Het tegenovergestelde van het kapitalisme is het communisme .
Kapitalisme is een economisch systeem waarin kapitaal en goederen worden gecontroleerd en beheerd door particulieren in plaats van de overheid, met als doel om winst te maken.
Het kapitalisme is een economisch systeem gebaseerd op winst. In een kapitalistische economie zijn grond, producten en productiemiddelen privé-eigendom van ondernemers en hun bedrijven. Deze willen winst maken en willen daardoor hun producten of diensten meer waard maken.
Bij een kapitalisme is een bedrijf van een individu en niet van de overheid. Bij een communisme is een bedrijf van de overheid en niet van een individu.
Het idee dat arbeid de bron van rijkdom is was een theorie van pro-kapitalistische economen zoals de Schotse econoom Adam Smith of de Engelse econoom David Ricardo in de jaren rond de Franse Revolutie van 1789.
Kapitalisme houdt in dat bedrijven proberen zoveel mogelijk winst te maken. De politiek bemoeit zich bijna niet met bedrijven. Mensen krijgen voor verschillende beroepen verschillend betaald. Dit is een gevolg van hoe de markt werkt.
Zijn ideeën – bekend als het marxisme – hadden grote invloed op de filosofie, historiografie, economie, sociologie en ook op de praktische wereldpolitiek in de twintigste eeuw. Marx was een belangrijke inspirator van de arbeidersbeweging en een van de belangrijkste denkers van het socialisme en het communisme.
Marx streefde een toekomst na waarin de mensheid zich ontdaan had van de sociale beperkingen van het kapitalisme en in vrijheid kon genieten van de welvaart die datzelfde kapitalisme had geschapen.
Het communisme heeft een paar duidelijke kenmerken: Communistische staten hebben vaak een sterke leider. Er is geen geld, alle producten en diensten worden door de staat verdeeld. Iedereen is gelijk in het communisme, er is geen rijkdom en armoede.
Het communisme is een sociale, politieke en economische ideologie gericht op de verwezenlijking van een klasseloze en socialistische samenleving. Ze is gebaseerd op gemeenschappelijke eigendom van de productiemiddelen met openbare instellingen waarbij iedereen produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.
Socialisme is een politieke maatschappijvorm, en ook een economische filosofie gebaseerd op socialisatie en het collectief eigendomsrecht van de productiemiddelen. Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen.
Het liberalisme heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt. Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken.
Het marxisme is een ideologisch-beschrijvende analyse van de maatschappij, en dan vooral de economie, waarbij het concept van een internationale klassenstrijd tussen twee tegengestelde maatschappelijke klassen centraal staat.
De Socialistische Partij (afgekort: SP) is een Nederlandse politieke partij met een socialistische signatuur. De SP komt voort uit de maoïstische beweging van de jaren zeventig. Sindsdien heeft de partij een geleidelijke ideologische verandering ondergaan richting de linkervleugel van de sociaaldemocratie.
Landen waarin een marxistisch-leninistische partij de macht heeft. Cuba - Communistische Partij van Cuba, geleid door Miguel Díaz-Canel. China - Communistische Partij van China, geleid door Xi Jinping. Vietnam - Communistische Partij van Vietnam, partij geleid door Nguyễn Phú Trọng.
De Nieuwe Communistische Partij-NCPN (officiële naam; ook wel Nieuwe Communistische Partij van Nederland genoemd, afkorting NCPN) is een communistische partij in Nederland. NCPN op de Dag van de Arbeid, 1 mei 2014 in Amsterdam.
Karl Marx en Friedrich Engels waren theoretici die aan de wieg van het 20ste-eeuwse communisme hebben gestaan. In 1867 beschrijft Marx in zijn Das Kapital zijn kritiek op het kapitalisme en het marxistische alternatief. In 1871 werd door andere revolutionairen de Commune van Parijs uitgeroepen.
socialisme is het tegenovergestelde van communisme. communisme = een soort van ideologie waarbij iedereen gelijk moet zijn.
Waarom communisme? Karl Marx geloofde dat kapitalisme leidde tot ongelijkheid en ontevredenheid onder burgers. Zijn doel was om een nieuw systeem te ontwikkelen waarin een samenleving zou ontstaan zonder klassen.
In een communistische staat is iedereen gelijk en zijn alle bedrijven en landbouwgrond van de staat. In Rusland heeft het communisme van Karl Marx zijn langste tijd gehad, maar er zijn landen die nog steeds communistisch zijn. Cuba en Noord-Korea bijvoorbeeld.
Karl Heinrich Marx (Trier, 5 mei 1818 – Londen, 14 maart 1883) was een Duits denker die de (politieke) filosofie, de economie, de sociologie, de journalistiek en de historiografie sterk heeft beïnvloed.
Marx, de grondlegger van het communisme, ligt begraven op de begraafplaats Highgate in Londen.
Onder de belangrijkste werken zijn: Kritiek op Hegels rechtsfilosofie (1843), De heilige familie (1845), Stellingen over Feuerbach (1845), Economisch-filosofische manuscripten van 1844 (1845), Het communistisch manifest (1848), Kritiek op het program van Gotha (1875) en het dikke Het kapitaal (1867-1894).