Onderzoekster Erica Kinkel was verrast te zien hoe groot de impact van liefdesverdriet is: ”Je kunt fysieke klachten krijgen als buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Daarnaast heeft een kwart van de mensen die we hebben ondervraagd, dezelfde klachten als mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
"Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo. De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven.
71 procent van de deelnemers was na ongeveer 11 weken over het ergste verdriet heen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben de neiging om direct door de pijn overspoeld te worden, terwijl mannen deze emoties uitstellen.
Hoe lang die periode het beste kan duren is ook afhankelijk van de ernst van de breuk, maar in de regel is het beter om zeker 30 dagen lang uit zijn gezichtsveld te blijven. Wees niet bang dat hij je snel vergeet, zeker als jullie een innige relatie hebben gehad.
In het brein veroorzaakt liefdesverdriet dezelfde klachten als depressie, cocaïneverslaving en griep. Je kan dus echt ziek worden van liefdesverdriet. Ook kan liefdesverdriet uitmonden in een depressie.
Een break-up is nooit leuk, en liefdesverdriet verwerken kan lastig zijn. Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving.
Liefdesverdriet wordt omschreven als een geestelijke pijn die men voelt door het verbreken van een relatie. Tijdens dit verlies ga je door verschillende fases. In dit artikel hebben we het over de verwerking en de drie fasen van liefdesverdriet.
Het volgt geen tijdlijnen of schema's. Je kunt huilen, boos worden, je leeg voelen, je terugtrekken. Geen van deze dingen is verkeerd of gek. Iedereen rouwt op een andere manier, maar er zijn enkele overeenkomsten in de fasen en de volgorde van gevoelens die tijdens liefdesverdriet worden ervaren.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Blijf in contact met je vrienden en familie, want zij kunnen jou ook helpen in deze zware periode. Zij kunnen een luisterend oor bieden, helpen waar nodig en ze kunnen je helpen met de juiste afleiding vinden. Op deze manier krijg je niet het gevoel dat je er alleen voor staat.
Als die persoon zijn diepste gevoelens met je deelt en zich hierbij op zijn gemak voelt, is dat ware liefde. Als die persoon het prima vindt als hij er niet perfect uitziet, of als hij struikelt of een beetje eten tussen zijn tanden heeft, voelt hij zich zodanig op zijn gemak bij je dat je hem helemaal mag zien.
Liefdesverdriet verwerken: het beste medicijn
Uit elk onderzoek blijkt dat chocolade een positieve invloed heeft op een rothumeur en dus ook bij het verwerken van liefdesverdriet. Dit komt doordat chocolade de productie van endorfine in je lichaam stimuleert.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Als je je niet kan voorstellen dat je ooit nog met iemand zou daten, neem dan wat tijd voor jezelf. Misschien duurt het maanden, of jaren, maar tijd geneest echt alle wonden dus ooit zal je weer verliefd kunnen worden. Doe wat voor jou het best aanvoelt, of dat nu een dag is, drie weken, zes maanden of twee jaar is.”
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.
Hoe lang duurt liefdesverdriet? Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in The journal of Positive Psychology is gebleken dat zowel mannen als vrouwen gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen zijn. Maar liefst 71 procent was namelijk na 11 weken over hun ergste verdriet heen.
Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Een rebound-relatie is dus een 'relatie' die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Je 'gebruikt' iemand anders dus om je eigen recentelijke relatie te verwerken.
"Je hart krijgt een opdonder bij hevige emoties." Van een dramatische gebeurtenis breekt je hart natuurlijk niet letterlijk in tweeën, maar het kan wel degelijk van slag zijn. Hevige emoties veroorzaken soms een ontsteking aan het hart, waardoor je je heel beroerd kunt voelen.
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Het is okay om elkaar te missen
En niet onbelangrijk: je krijgt de kans om de ander te missen, wat je helpt om je relatie écht op waarde te schatten en zorgt voor een gelukkig gevoel wanneer je je partner weer ziet.