Bij volwassenen ontstaan er meestal pijnlijke rode letsels van verschillende grootte op het mondslijmvlies. Een witte laag op de tong komt eveneens voor. Die is wel vlotter weg te schrapen dan bij pasgeborenen. Af en toe kun je last hebben van een branderig gevoel in de mond of smaakverlies.
Kook flesjes en spenen uit. Als uw baby met spruw niet goed drinkt of veel huilt tijdens de voeding, is behandeling nodig: een gel/mengsel dat u in de mond van uw baby smeert. een crème die u op uw tepels smeert.
In principe kunnen candidiasis en spruw vanzelf overgaan. Bij borstvoeding kunnen de klachten echter veel problemen veroorzaken en er is een grote kans dat u en uw kind elkaar over en weer blijven besmetten. Om te voorkomen dat u moet/wil stoppen met borstvoeding is snelle en zorgvuldige behandeling aan te raden.
Veel volwassenen dragen de gist bij zich zonder dat ze daar klachten van hebben. We denken dat de gist op de volgende manieren bij een baby kan komen: Tijdens de geboorte, als de moeder candida in haar vagina heeft (dit hoeft bij de moeder geen klachten te geven). Via de tepel van de moeder, als de gist daar op zit.
Pijn, jeuk en onrustig drinken
Alhoewel niet alle baby's last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
Als de infectie uitgebreid is en u er veel last van heeft, kan uw arts nystatine-drank voorschrijven. Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
De tekenen van spruw zijn bij de moeder te zien aan de tepels wanneer deze borstvoeding geeft. De borsten en/of tepels zijn pijnlijk, voelen branderig aan en kunnen gaan schilferen. De tepels zijn vaak donkerroze en glanzen een beetje, net als de tong van je kindje.
jeuk in je vagina. witte afscheiding zonder geur, soms brokkelig. je vagina is rood, gezwollen en pijnlijk. pijn of een branderig gevoel, soms alleen bij het plassen of seks.
Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals Candida-gist. Bij schimmel- en gistinfecties van de mond (spruw), slokdarm, maag en darmen. Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts nystatinedrank voorschrijven.
Wanneer de infectie aanhoudt
Raadpleeg dan jouw huisarts. Die kan bijvoorbeeld Micronazol voorschrijven [2]. Dit antischimmelmiddel is specifiek voor schimmel- en gistinfecties in de mond (spruw), keel en slokdarm. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Lokale factoren zijn slechte mondhygiëne, langdurige irritatie door een oude of slecht passende gebitsprothese, roken, droge mond, lokaal gebruik van hormoon bevattend geneesmiddel (corticosteroiden) bijvoorbeeld inhalatie-medicijnen bij astmatische klachten, droge mond en bestraling van het mondholtegebied.
Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel geen klachten.
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Je herkent een schimmelinfectie in de mondholte aan de volgende klachten: Witte en/of rode, pijnlijke plekken op de tong, het tandvlees, de binnenkant van de lippen en wangen, het gehemelte en/of in de keelholte; Slikken doet pijn. De mond-/keelholte voelt branderig aan.
Helemaal in het begin zou je de mondholte van je baby tweemaal daags moeten reinigen met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacterien van het tandvlees.
Er verschijnen blaasjes in de mond, op de tong en op de lippen. Na een paar dagen springen de blaasjes open en verschijnen er kleine kratertjes. De mond is dan pijnlijk en het kind wil niet eten. Meestal vertoont het kind ook algemene infectietekenen zoals koorts, hoofdpijn en algemeen onwel zijn.
Hongersignalen: • Zuigbewegingen • Tong uitsteken • Met tong over lipjes likken • Lipjes tuiten/plooien • Draaien met het hoofdje • Sabbelen op handje/vingers • Na wakker worden uitgebreid gapen • Na wakker worden schoppen met beentjes.
Spruw is besmettelijk en overdraagbaar via direct contact. Let er dus goed op dat als jouw baby spruw heeft, het speelgoed of de speen van jouw kindje niet door andere baby's gebruikt worden. Maak ook regelmatig de spullen goed schoon.
Uit deze in vitro-studie konden wij concluderen dat Candida albicans zeer goed groeit in Biogarde-yoghurt. De schimmel groeit beter wanneer tevens vaginaal vocht aanwezig is, ongeacht of dit vaginale vocht verkregen is van vrouwen met of zonder candidosis vaginalis.
U mag géén medicijn tegen schimmel slikken. Dan kunt u een crème (miconazol of clotrimazol) op uw schaamlippen smeren. Doe dit 2 keer per dag, tot de jeuk over is. U kunt de crème zonder recept bij de drogist kopen.
Aan te raden om te eten en drinken:
Citroenen, grapefruit, zure appels, tomaten, avocado's, papaja, aalbessen, bosbessen, blauwe bessen. Voorts, mits niet zoet smakend: sinaasappels, zwarte bessen, mandarijnen. Vis, lams-, schapen-, geiten-, kippen- en rundvlees.
Spruw is te herkennen aan een hardnekkige, witte aanslag op de lippen, de tong en in de mond van je baby. Je kunt het niet wegvegen. De spruw kan de huid en het slijmvlies van de mond gevoelig maken. Bij het drinken aan de borst of fles, kan je baby daardoor onrustiger zijn, vaker loslaten en een klakkend geluid maken.