De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie, maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging, vooral bij jonge kittens.
Een zware wormbesmetting kan ervoor zorgen dat je kat last krijgt van een opgeblazen gevoel (opgezette buik) en daardoor geen/minder zin heeft in eten. Je kat kan hierdoor vermageren. Wormen kunnen organen en weefsels aantasten wat de weerstand kan verminderen en vaak ook resulteert in een doffe vacht.
Symptomen lintworm kat
Katten zijn zelden ziek van een lintworminfectie. De enige zichtbare klacht is jeuk aan de anus. Hierdoor gaat de kat 'sleetje rijden', met het achterwerk over de grond schuren. Een lintworminfectie gaat niet vanzelf over.
Wanneer een kitten niet wordt ontwormd, en heel volwassen wormen in de darmen krijgt, kan het een darmafsluiting of darmobstructie krijgen. Daardoor worden ze erg moe, verandert hun gedrag (ze worden bijvoorbeeld agressief), miauwen ze vaker of kan er slijm of bloed in de ontlasting zitten.
Lees hier wat er aan de hand is en wat je kunt doen. Een wormmiddel heeft een korte werkingsduur (gemiddeld 24-48 uur). Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken.
Volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) moet u 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar.
Toch kan uw kat besmet zijn met wormen. Wanneer uw kat braakt, diarree heeft of zelfs wormen uit poept dan is de wormbesmetting zo groot dat direct handelen noodzakelijk is.
Alhoewel binnenkatten in vergelijking met buitenkatten een kleiner risico lopen om zich met wormen te besmetten, kan dit wel degelijke gebeuren. Ze besmetten zich dan met wormeieren die ongemerkt met schoenen en tassen het huis zijn binnengekomen.
Wormen bij de kat zijn ook besmettelijk voor de mens. De eitjes van de spoelworm kunnen tot wel vijf jaar in de omgeving overleven.
Meestal krijgt je kat wormen via besmette ontlasting van andere dieren, via moedermelk of via een zogenaamde tussengastheer. Dat kan een vlo zijn of rauw vlees. Ook de slak kan een tussengastheer zijn. Die draagt steeds vaker de longworm op katten over.
Voor ontwormingsmiddelen kun je bij Dierapotheek.com terecht. Dierapotheek.com heeft verschillende ontwormingskuren voor katten in het assortiment. De meest gebruikte ontwormingsmiddelen zijn onder andere: Milbemax, Flubenol KH, Vitaminthe, Drontal en Panacur.
Milbemax ontwormt grote katten veilig met een smakelijk tabletje. Worminfecties zijn niet direct zichtbaar maar kunnen voor ernstige problemen zorgen. Bovendien worden sommige soorten overgedragen op mensen. Wij adviseren daarom uw volwassen kat 4 x per jaar te ontwormen.
Een lintworminfectie verdwijnt namelijk niet zonder behandeling. Zolang de infectie bestaat verlies je af en toe segmenten van de worm, maar de kop laat vrijwel nooit vanzelf los. Daarom is het belangrijk om de lintworminfectie te laten behandelen door je huisarts.
Hartworm. Hartwormen (Dirofilaria immitis) komen nu alleen nog in Zuid-Europa voor, maar ze verspreiden zich steeds meer naar het noorden van Europa. Het zijn wormen die door bloedzuigende muggen worden overgedragen. Ze worden dus niet via kat op kat verspreidt.
Katten worden met Giardia besmet door inname van een zogenaamde oöcyst. Dit is een dikwandig soortement van ei waarin 2 Giardia parasieten zitten. Nadat een kat hiermee besmet is geraakt lost de wand op en komen er 2 Giardia parasieten vrij in de darm.
Er is bekend dat van alle katten met spoelworminfecties ongeveer 20% uitsluitend binnenshuis gehouden wordt. Deze dieren zijn indirect door de eigenaar besmet: onder andere via schoeisel worden wormeitjes mee naar binnen genomen. Daarom is ontwormen voor binnenkatten ook noodzakelijk!
Kittens ontwormen: jouw dierenarts is je aanspreekpunt
Tegen verschillende soorten wormen helpen verschillende medicijnen. Voor correcte behandeling van de wormen is een juiste diagnose dus essentieel– dit kan alleen je eigen dierenarts.
Koop een wormenkuur bij de dierenarts of dierenwinkel. Gebruik één of een combinatie van de volgende werkzame stoffen: milbemycine en praziquantel. Milbemax® en Panacur® zijn veel gebruikte ontwormingsmiddelen bij de kat. Indien jij je kat ontwormd, is het mogelijk dat je kat hierdoor 2-3 dagen diarree krijgt.
Als uw kippen wormen hebben, kunt u op verschillende manieren te werk gaan. Een middel dat veel verkocht wordt is het vloeibaar wormmiddel DAC. Dit kan via het drinkwater toegediend worden. Het nadeel bij dit middel is wel dat u dan de eieren tot ongeveer 3 à 4 dagen na de toediening niet kunt eten.
Voor binnenkatten volstaat het vaak om 1 tot 2 x per jaar te ontwormen tegen spoelwormen. Buitenkatten moeten minimaal 4 x per jaar ontwormd worden tegen spoelwormen, of vaker als ze veel jagen.
Over het algemeen dient je kat elke maand of elke 12 weken te worden ontvlooid. Het is belangrijk om te voorkomen dat vlooien zich verspreiden in je huis en in je omgeving. Wanneer je een vlooienprobleem hebt, is het belangrijk om niet alleen je kat, maar ook je huis en de omgeving te behandelen.
Ontwormen met Milbemax is zeer veilig en effectief. Na inname komen de tabletten meteen in het maag-darmkanaal terecht, waar ze een directe en snelle werking hebben. De tabletten zijn ook geschikt voor drachtige en zogende teven. Nadat Milbemax is toegediend, is contact met het huisdier veilig.
Werking Milbemax
Milbemax zorgt ervoor dat er na ongeveer 24 uur geen wormen meer worden uitgescheiden via de darm en na ongeveer 72 uur geen wormeieren meer. Ontwormingsmiddelen hebben een korte werkingsduur (24 tot 72 uur), dit betekent dat je huisdier hierna een nieuwe infectie kan oplopen.