De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Drink daarom thee, water, bouillon en suikerzoutoplossing (ORS oral rehydration salts (oral rehydration salts)).
Salmonellose is een goedaardige ziekte (gastroenteritis) en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken. Sommige kwetsbare en verzwakte personen kunnen wel ernstige complicaties ondervinden, zoals septicemie of meningitis.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden. Dit komt niet vaak voor, maar bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Men spreekt van “buikgriep” bij acute diarree terwijl je niets verkeerd gegeten hebt. Bij een voedselvergiftiging zijn vaak meerdere mensen besmet en weet je meestal wel welk voedsel de klachten veroorzaakt. Een virale infectie komt vaak voor, vooral bij kinderen.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen. Soms zijn enkele bacteriën niet gevoelig voor een antibioticum.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven.
Door middel van ontlastingsonderzoek kan de diagnose gesteld worden. Soms is het noodzakelijk om een kweek te maken van de ontlasting om te bepalen om welk type het gaat.
De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. Bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan aanhoudende diarree leiden tot dehydratie en kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Antibiotica, een type van geneesmiddelen tegen bacteriën, werken niet goed tegen Salmonella als deze enkel in je darm zit.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.De patiënt hoest en is soms kortademig.
Hoe zit het dan met salmonella? Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland.
Het norovirus is de veroorzaker van buikgriep. Een norovirusinfectie is heel erg besmettelijk. Er zitten meestal één tot drie dagen tussen besmet raken en ziek worden. De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken.
3,5 procent rauwe kip besmet
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5 procent van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingen bij de mens.
De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig.
De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
Hoe herken ik Infecties met bacteriën? Iedereen kan wel een infectie herkennen. Vaak zijn er algemene klachten als koorts, slap voelen en misselijkheid. Een infectie met bacteriën is echter niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van infecties door virussen.
Patiënten met een bacteriële infectie hadden vaker koorts, hoofdpijn, pijn achter het borstbeen, geel/groen sputum, pijnlijke cervicale lymfeklieren, een hogere waarde van de BSE en CRP in bloed en vaker een infiltraat op de thoraxfoto. Rhinitis en diarree kwamen vaker voor bij patiënten met een virale infectie.
Paracetamol werkt niet tegen buikgriep.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.