Hulpverlening, bijvoorbeeld ambulant begeleider, verpleegkundige, hulpverlener op een eerstehulpafdeling, politieagent, brandweerman. Sportsector, denk aan: medewerker bij een sportcentrum, topsporter. ICT: Systeembeheerder, software-ontwikkelaar. Horeca, bijvoorbeeld kok.
De ADHD-coach opleiding biedt je de mogelijkheid mensen met ADHD/ADD anders te leren begeleiden. De ADHD-coach opleiding is erop gericht mensen met (een vermoeden van) AD(H)D op een positieve manier te begeleiden.
Als je ADHD of ADD hebt dan is het vooral belangrijk dat je een baan vindt waarin je al jouw energie en ideeën kwijt kunt. Een kantoorbaan waarbij je acht uur lang stil moet zitten en naar een scherm kijkt, past niet goed bij jou.
Iemand met ADHD is prima in staat om zijn of haar werkzaamheden naar behoren uit te voeren. Wel is het soms nodig dat er extra begeleiding is. Denk bijvoorbeeld aan het bewaren van overzicht bij grote projecten of het maken van een haalbare planning.
Impulsiviteit: eerst doen en dan denken, anderen veelvuldig in de rede vallen, ongeduldig zijn, impulsief geld uitgeven, impulsief relaties en werk betrekkingen beginnen en beëindigen, voor de omgeving onbegrijpelijke beslissingen nemen.
Als je aan ADD lijdt, heb je een tekort aan de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Hierdoor wordt de informatie die naar de hersenen gaat minder efficiënt geregistreerd. Ook verandert de activiteit in bepaalde hersengebieden hierdoor.
De belangrijkste kenmerken van ADHD bij mannen en vrouwen zijn: problemen met de aandacht of de concentratie, moeite met organiseren, hyperactief of overbeweeglijk zijn en impulsiviteit.
Mensen met ADD hebben vaak veel humor en zijn over het algemeen prettig in de omgang. Daarbij kunnen zij bijzondere vaardigheden bezitten met betrekking tot het snel combineren van informatie en indrukken, probleemoplossend denken, creativiteit en ruimtelijk inzicht.
Begeleiding ADHD
Een ADHD-coach biedt praktische ondersteuning bij bepaalde taken. Het gaat hierbij om het aanleren van vaardigheden die helpen bij het oplossen van dagelijkse problemen, maar ook om het bereiken van doelen. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van kinderen of volwassenen met ADHD.
Volgens autisme-expert Professor Hilde Geurts zit het kernverschil vooral in het sociale contact: mensen met autisme hebben blijvend moeite met communicatie omdat ze zich 'sociale wetten' simpelweg niet kunnen eigen maken. Bij mensen met ADHD gaat het om andere reden vaak mis in de communicatie.
Mensen die de stoornis hebben, hebben echter vrijwel alle symptomen en worden vanaf de kindertijd al belemmerd in hun functioneren. De problemen worden erger naarmate iemand ouder wordt, omdat er steeds meer verantwoordelijkheden bijkomen in het leven.
Als er sprake is van de stoornis ADHD, moet de impact op het participeren in het maatschappelijk leven aangetoond worden volgens de basisdefinitie van een handicap (langdurige en belangrijke beperking van de kansen tot sociale integratie). Die impact kan zeer wisselend zijn.
Onderzoekers gaan ervan uit dat ADHD voor ongeveer 80 procent bepaald wordt door erfelijkheid. Er is nog geen specifiek gen voor ADHD ontdekt. Het wordt daarom gezien als een multigenetische aandoening.
Voorbeelden hiervan zijn vroeggeboorte, vroege traumatische ervaringen en een tekort aan voedingsstoffen. Slaaptekort leidt ook tot ADHD-kenmerken. Slaap en ADHD is eigenlijk een soort kip-en-het-ei-verhaal. Door ADHD heb je een grote kans op slaapproblemen, maar door slaapproblemen verergeren ook je ADHD-klachten.
De hersenen van mensen met ADHD reageren sneller op prikkels (impulsen, stemmingen en gebeurtenissen). Dit kan er toe leiden dat je je moeilijk kunt concentreren en snel afgeleid raakt. Je kunt ook impulsief gedrag vertonen. Vaak ben je lichamelijk overactief of onrustig (hyperactiviteit).
Het beste is de ADHD te accepteren als iets dat bij je hoort. Je bent niet slecht, dom of lui! Acceptatie helpt om ermee te leren leven. Medicatie voor ADHD helpt de symptomen te verminderen, coaching helpt om praktisch meer grip te krijgen op je leven, waardoor je minder last hebt van je ADHD.
ADHD is op zich niet te genezen. Het vormt een blijvende kwetsbaarheid. De behandeling heeft als doel de symptomen te verminderen en het ontstaan van bijkomende problemen te voorkomen en/of te beperken.
Er is lang verondersteld dat ADHD een rijpingsprobleem was dat vanzelf zou verdwijnen met het ouder worden. Het blijkt echter gecompliceerder. Bij één op de drie jeugdigen verdwijnen de symptomen vrijwel helemaal.