het textiel van de bamboe nog vochtig na een droogbeurt in een droger.
Bamboe groeit en herstelt zich heel snel in vergelijking met veel andere materialen. Het kan wel tot 100 centimeter groeien in maar 24 uur! En het wordt alleen maar beter, want het heeft ook van nature antimicrobiële eigenschappen. Dit betekent dat er geen pesticiden of mest nodig zijn om het te laten groeien.
Zo kan de bamboestam, beter gezegd de halm, met weinig bewerkingen worden toegepast in constructies of als decoratie. Echter, dit onbewerkte bamboe gaat niet lang mee, omdat het relatief snel splintert en in duurzaamheidsklasse 5 (minst duurzaam) valt. Er zijn ook meer bewerkte bamboeproducten die langer mee gaan.
Lief voor je lijf en het milieu
“Bamboe absorbeert vocht drie keer beter dan katoen. Er zitten ook kleine gaatjes in de microvezels, waardoor de stof beter ademt en de temperatuur beter reguleert. Hierdoor voelt je intieme zone frisser aan in de zomer en warmer bij koud weer.
Thermo comfort: Bamboetextiel zit warm, maar is daarnaast ook ademend. De open structuur van de bamboevezels zorgt hiervoor. Fris: De bamboevezels zorgen ervoor dat vocht sneller absorbeert en verdampt. Bamboe neemt tot wel 70% meer vocht op dan katoen.
Bamboeviscose is een semi-synthetische stof waarbij de grondstof bamboe is. Bamboeviscose is duurzamer dan katoen en andere conventionele textielsoorten. Dit zorgt dat de productie van bamboekleding een minder grote impact heeft op het milieu.
Bij de productie van hout wordt minder CO2 uitgestoten dan bij andere bouwmaterialen, maar de productie van bamboe heeft een nog lagere CO2-uitstoot dan van houtvezels en zelfs gerecyclede houtvezels.
Bamboe kleding blijft lang fris
Bamboevezels zitten vol microscopisch kleine gaatjes, waardoor de kleding goed ventileert. De stof absorbeert daarnaast ook nog eens tot drie keer meer vocht dan katoen. Daardoor zal je bamboe kleding vocht snel afvoeren en blijf je je langer droog en fris voelen.
Vanwege de microgaatjes in de vezel ventileert bamboe heel goed. Het absorbeert vocht zelfs drie keer beter dan dat katoen dit doet! Daarom blijf je beduidend langer fris en droog dan normaal gesproken het geval is. Bamboe voert het vocht ook snel weer af.