Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.
Beperk lichamelijke inspanning 's middags. Zo voorkomt u uitdroging en oververhitting van uw lichaam. Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Een zonnesteek of hitteberoerte volgt op warmtestuwing. Hierbij treden drie verschijnselen op: een lichaamstemperatuur hoger dan 41°C, bewustzijnsstoornissen en de afwezigheid van zweet. Iemand met deze klachten heeft direct medische zorg nodig.
Als je het warm krijgt, daalt je bloeddruk. Dit komt omdat je bloedvaten bij warmte gaan uitzetten om zo je lichaamstemperatuur onder controle te kunnen houden. Doordat je bloedvaten uitzetten, kan er meer bloed naar je huid stromen om je huid af te koelen.
Zonneslag. Een zonneslag krijg je door rechtstreekse hitte op een onbedekt hoofd, met hevige hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid tot gevolg. Je kunt ook last krijgen van andere zoals koorts, slaperigheid en bewustzijnsverlies.
Warmte-weerstand omhoog
Je warmte-weerstand gaat omhoog." Het kost je lichaam wel wat moeite om te wennen aan de warmte. "Daardoor voelen sommige mensen zich futloos en moe tijdens zomerse dagen." Ook zit er minder zout in je lichaam, omdat je dat uitzweet. Gevolg: vermoeidheid.
Als de TW-waarde hoger is dan 35 graden Celsius kan een menselijk lichaam niet meer afkoelen door te zweten. Lagere waarden kunnen ook al dodelijk zijn. Dat bleek wel tijdens de Europese hittegolf van 2003, toen duizenden mensen stierven bij een TW van 28 graden Celsius.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Hoelang een zonnesteek duurt, hangt af van de ernst van de klachten. Bij een lichte en gewone zonnesteek voel je de klachten een dag later nog steeds. Meestal nemen de symptomen pas na enkele dagen af. Soms duurt een zonnesteek langer dan enkele dagen.
prikkelbaarheid, concentratieproblemen. misselijkheid en diarree. huidaandoeningen, zoals jeuk en blaasjes. hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
Hitte-uitputting en hittestuwing kunnen overgaan in een hitteberoerte. Teken hiervan zijn het minder worden of stoppen van zweten, bizar gedrag en toename van de lichaamstemperatuur boven 40°C. De behandeling van hitte-uitputting en hittestuwing is hetzelfde.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Hitte-uitputting ontstaat wanneer je lang wordt blootgesteld aan hitte en je lichaam uitdroogt (dehydratatie). Dit kan de voorbode zijn van een hitteberoerte.
Voor hart- en vaatpatiënten is het effect van warmte groot, wat zorgt voor extra uitdagingen. Het lichaam onderneemt van alles om af te koelen. Dit heeft effect op wat er met het hart gebeurt. De warmte betekent dat je hart veel harder moet werken, legt Hermien Kalkman uit.
Hoe warmer het weer, hoe lager je bloeddruk is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van bloedbank Sanquin. Een (te) lage bloeddruk kan zorgen voor duizeligheid of flauwvallen. Vooral ouderen krijgen een lagere bloeddruk als de temperatuur buiten stijgt.
Warmte kwijtraken
Het lichaam doet dat op verschillende manieren. Het raakt warmte kwijt aan de koudere omgeving via straling, oftewel infrarood. Ook kun je lichaamswarmte kwijtraken via geleiding, bijvoorbeeld door op een koude stoel te gaan zitten. Ook koudere lucht die langs ons stroomt, voert warmte af.
In je hoofd, nek en handen zitten de meeste bloedvaten vlak onder de huid. Deze plekken worden door je lichaam gebruikt om hitte af te stoten en kou op te nemen. Om dat een beetje te stimuleren kun je het beste je handen af en toe onder de koude kraan houden en ijsklontjes in een doek in je nek leggen.
Een milde zonnesteek kun je behandelen door een koele ruimte op te zoeken en je lichaam af te laten koelen. Je kunt verder extra water drinken. Als dit niet helpt, kun je een lauwe douche nemen of jezelf met natte doeken helpen afkoelen. Het is belangrijk om géén koude douche te nemen.
Een zonnesteek komt effectief door een te lange blootstelling aan de zon. Bij een zonneslag, ook wel hitteslag genoemd, is dat niet per se het geval. Bij een zonneslag is er sprake van een oververhitting van het lichaam. Je kan het krijgen door zware fysieke inspanning te doen bij warm weer.