Fibromyalgie triggerpoints, ook wel pijnpunten genoemd, zijn extreem pijnlijke punten die over het hele lichaam te vinden zijn. Deze punten voelen vaak als pijnlijke verhardingen of spierknobbels aan. Triggerpoints zorgen ervoor dat je pijn ervaart als je spieren rekken aan het einde van een bewegingsuitslag.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Fibromyalgie en Tenderpoints
Uit langdurig onderzoek en samenwerking is aangenomen dat er 18 van deze tenderpoints of pijnpunten vastgesteld kunnen worden in het lichaam. De ligging hiervan zijn onder andere in de nek, de onderrug, de armen en de knieën.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Hoe komt iemand aan fibromyalgie? De symptomen lijken op die van artritis, maar fibromyalgie heeft invloed op het zachte weefsel, niet op de gewrichten. De oorzaak is onbekend, maar risicofactoren zijn onder meer traumatisch letsel, reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten, zoals lupus, en genetische factoren.
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend. Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken tegen ontstekingen.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Je kunt dit vergelijken met een trui. Wanneer je een trui aantrekt die lekker zit, kun je prettig bewegen en voelt het goed aan.
Het UWV geeft aan dat patiënten met fibromyalgie in principe gewoon mogen en kunnen werken. Sommige patiënten ervaren echter zoveel pijn dat dit niet altijd lukt. Ook voelen mensen zich onbegrepen door deze uitspraak van het UWV. Het is een lastige situatie aangezien je pijn niet kunt meten.
De klachten kunnen verder verschillen van persoon tot persoon en zijn niet bij iedereen even ernstig. Fibromyalgie is geen ontsteking. Ook raakt het lichaam niet fysiek beschadigd door de aandoening. Wel kan de lichamelijke conditie, als gevolg van de ziekte, achteruit gaan.
Bewegen met een lage intensiteit is één van de beste behandelingen voor Fibromyalgie. De meest effectieve vormen zijn wandelen en zwemmen. Een paar keer per week een half uur of meer oefenen, helpt bij de vermindering van pijn, stijfheid en stress. U kunt bovendien beter slapen en krijgt meer energie.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Een massage bij fibromyalgie heeft als doel om ontspanning in de spieren te brengen en het algemeen welzijn te verhogen. Het kan er ook toe leiden dat je er beter van gaat slapen. Een massage met daarbij een lichaamspakking met magenesium in een infrarood deken zal een nog diepere werking hebben op je strakke spieren.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
Somatoforme stoornissen en fibromyalgie zijn volgens de auteurs psychosomatische aandoeningen met een 'betwiste status'. Onderzoek toont dat het hebben van een niet erkende of betwiste psychosomatische aandoening stressvol kan zijn door de identiteitscrisis die het creëert en door het stigmatiseringsproces.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden. Omdat de diagnose zich meestal openbaart tussen de 25 en 45 jaar gaan er geluiden rond dat het risico op ontstaan van fibromyalgie toeneemt met de leeftijd.
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
Een spastische darm (PDS) is een veel voorkomend verschijnsel bij fibromyalgie. Vaak komt ook reuma in het voorgeslacht voor. Virale belastingen zijn bekende verschijnselen, met name het Pfeiffer- en Herpesvirus. Toxische overbelasting en verzuring (de leverfuncties).
Pijnstillers. Als je veel last van pijn hebt, kun je pijnstillers zoals paracetamol gaan gebruiken. Neem de pijnstillers op een vast tijdstip in om te voorkomen dat de pijn terugkomt. Pijnstillers nemen de pijn niet altijd weg maar maken de pijn wel dragelijker.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
Vitamine D3
Voorkomen of opheffen van vitamine D-tekorten kan een belangrijk onderdeel zijn van de suppletie bij fibromyalgie.
Als je fibromyalgie hebt, kan bewegen gunstig zijn voor het verdere verloop van de ziekte. Maar er is vandaag geen bewijs dat regelmatig bewegen het risico op het ontwikkelen van fibromyalgie zou verminderen.
Zoals je gewend was om je te ontspannen voordat je fibromyalgie kreeg, kan nu te vermoeiend zijn. Toch zijn er veel verschillende manieren om je te ontspannen, van wandelen tot een sportwedstrijd op tv kijken zonder geluid. Beweeg. Als je regelmatig beweegt, voel je je beter.