Het schil- en garneermes wordt ook wel officemes genoemd. Het is, net als de andere hiervoor besproken messen, een klein licht mesje met een spits, smal lemmet en een rechte snede. Door al deze eigenschappen is dit mes zeer veelzijdig en voor diverse kleinere snijkarweitjes te gebruiken.
Vaak zitten er kuiltjes aan de zijkant van het mes. Dat heet 'granton'. Deze kuiltjes zorgen voor lucht tussen het mes en het gesneden product. Hierdoor blijft het eten niet aan het mes kleven tijdens het snijden.
Maar over de verschillen tussen een koksmes en Santoku mes zijn de meeste vragen. Het grootste zichtbare verschil tussen beide messen is de vorm van het lemmet. Bij een santoku mes loopt het lemmet schuif af vanuit de rug naar de snede, terwijl bij een regulier koksmes het lemmet in een spitse punt loopt.
Kies liefst voor messen met een roestvrijstalen lemmet: dat gaat niet oxideren. Er bestaan steakmessen met een gladde en met een gekartelde snede. Let erop dat een gekarteld lemmet niet te dik is: dan trek je het vlees uit elkaar, eerder dan het in mooie stukken te snijden.
Opvallend is dat de duurdere messen vaak wel beter zijn dan de goedkopere. In de top 5 is er niet een onder de 90 euro. Onderaan de lijst bungelt Hema met een mes van 5 euro dat een 5,2 haalt. Het koksmes van Herman den Blijker (16 euro) is nog minder goed dan dat van Xenos (5 euro).
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden.
Meestal zie je een volledige krop of een halve krop. De krop zorgt voor goede balans van het mes en beschermt je hand zodat deze niet over het lemmet glijdt. Bij een volledige krop heeft de hiel van het lemmet een verdikking. Deze is niet scherp en je kunt hier niet mee snijden.
Vleesmes: voor het snijden van gebraden of rauw vlees zonder botten. Een vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Dit komt van het woord trancheren, wat aansnijden betekend. Je gebruikt het vleesmes dus voor het 'aansnijden' van vlees.
Het mes is in verschillende soorten verkrijgbaar (vaak tussen de 14 en 18 cm lang), van een smal lemmet tot een lemmet zo breed als die van een vleesmes.
De staalfabrieken leveren meestal staal in rollen en stroken. Van dit staal wordt een strip geknipt of gezaagd en daaruit de ruwe vorm van het lemmet gezaagd. Het wordt daarna verhit tot ongeveer 1100 graden Celsius. In een smeedvorm of matrijs smeedden de mensen de strip met een machine of met de hand.
B: Lemmet. Het is het belangrijkste onderdeel van het mes, het lemmet wordt meestal van een legering van ijzer met een aantal andere materialen gemaakt. Het lemmet loopt van de "punt" van het mes tot aan de "hiel".
Heft (handvat). Hier wordt het mes mee vastgehouden. Het heft kan van veel verschillende materialen zijn gemaakt: hout, metaal, ossehoorn, bot, kunststof, etc.. Het heft moet goed in de hand liggen en zorgen voor stabiliteit tijdens het snijden.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Een opvouwbaar zakmes van maximaal 28 centimeter (uitgevouwen) met 1 snijkant mag u in de meeste gevallen wel bij u hebben. Dit is afhankelijk van de plaats waar u het mes bij u heeft. Een horecagelegenheid of voetbalstadion mag u bijvoorbeeld niet in met zo'n zakmes.
De overheid werkt aan nieuwe wetgeving die vanaf 2023 verkoop van messen alleen mogelijk maakt aan mensen vanaf 18 jaar. Zowel in de winkel als via het online kanaal wordt leeftijdsverificatie verplicht bij de verkoop van messen.
Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.
De meeste koks gebruiken een koksmes met een lemmet van 26 cm. Voor huishoudelijk gebruik is dit aan de grote kant, en voldoet een 20 cm koksmes prima. Naast één of twee koksmessen heeft een kok vrijwel altijd een fileermes, een uitbeenmes, enkele schil en tourneermesjes en een aanzetstaal in zijn set.
Goede steakmessen hebben een smal en slank lemmet, zodat je soepel door een stuk vlees heen glijdt. De snede moet werkelijk vlijmscherp zijn. Het gevaar van een te dik lemmet met een botte snede is dat je veel kracht moet zetten om door je stugge biefstuk heen te komen.
Hierbij knijp je met je duim en wijsvinger in het mes, waarbij je je wijsvinger ontspant terwijl je met je andere drie vingers het handvat vasthoudt.” Het mes kan erg scherp zijn, dus gebruik je vrije hand om het ingrediënt op zijn plaats te houden, waarbij je je vingertopjes krult en het mes nooit hoger optilt dan je ...