U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
De meeste mensen hebben geen klachten van een te hoge bloeddruk. Dit is ook een van de gevaren. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt. Bij een ernstig hoge bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Wat merkt u van een hoge bloeddruk (hypertensie)?
hoofdpijn. vermoeidheid.
Meestal is je bloeddrukwaarde in de middag hoger dan in de avond of ochtend. Meet je bloeddruk daarom altijd meerdere keren per dag, over verschillende dagen.
Wat je beter niet kunt eten bij een hoge bloeddruk is bijvoorbeeld 'verborgen' suiker. Dit vind je in crackers, koekjes, maar ook in veel frisdranken. Je kunt ook bij voorkeur kiezen voor volkoren producten, vanwege de extra vezels, in plaats van wit brood, witte pasta en witte rijst.
110/65 in het eerste levensjaar;115/75 tussen 1 en 5 jaar;125/85 tussen 6 en 10 jaar;140/90 boven de 10 jaar.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie.
Waarom bewegen bij hoge bloeddruk (hypertensie)? Wie regelmatig beweegt, loopt minder risico om een hoge bloeddruk te ontwikkelen. Bewegen heeft een onmiddellijk effect bij een hoge bloeddruk.
Ook een kopje zwarte koffie kan helpen bij het verlagen van je bloeddruk!
Bij een bloeddruk van 140/90 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
Een ideale bloeddruk ligt rond de 120/80 mmHg. Tegenwoordig liggen de streefwaarden voor een gezonde bloeddruk op waarden onder de 140/90 mmHg. Dit is een normale bloeddruk voor vrouwen en mannen.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden. Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
Het hebben van een stemmings- of angststoornis verhoogt het risico op het ontstaan en voortduren van cardiometabole aandoeningen zoals diabetes, hartziekte, hoge bloeddruk en beroerte. Dit is één van de bevindingen uit recent onderzoek van het Trimbos-intituut.
Mogelijke oorzaken van hoge bloeddruk
Erfelijke aanleg: in bepaalde families komt hoge bloeddruk vaker voor. Het gebruik van de anticonceptiepil. Zwangerschap: tijdens deze periode kan de bloeddruk tijdelijk verhoogd zijn. Overmatig gebruik van drop, zoethout, bepaalde kruidenthee of zout.
Je voelt doorgaans niet dat je een verhoogde bloeddruk hebt.
Bij zeer hoge waarden kun je last hebben van hoofdpijn in het achterhoofd, sneller vermoeid geraken en vlugger kortademig.
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Zuivelproducten, met name yoghurt, kunnen bloeddruk verlagen. Reden is dat zuivelproducten een scala aan micronutriënten bevatten die betrokken zijn bij de regeling van de bloeddruk, zoals calcium, magnesium en kalium.
In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.