De focus ligt op de 4 stappen in eerste hulp : 1). zorg voor veiligheid, 2). beoordeel de toestand van het slachtoffer, 3). alarmeer de hulpdiensten, 4).
De vier principes vormen samen een visie op voedselproductie waarbij de ecologische, sociale en economische duurzaamheid wereldwijd hand in hand gaan. Deze principes worden wereldwijd door de biosector onderschreven.
Let dus eerst op gevaar voor je zelf, vervolgens op gevaar voor omstanders en in de laatste plaats op gevaar voor het slachtoffer. Eigen veiligheid gaat voor. Indien een slachtoffer zich in een gevaarlijke situatie bevindt, dan kan deze door middel van de noodvervoersgreep van Rautek worden verplaatst.
Breng jezelf en het slachtoffer in veiligheid. Zorg ervoor dat je niet in contact komt met bloed of andere lichaamsvochten van het slachtoffer. Trek indien mogelijk wegwerphandschoenen aan. Probeer de ernst van de brandwonden in te schatten.
1. Let op Gevaar (Rautek, ondersteunend verplaatsen) 2. Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert 3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting 4.
Vraag iemand anders de hulpdiensten 112 te bellen en blijf zelf bij het slachtoffer. Enkel als het niet anders kan, bel je zelf. Vermeld aan de hulpdiensten steeds wat er gebeurd is, wat de gevaren zijn, waar je je precies bevindt, wie de slachtoffers zijn en in welke toestand ze zich bevinden.
Benader het slachtoffer vriendelijk, open en zonder vooroordelen. Vraag hem wat er gebeurd is, zonder daarbij de schuldvraag aan de orde te stellen. Leg uit wat er gebeurd is en vertel wat je gaat doen, voordat je handelingen daadwerkelijk uitvoert. Bereidt het slachtoffer voor op pijnlijke handelingen.
Elke burger heeft volgens deze artikelen de plicht om een ander in levensgevaar te helpen. Help je niet dan ben je strafbaar. Dit hulpverlenen is naar wat je kan. Er wordt in ieder geval verwacht dat er hulp geregeld wordt.
Vraag of zij 1-1-2 bellen en een AED halen. Als je alleen bent bel je zelf met de hulpdiensten en zet je de telefoon vervolgens op luidspreker. Draai het bewusteloze slachtoffer op de rug als hij daar niet op ligt, en beoordeel de ademhaling.
Geef 2 beademingen
Adem normaal in, plaats je lippen rond de mond van het slachtoffer en sluit die goed af. Adem in één seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Herhaal dit, zodat je totaal 2 beademingen geeft binnen 10 seconden.
De vaardigheden die geleerd en getoetst worden, zijn: Zorgen voor veiligheid bij het verlenen van Eerste Hulp. Stoornissen in het bewustzijn. Stoornissen van de ademhaling.
Ga gebukt achter de linkerschouder van de gewonde zitten en plaats uw rechtervoet achter zijn hoofd. Schuif vervolgens uw handen in de oksels van het slachtoffer en trek hem in een haal omhoog, waarbij uw eigen lichaam hem ondersteunt.
Eerstehulpverleners (EHBO'ers) verlenen eerste hulp bij levensbedreigende stoornissen zoals in de ademhaling, het bewustzijn en bij shock.
De organisatie voor wie je zorg verleent (de EHBO-vereniging of EHBO-organisatie) wordt evenementenzorgorganisatie eerste hulp (EZO EH) genoemd.
Als BHV'er moet u altijd melding (laten) maken van een incident waarbij u een taak heeft verricht of gaat verrichten. In elk bedrijf moet zijn vastgelegd aan wie u uw optreden moet melden, en hoe die melding in zijn werk gaat. Daarnaast moet zijn vastgelegd hoe u bij een ongeval, brand en dergelijke wordt gewaarschuwd.
Ga na de aanrijding direct langs het ziekenhuis of uw huisarts, afhankelijk van de ernst van het letsel. Dat is ten eerste uitermate belangrijk voor u als slachtoffer, zodat uw huisarts op de hoogte is en u goed kan onderzoeken.
Voor het uitvoeren van een reanimatie is het juiste tempo van het geven van borstcompressies belangrijk. Het geven van borstcompressies doe je in een tempo van 100 – 120 keer per minuut. Er zijn verschillende manieren om het juiste tempo vast te houden. Veel AED's zijn uitgerust met een metronoom.