Leuk én gezond
Je hele lichaam profiteert van een potje voetballen. Je traint sterkere spieren en krijgt meer kracht. Daarnaast zal je conditie ook aanzienlijk verbeteren en zul je op den duur een betere motoriek ontwikkelen. Voetbal als hobby heeft dus veel voordelen voor de fysieke toestand van je lichaam!
Voetbal is één van de weinige sporten waar zoveel fans van zijn. Het beoefenen van voetbal is namelijk erg gezond voor je lichaam, maar zorgt ook voor ontspanning en plezier. Daarnaast is een teamsport goed voor je sociale vaardigheden, het zorgt voor verbinding.
Voetbal is een populaire sport. Het is een snelle, explosieve en intensieve teamsport. Het tempo ligt hoog in zowel de eerste als de tweede helft. Als jij de gehele wedstrijd scherp wilt blijven met de juiste techniek kan sportvoeding jou daarin ondersteunen.
Een goede sport verbrandt vet, bouwt spiermassa op en geeft weinig risico op blessures. De gezondste sporten zijn zwemmen, krachttraining, wandelen, tai chi en kegeloefeningen. Het gaat hier echter om sporten die gezond zijn voor volwassenen.
Op verschillende manieren blijkt dat hockey intensiever is dan voetbal. Positief is dat je op het hockeyveld meer beweegt, meer calorieën verbrandt en doorgaans fitter bent. Daarnaast is hockey ook intensief door risico's op overbelasting en blessures.
De meeste stoppen rond de veertig jaar. Maar je mag natuurlijk langer spelen. Het hangt af van persoon tot persoon. Als je niet goed meer kan lopen ofzo dan zal je waarschijnlijk snel stoppen.
Gemiddeld gaan topsporters met pensioen wanneer ze 30 a 35 jaar zijn. Zwemmers en hockeyers zijn al oud wanneer ze de dertig gepasseerd zijn, en een turnpakje mag je eigenlijk al op je 25e aan de wilgen hangen.
Voetballen is een echte duursport en daarom ontzettend goed voor je conditie. Er vindt ook veel intervaltrainingen plaats waardoor de intensieve sportmomenten worden afgewisseld met korte rustmomenten. Sporten is in het algemeen is goed om hartaandoeningen te voorkomen, vooral als je drie keer in de week voetbalt.
Inmiddels is er groeiend bewijs dat veel sporten ook kan leiden tot schade aan het hart (1). Overmatig trainen kan leiden tot atrium en ventrikelfibrilleren, hartspier verwijding en disfunctie, vooral aan de rechterzijde van het hart. Dat neemt niet weg dat veel trainen ook op een gezonde manier kan.
Zwemmen, (veld)voetbal, turnen en dansen zijn de meest beoefende sporten onder de zes tot elfjarigen. Sporten als hardlopen, fitness, maar ook basketbal, bowlen en skiën blijken vooral sporten voor de wat oudere jeugd (18- 23 jaar). De oudere jeugd sport minder en ook minder in verenigingsverband.
Met meer dan 265 miljoen geregistreerde spelers is voetbal verreweg de populairste sport op aarde. En dat is niet voor niets: meer dan een bal en willekeurig stukje straat of veld is er niet voor nodig.
Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om op late leeftijd gescout te worden door een profclub.
De belangrijkste reden dat jongeren stoppen met voetballen is dat ze hun team niet leuk vinden, blijkt uit onderzoek van de KNVB onder gestopte voetballers. De teamsamenstelling is dan ook elk jaar een uitdaging. En daarbij kijken Dommelen en UDI '19 niet alleen naar niveau.
MO13: De MO13 competities worden aangeboden voor speelsters die zijn geboren in 2011 en 2012.
Bij de overgang van JO12 naar JO13 komen ook een aantal spelregelwijzigingen om de hoek kijken. Het gaat steeds meer lijken op echt voetbal. We spelen op een groot veld, met buitenspel, keepers die de bal na een terugspeelbal niet meer in hun handen mogen pakken, etc.
De speeltijden zijn als volgt: • De speeltijd bij Onder 13 is 2 x 30 minuten. De speeltijd bij Onder 14 t/m 15 is 2 x 35 minuten. De speeltijd bij Onder 16 t/m 17 is 2 x 40 minuten. De speeltijd bij Onder 18 t/m 19 is 2 x 45 minuten.
Bij de JO13 worden nu ook doeltrappen vanuit het 5 meter doelgebied genomen in plaats van de rand van het strafschopgebied. Bijgevoegd een uitgebreide beschrijving van de nieuwe spelregels.
Bij voetbal komen de meeste blessures voor. Maar dat is lang niet zo gevaarlijk als extreme sporten, zoals met een parachute van een berg af springen. Maar ook mountainbiken is niet zonder gevaar. Skiën, springen, parachute uit en dan zwevend naar beneden.
Nieuwe blessurecijfers van VeiligheidNL: dit waren de gevaarlijkste sporten in 2022. Mountainbikers lopen van alle sporters het grootste risico om met een blessure op de spoedeisende hulp te belanden. Op de tweede plek staat veldvoetbal, gevolgd door paardrijden, wielrennen en hockey.
13,5 procent van de ondervraagden vond het de gevaarlijkste sport. Maar in werkelijkheid raakt maar 2,3 procent van de paardensporters ooit gewond tijdens het rijden. De gevaarlijkste sport is voetbal, daarbij raakt 18,9 procent ooit gewond.