De beste A-merken zijn Sigma, Sikkens, Wijzonol en Koopmans. Histor en Flexa zijn voorbeelden van B-merken.
Voor uw buitenschilderwerk wordt vaak alkydverf gebruikt. Dit is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Alkydverf schildert prettig, omdat de droogtijd langer is en de verf hierdoor de tijd heeft om “uit te vloeien”. Alkydverf wordt verdund met terpentine en heeft een sterke geur.
Er vanuit gaande dat je net als iedereen het liefste schildert met een verf die heel goed dekt en fijn aan te brengen is raden wij je aan om te kiezen voor verf van professionele kwaliteit zoals muurverf van Sikkens, Sigma of Wijzonol.
Veelal worden binnenmuren met een matte muurverf geschilderd (Sikkens Alphacryl Pure Mat SF), maar in andere gevallen vindt u ook een zijdeglans muurverf (zoals in ziekenhuizen, tandartspraktijken, etc.). Daarnaast is er een verschil in de mate van afneembaarheid/reinigbaar.
Voor de professionele markt of merken valt te denken aan Sikkens, Sigma, Wijzonol. Voor de particuliere markt, binnen het doe-het-zelf-segment zullen A-merken als Histor, Flexa, Cetabever en Rambo bekend in de oren klinken.
Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is.
Ikzelf heb nooit andere verf dan de Gamma verf gehad. Prima afwasbaar, houd jaren en dagen, goede kwaliteit. Als chemicus deden we ooit onderzoek op de verfsoorten in de jaren 80 en daaruit kwam uit dat duurder niet altijd beter is, je zou versteld staan van sommige verven.
De Sikkens is duurder dan die best goede Flexa verf. Maar wat nu als je net als in deze video de verf zoveel beter is dat je maar 1 keer hoeft te verven. De vraag rijst dan of die duurdere Sikkens verf ook echt duurder is als je een muur maar 1 keer hoeft te verven in plaats van twee keer.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is. Goedkoop kan dus duurkoop zijn als je meerder spuitbussen moet gebruiken voor je klus.
De beste muurverf voor binnen is de Sikkens Alphacryl Pure Mat. Tenminste, als je een ultra matte, goed afneembare muurverf zoekt die goed dekt. Heb je liever muurverf van het merk Sigma? De beste muurverf voor binnen van dat merk is de Sigma Perfect Matt.
De producten die Wijzonol maakt zijn ook van zeer hoge kwaliteit. Zo heeft bijvoorbeeld de Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak een mogelijke levensduur van 12 jaar. Dat is ongekend, want halen de beste buitenlakken van Sikkens en Sigma niet.
Het panel werd niet vrolijk van de Flexa Powerdek. Met een 5 eindigde deze verf net boven Perfection van Praxis, die slechts een 4,7 kreeg. Over de Histor Monodek willen de deskundigen het liever niet meer hebben; deze latexverf komt met een 3,9 namelijk het slechtst uit de test.
Dan is dure verf het zeker waard. Deze kleur is vaak net wat rijker en heeft meer lagen dan een goedkopere verf. Het is dan echt de eyecatcher van de ruimte, als dat is wat je wilt. Als dat niet is wat je wilt, dan kan je beter voor een wat goedkopere verf gaan.
Acrylverf. Acrylverf is op basis van water en is daarom voor de gezondheid beter. Daarnaast ruikt de verf aanzienlijk minder sterk en droogt deze veel sneller als bijvoorbeeld alkydverf. Vanwege deze redenen is acrylverf alleen maar binnenshuis te gebruiken.
Het is hele goede verf: er zit genoeg pigment in en de pigmenten zijn bovendien van uitstekende kwaliteit. Als ik de verf op mijn palet doe valt direct op dat Van Bleiswijck veel dunner/wateriger is dan Amsterdam Standard. De kleur ziet er verder prima uit.
Amsterdam acrylverf is een prima keuze als je veel verf gebruikt of een goede kwaliteit zoekt voor studiedoeleinden. De verf heeft een hoge lichtechtheid, zodat zelfs na tientallen jaren de werkstukken hun kleur behouden. Acrylverf Amsterdam is ook alkalibestendig en daardoor geschikt voor muurschilderingen.
kleurstoffen zijn de vaste stoffen in verf en worden ook wel pigmenten genoemd. De hoeveelheid en kwaliteit van de pigmenten zijn bepalend voor de kleur, de dekking (dichtheid) en kleurvastheid (verkleuring) van de kleur. Dus beter en meer pigment zorgt voor betere maar wel duurdere verf.
Onze beste acrylverven zijn bijvoorbeeld Golden en Golden Open. Ook zeer goede verf is Ara of Amsterdam Expert. De voordeligste acrylverf is bijvoorbeeld Amsterdam acryl of Galeria acrylverf. Acrylverf droogt lekker snel.
Radar deed onderzoek naar budgetverf voor de muren en daarin scoorden zowel de Histor Monodek (3,9) en Flexa Powerdek Muren en Plafonds (5) ver onder de voldoende. De Alpha Projectex van het A-merk Sikkens scoorde in dat onderzoek met een 7,4 het hoogst.
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? Het schilderen van binnenkozijnen kun je het beste doen met acryllak. Deze verf droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend. Je kunt ook alkydverf gebruiken, want dit geeft een betere dekking en heeft daardoor minder voorbehandeling nodig.
Ja hoor, geen probleem! Je kunt verschillende merken verf over elkaar heen zetten. Waar je wel op moet letten, is dat je bijvoorbeeld voorzichtig bent als je een professionele verf over een doe-het-zelf merk zoals Flexa of Histor zet.
De verf droogt zeer snel, zoals je mag verwachten van een watergedragen verf. Het is eveneens mooi meegenomen dat de Flexa Strak in de Lak wat goedkoper is dan gelijkaardige lakverven van merken zoals Sigma of Sikkens. Er zijn ook wel wat nadelen aan Flexa Strak In De Lak voor kozijnen verbonden.
Kwaliteitsverf van Levis wordt uit hoogwaardige en goed gedoseerde grondstoffen gemaakt, waardoor je bijna geen last hebt van spatten. Ze droogt ook trager, zodat jij wat meer tijd hebt om de verf aan te brengen. Je schildert zo met meer vertrouwen.
Daarvoor kijk je eerst naar de functie van de ruimte. In een actieve ruimte (inkomhal, keuken) wil je dynamisch en alert zijn en gebruik je beter koudere kleuren. In een passieve ruimte (slaapkamer, living) wil je vooral tot rust komen en gebruik je beter warmere kleuren. Kijk ook naar de lichtinval in de ruimte.