Maar wat vaak niet gerealiseerd wordt, is dat het beter is om eenden geen brood te voeren. Brood is te eenzijdig voedsel met veel zout en doordat ze ander voedsel laten staan, missen ze veel voedingsstoffen.
Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze.
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes.
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.
Niet alleen gewone vogels maar ook watervogels zoals eenden een ganzen kun je beter geen brood voeren. In brood zit veel zout en dat is hartstikke slecht voor de gevleugelde dieren. Daarnaast zorgt het voeren van brood aan vogels voor nog meer problemen.
Een stukje brood kan weinig kwaad, maar geen hele broden. Voer ze doperwten, mais of graan zoals kippenvoer. Eendenvoer is ook een goed alternatief. Zorg dat je niet te veel voert en dat het voer opgaat waar je bij staat zodat er geen resten overblijven.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Er zijn gelukkig wel genoeg andere dingen waarmee je eendjes blij maakt. Doormidden gesneden pitloze druiven, gekookte rijst, vogelzaad, erwten, maïs, havermout en gesneden sla zijn allemaal prima.
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Eerst en vooral kunnen de dieren er ziek van worden. Het voedsel zou namelijk niet de juiste voedingsstoffen bevatten die de eenden nodig hebben om warm te blijven tijdens de wintermaanden. Daarnaast vervuilen de broodkruimels ook het water, wat schadelijke algen kan veroorzaken aan het oppervlak.
Het hoofdvoedsel van eenden is waterplanten
Als u een eend met zijn achterste omhoog onder water ziet duiken dan is hij aan het grazen van de planten. Uw vijverplanten gaan er binnen de kortste keren allemaal aan, niet in de laatste plaats doordat de eend ze ook gewoon in hun geheel uit de bodem trekt of woelt.
Ze voeden zichzelf met kleine insecten, granen en waterplaatjes zoals kroos. Als je een baby eendje zonder moeder hebt gevonden of met eenden aan het fokken bent dan is er ander voer beschikbaar. Speciaal voer voor watervogels.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
5 tips om vogels te voederen
Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood.
Merels komen af op appels of peren en eten 's winters ook krenten en broodkruimels. Roodborstjes zijn gek op ongekookte havermout, zaden, meelwormen en rozijnen. Mussen zullen een handje zonnebloempitten niet onberoerd laten. Je maakt ze ook blij met andere zaden of (af en toe) bruin brood.
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan. Brood is dus dubbel slecht voor herkauwers.
Meestal voorziet het zwemwater van de eenden als drinkwater. Dit kan voldoende zijn zolang het zwemwater altijd schoon is. Aparte waterbakken zijn niet nodig bij de eenden die zwemmen omdat er dan geen gebruik van gemaakt zal worden.
Reken per dier op zo'n twintig vierkante meter. Zorg ook voor een paar schaduw gevende bomen, een kleine stal en veel vers water zodat deze ijdele dieren zich schoon kunnen houden.
Eenden zijn gemakkelijk te houden dieren. Je moet ze echter dagelijks verzorgen, ze hebben veel ruimte nodig en moeten zwemwater ter beschikking hebben. Denk daarom goed na voordat je eenden gaat houden: Heb je voldoende ruimte om een koppel of groep eenden te houden?
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Oud brood kan je hergebruiken in tal van gerechten. Met broodresten maak je wentelteefjes, broodpudding en zelfs gepaneerde kip. Ontdek hier de tips en recepten met oud brood van Dagelijkse kost.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).