Roofvliegen, zangvogels en reptielen behoren tot de natuurlijke vijanden van de wesp. Helaas komen deze dieren niet (veel) voor in Nederland. Een natuurlijke vijand die hier wel voorkomt is de hoornaar. Dit beestje is dol op kleine wespen en jaagt hier dan ook graag op.
Libellen vallen wespen aan in volle vlucht. Sommige spinnen, kevers en zelfs motten draaien hun poten niet om voor een lekkere wesp. En zelfs van andere wespen hebben wespen te vrezen. Papierwespen vallen bijvoorbeeld de larven van kleinere bladwespen en zaagwespen aan.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
De wespendief graaft wespen- en hommellarven uit
En dan niet de volwassen exemplaren, maar de larven van de wespen. Om die prooi te bemachtigen doet hij veel werk. Hij graaft namelijk met zijn poten ondergrondse wespen- of hommelnesten open.
Ze eten of doden allerlei potentieel schadelijke insecten, zoals muggen, en eten soms kadavers van kleine dieren op. Daarnaast bestuiven wespen bloemen. Dat doen ze vooral in de nazomer, wanneer ze geen larven meer kunnen voeden en dus ook geen zoet braaksel meer krijgen.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
De eerste eitjes die de wespenkoningin legt komen na zeven tot tien dagen uit. De larven worden vervolgens met kleine insecten gevoed en groeien uit tot volwassen wespen. Dit is de eerste lichting werkers. Zij zorgen voor de larven die na hen volgen en ze nemen de bouw van het wespennest van de koningin over.
Wanneer wordt een wespennest gemaakt? Wespen maken een wespennest in april of mei. Dit nest houdt nog geen jaar stand, tenzij de wespen door goed weer en veel voedsel de herfst en de winter overleven.
“Als ze een nest in het huis ontdekken, willen ze er zich zo snel mogelijk van ontdoen. Maar dat is niet altijd noodzakelijk. Als een nest op een plek is waar je er geen last van hebt, ergens ver in de tuin – laat het gewoon zitten.
Naarmate het seizoen vordert tellen de meeste wespennesten tussen de 2000 en de 5000 wespen waarvan het grootste gedeelte continu op en neer vliegt naar de muur. Als dit een plek is waar u graag zit of waar de kinderen spelen, dan wordt het op een gegeven moment te gevaarlijk en zult u deze plek moeten vermijden.
Wespen worden aangetrokken door zoete geuren (ook bijvoorbeeld van je parfum of haarlak!), maar houden niet van een heleboel andere geuren. Zo zouden citroen, kruidnagel, geranium, lavendel, knoflook, azijn, ui en gebrande koffie of gebrande rozemarijn de wespen weghouden. Het proberen waard!
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Wespen verjagen met geluid kan erg effectief zijn. Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Een wespennest dat zo groot is als een golfbal is nog vrij eenvoudig te verwijderen. Je trekt een lange broek aan, een shirt met lange mouwen, dikke handschoenen en als het even kan zorg je ook voor bescherming van je gezicht, hals en nek. Vervolgens snijd je het wespennest los met een scherp mes.
Een wespennest wordt één jaar gebruikt. Nieuwe koninginnen maken op een andere plaats een nieuw nest. Een hoornaar is een grote wesp en ze bouwen hun nest vaak in een boomholte. De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen.
Om van het wespennest in kwestie af te komen, is ook het proces heel anders tussen een actief nest en een leeg nest. In het geval van een oud nest is het voldoende om het te verwijderen, terwijl het in het geval van een recent nest het ten zeerste wordt aanbevolen om eerst zijn bewoners te evacueren.
Wespen in huis in de winter
Zodra het buiten koud wordt leggen wespen namelijk het loodje. Alleen de wespenkoningin overleeft normaal gesproken de winter. Al houdt ze dan wel een winterslaap. In een uitzonderlijk geval slaat ze die winterslaap over en bouwt ze in de winter al een wespennest.
Veel wespen betekent ook veel knagen. Wat dus een heel specifiek geluid geeft. Zoals ook het zoemen dat kan geven. Dat zijn dus allemaal goede indicaties van wat er aan de hand kan zijn en dat er een nest in huis te vinden is.
Wespen terroriseren je tuin vooral aan het eind van de zomer
Eind juli zijn de meeste wespennesten gereed. De koningin legt minder eitjes en het aantal larven neemt dan af. Er is hierdoor steeds minder werk voor alle werksters en ze raken dan ook werkloos. In augustus barst de periode met overlast daarom echt los.
Het wespenseizoen gaat eind juni, juli of begin augustus van start. In de zomer dus. Een wespennest is dan helemaal volgroeid en alle larven zijn volwassen wespen. Er zijn geen larven meer over die volwassen wespen voeden met zoet braaksel.
Hoe wordt een wespennest in de spouwmuur bestreden? De bestrijder spuit gif (wespenpoeder) door de openingen, waardoor het nest binnen een paar dagen uitsterft. Het gif kan ook door andere openingen in de muur worden ingebracht, zolang het nest daar maar mee bereikt wordt.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
U vind wespennesten vaak onder dakranden, op zolder of in schuren en bijgebouwen, maar ook bouwen wespen hun nest in de spouwmuur. Om het nest te vinden, dient u te kijken naar de aanvliegroute van terugkerende wespen. Dit wordt makkelijker tegen het eind van de zomer, als er veel wespen in het nest leven.