Verzuring treedt op als bodems of water zuurder worden door bijvoorbeeld natuurlijke verzuring of verzurende neerslag. Dat laatste kan veroorzaakt worden door zure stoffen als zwaveloxides (sommige brandstoffen, bruinkool, hout) of verzurende stoffen als ammoniak (landbouw).
Verzuring ontstaat door verontreiniging van de lucht met de stoffen zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden. Deze stoffen kunnen leiden tot verzuring van bodem en water en kunnen planten en materialen aantasten. Landbouw, verkeer en de industrie zijn de belangrijkste bronnen van verzurende stoffen.
emissies, de gemiddelde pH van de oceaan is gedaald met 0,1 eenheden tot 8,1, wat een toename van 26% in zuurgraad vertegenwoordigt. Verzuring van de oceaan wordt voornamelijk veroorzaakt door menselijke activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen, ontbossing en cementproductie , wat leidt tot verhoogde CO?-emissies en een onevenwicht in de wereldwijde koolstofcyclus.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.
Verzuring door voeding
Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren. Ook kun je beter geen alcohol of cafeïne gebruiken.
Vermoeidheid en energieverlies
Wanneer je merkt dat je constant vermoeid bent en je energieniveau laag is, dan zouden dit wel eens de eerste symptomen van verzuring van je lichaam kunnen zijn. Het zuur-base evenwicht van je lichaam speelt namelijk een cruciale rol in het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen.
Gemberthee drinken kan een milde manier zijn om zuurophoping te verminderen en zure refluxsymptomen te verlichten. Oplossing van baking soda: Een kleine hoeveelheid baking soda in water kan maagzuur neutraliseren en onmiddellijke verlichting bieden bij brandend maagzuur. "Gebruik baking soda spaarzaam, want het kan in grote hoeveelheden gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken", aldus Dr.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Het vermijden van zuurvormende voedingsmiddelen en het drinken van voldoende water, in combinatie met lichaamsbeweging en ontspanning, kunnen jouw lichaam helpen om de zuur-base balans te herstellen en de energie terug te krijgen.
Verzuring treedt op als bodems of water zuurder worden door bijvoorbeeld natuurlijke verzuring of verzurende neerslag. Dat laatste kan veroorzaakt worden door zure stoffen als zwaveloxides (sommige brandstoffen, bruinkool, hout) of verzurende stoffen als ammoniak (landbouw).
Verzuring van je spieren
De klachten zijn ernstiger. Je spieren lijken vol te lopen met vocht en er treedt een branderig gevoel op. De spieren doen pijn, raken vermoeid en verliezen kracht. Je moet dan echt stoppen met bewegen, voor langere tijd.
Bestrijd verzuring van de oceaan door uw CO2-uitstoot thuis, op kantoor en onderweg te verminderen . Bestrijd verzuring van de kust door nutriëntenvervuiling thuis, in uw tuin en in uw gemeenschap te beperken.
De gevolgen van verzuring van je bloed zijn heftig. Je neemt je omgeving niet meer bewust op en bent verward.Je lichaam droogt uit en verzuurt.Uiteindelijk vallen door ketoacidose je lichaamsfuncties uit.
Zwakke spieren hebben namelijk meer zuurstof nodig. Beweeg je weinig en raak je al kortademig van koken of een rondje door de supermarkt? Beweging kan dat veranderen. Als je regelmatig beweegt en oefeningen doet, leren je spiercellen beter om te gaan met zuurstof.
Geraffineerde suikers (aanwezig in alle patisserie, brood, witte pasta, snoep, koekjes, enzovoort) Koffie. Bier, frisdrank, energiedrankjes, gezoete fruitdranken. Melk en melkafgeleiden (kaas, yoghurt, platte kaas, boter, margarine)
Paracetamol is dus een zwak zuur.
In koffie zit naast cafeïne ook het stofje cafestol.Dit kan het cholesterol verhogen en teveel hiervan kan de kans op een hartaanval of een beroerte vergroten. Maar dat betekent nog niet gelijk dat koffie echt ongezond voor je is. Je moet alleen niet te veel kopjes per dag drinken.
Oefening: Ga regelmatig zweten . Dit helpt ook om af te vallen en de zuurgraad onder controle te houden. Zoek balans: Stress is ook een belangrijke oorzaak van zuur, dus kijk naar geestverruimende oefeningen zoals meditatie, yoga, diep ademhalen en lange wandelingen.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Hoe weet ik of ik te zuur ben? De ideale pH van het menselijk lichaam zou tussen de 7,35 en 7,45 moeten liggen. De eerste tekenen van te zuur zijn over het algemeen niet-fysiek, zoals je zonder reden moe of ongemakkelijk voelen of depressief zijn . Maar symptomen als diarree komen ook vaak voor.
Metabole acidose is een aandoening waarbij zuren zich ophopen in uw lichaam. Oorzaken zijn onder andere onbehandelde diabetes, het verlies van bicarbonaat in uw lichaam en nieraandoeningen. Symptomen zijn onder andere een versnelde hartslag, verwardheid en vermoeidheid . Bloed- en urinetests kunnen helpen bij het diagnosticeren ervan.
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
De belangrijkste verzurende voeding is: vlees, eieren, vis, suikerrijk voedsel, snacks en koekjes, koffie, zwarte thee, granen, alcohol, tafelzout, gepasteuriseerde melk en kaas, en ook sommige vetten en chocolade…