Het VMS vormt het systeem waarmee ziekenhuizen continu risico's signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. Het VMS bestaat uit dertien onderdelen.
Wat is een veiligheidsmanagementsysteem? Een veiligheidsmanagementsysteem zorgt voor structuur en helpt je met de vertaling van richtlijnen en maatregelen naar de praktijk. Deze richtlijnen en maatregelen dragen bij aan het verkleinen of zelfs voorkomen van de kans op bedrijfsongevallen.
Patiëntveiligheid is de situatie waarin patiënten zo min mogelijk risico lopen op onbedoelde lichamelijke of psychische schade tijdens de behandeling in een zorginstelling. Risico kan ontstaan wanneer hulpverleners niet volgens professionele standaarden handelen of door tekortkomingen van het zorgsysteem.
de invoering van veiligheidssystemen in de verpleging, verzorging, thuiszorg en gehandicaptenzorg; de vermindering van het aantal fouten met medicijnverstrekking; de vermindering van vrijheidsbeperkende maatregelen; de invoering van veiligheidsmaatregelen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werken in de zorg onder verschillende wetten: Zvw (Zorgverzekeringswet), Wlz (Wet langdurige zorg), Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet.
Optimale zorg is de meest gunstige zorg voor de patiënt, waarbij de persoon belangrijker is dan de ziekte. De huidige medische gang van zaken wordt door maximale zorg gekenmerkt.
Het MOTTO-model geeft een beeld van de dynamiek tussen mens, organisatie, taak, techniek en omgeving. Het model benadrukt het belang van een goede afstemming daarvan om ervoor te zorgen dat in dit geval de verpleegkundige optimaal kan presteren. Daarmee wordt het maken van fouten zo veel mogelijk beperkt.
Wat is verplicht? Een incident meld je altijd intern. Wanneer je kunt leren van een incident, omdat in de zorgverlening iets niet goed is gegaan, meld je het incident in het Veilig Incidenten Melden (VIM) of het Melding Incidenten Cliënten (MIC)-systeem.
Naar aanleiding hiervan is een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) voor de zorg ontwikkeld. De basiseisen waaraan een VMS moet voldoen, zijn vastgelegd in de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8009 'Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen'.
Een ziekenhuisopname is voor kwetsbare oudere patiënten risicovol vanwege hun verhoogde kans op complicaties, zoals een infectie, ondervoeding, delirium, decubitus, bijwerking van medicatie of een val. Veel van deze complicaties hebben functionele en/ of cognitieve achteruitgang van de oudere patiënt tot gevolg.
Kwetsbare ouderen zijn oudere mensen met een verminderde regie over het eigen leven, een complexe situatie en een zorgbehoefte.
Uit de Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR) blijkt dat de meeste medicatiefouten optreden bij parenterale geneesmiddelen. Dit zijn alle geneesmiddelen die worden geïnjecteerd. Ook wel high risk medicatie genoemd.
Lijnsepsis is een infectie van een intravasculaire catheter. Veel patiënten binnen de kliniek Hematologie krijgen ter ondersteuning van de behandeling een PICC (Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter) ingebracht. Het voorkomen van lijnsepsis vormt een belangrijk thema binnen de kliniek.
Laagcomplexe tot complexe zorg (C)
Laagcomplexe tot complexe zorg is basiszorg en gespecialiseerde zorg, zowel voor acute als planbare zorg, met een hoge mate van voorspelbaarheid van de benodigde inzet en van het beloop. Beoordeling en toeleiding gaan aan de behandeling vooraf. Functioneren is het uitgangspunt.
Complexiteit van zorg wordt bepaald door patiëntgebonden factoren en factoren die met het zorgproces samenhangen, zoals het aantal zorgverleners dat bij de patiënt betrokken is. Om effectief te kunnen zijn moet de zorg aansluiten bij de context van de patiënt, zijn of haar mogelijkheden en omstandigheden.
Kwalitatief goede zorg is zorg die voldoet aan professionele standaarden en richtlijnen. Veilige zorg betekent dat zorgverleners ernaar streven vermijdbare schade bij cliënten te voorkomen. Dit rapport beschrijft hoe zorgverleners de kwaliteit en veiligheid van hun zorg ervaren.
De doelgroep van een ziekenhuis bestaat uit verschillende segmenten, waarbij het grootste segment uiteraard uit patiënten bestaat. Een andere belangrijke doelgroep is de eerstelijnszorg, namelijk de huisarts.
Een ziekenhuis is een instelling waar zieke en gewonde mensen verzorgd worden en waar professionele gezondheidszorg wordt verleend. Dit gebeurt door artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen.
Waarom kies je het Maasstad Ziekenhuis? Bij het Maasstad Ziekenhuis bieden we topklinische en topreferente zorg waarbij opleiden, kwaliteit en veiligheid voorop staan. Gastgerichtheid en betrouwbaarheid zijn daarin zeer belangrijke waarden maar ook ambitie, deskundigheid en verbinding zijn onmisbaar.
Artikel 3-beroepen: hebben een wettelijk beschermde beroepstitel; moeten zich registreren in het BIG-register; vallen onder het tuchtrecht.
Eén verzorgende die in de nacht verantwoordelijk is voor vijftig bewoners, twee verzorgenden overdag op dertig bewoners… regelmatig spreken zowel verzorgenden ig als cliënten en familieleden hun zorgen uit over de minimale bezetting in verpleeghuizen, en de stress en het verantwoordelijkheidsgevoel dat dit met zich ...
Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid. 2.1. Wat is de bedoeling van zo'n levensdomein?