Verzorgend wassen is een kant-en-klaar-wassysteem en vermindert het risico op kruisbesmetting. Na gebruik worden de washandjes weggegooid. Tevens is het hygiënischer omdat er minder gebruik wordt gemaakt van was- kommen.
Verzorgend wassen vermindert de fysieke belasting van de zorgverlener. Er hoeft niet meer te worden gesleept met waskommen en water. Bovendien heeft verzorgend wassen een positief effect op de huidkwaliteit van de handen van zorgverleners door minder aanraking met zeep en water.
Wassen van cliënt op bed. Aantrekken van (schone) kleding.Sluit deuren en ramen, zorg dat de client niet op de tocht ligt. Draag beschermende kleding (handschoenen en schort) wanneer handen en/of kleding in contact komen of kunnen komen met lichaamsvochten: bloed, ontlasting, wondvocht, urine, enzovoort.
Wassen zonder water is een veilig en voor patiënten en zorgverleners prettig alternatief voor wassen met water en zeep. Dit blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek in Nederland waarin beide methodes werden vergeleken.
Washand maar één keer gebruiken
Let er wel op dat een washandje een bron van bacteriën is als u deze in warme en vochtige ruimtes bewaart. Als een washandje meer dan eens gebruikt wordt, blijven er dode huidcellen achter die een voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels.
Vooral voor oudere cliënten is een nadeel van dagelijks wassen met water en zeep dat hun dunne huid hierdoor geïrriteerd kan raken, wist Kim al uit ervaring. “Een washandje, dat soms meerdere keren wordt gebruikt, is ook minder hygiënisch. En wassen met water en zeep betekent inzepen, afspoelen en afdrogen.
Verzorgend wassen wordt ook wel wassen-zonder-water genoemd. Het werkt met washandjes die met vloeistof zijn geïmpregneerd. Met deze, eventueel voorverwarmde, washandjes wordt u gewassen zonder dat daar een waskom, water en zeep of handdoeken bij nodig zijn. Afspoelen en nadrogen is niet nodig.
Bij verzorgend wassen wordt de cliënt met een washandje of -doekje gewassen. Afdrogen is meestal niet nodig doordat de lotion vervliegt. Bij huidplooien kan het nodig zijn om de huid droog te deppen. Er bestaan washandjes en -doekjes van verschillende merken, meestal verpakt in pakjes van 5 à 8 stuks.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Veel mensen zien het als een onhygiënisch iets, als mensen niet dagelijks douchen. Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem. Het warme water waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben mag dan wel prettig aanvoelen, het verzacht ook de oliën in de huid.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Sarah Lebeer is microbioloog en bio-ingenieur aan de Universiteit Antwerpen. Zij legt uit dat we een laag goede bacteriën op onze huid hebben die ons beschermen tegen indringers en ziektes. Als we ons te vaak wassen kunnen we die laag beschadigen. Je hele lichaam elke dag wassen is niet nodig.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Gebruik een washandje en zeep om het gezicht en alle andere makkelijk bereikbare plaatsen van het lichaam te wassen. Was daarna met het tweede washandje het lichaam van boven tot beneden. Help de oudere met de moeilijk bereikbare plaatsen. Het derde washandje dient om de genitale gebieden te wassen.
Welke plichten heeft de patiënt? U moet de zorgverlener zo duidelijk en volledig mogelijk informeren. Alleen dan kan hij een goede diagnose stellen en u deskundig behandelen. Ook moet u binnen redelijke grenzen zijn adviezen opvolgen.
Als verzorgende ben je veel 'bezig' met de zorgvrager. Dit houdt in dat je de basale zorg verleent aan de zorgvrager.Het wassen en aankleden, eten verzorgen, bed opmaken, kamers opruimen, verzorging van de kleding, etc.
4. De huid wassen met water, is dat niet genoeg? Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal.
Het is belangrijk om bij een handwas eerst het wasmiddel in het water op te lossen en daarna pas het textiel in het sop te dompelen. Het wasgoed moet steeds onder water blijven en in beweging.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Bij normale mensen moet dagelijks douchen kunnen, maar niet te lang en niet te warm. En niet teveel zeep gebruiken. Vooral wassen met weinig zeep op armen en benen en romp: daar is het grootste risico voor uitdrogingseczeem. Maar oksels, billen en voeten mogen zeker dagelijks worden gereinigd en ook met zeep!
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.