Concentratie kun je met eenvoudige taken trainen. Concentratie-oefeningen zijn vaak mentaal werk zoals hoofdrekenen, woorden spellen en dingen uit je hoofd leren. Je kunt je concentratie ook verbeteren met behulp van fysieke training: bijvoorbeeld balanstraining, coördinatieoefeningen, meditatie en stretching.
Stress of angst verstoort je concentratie en kan ook leiden tot vergeetachtigheid. Gebruik ontspanningsmethoden en een gezonde, actieve levensstijl om de mentale effecten van stressvolle situaties thuis of op het werk te verminderen. Gebrek aan focus en concentratie behoren tot de meer algemene symptomen van depressie.
Niet alleen voedsel helpt je bij de concentratie, ook drinken is heel belangrijk. Groene thee, bijvoorbeeld. Deze thee bevat meer cafeïne en het aminozuur theanine dan witte of zwarte thee. Van cafeïne weten we dat het helpt bij alertheid, maar theanine is misschien nog wel belangrijker.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Je spreekt van een concentratieprobleem als je moeite hebt om je goed te concentreren. Je kunt je aandacht moeilijk bij 1 taak houden. Vaak heb je ook moeite met het behouden van overzicht. Daarnaast kan het zijn dat je dingen vergeet of dat je snel afgeleid bent.
Helpen vitamines en mineralen bij het leren? B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen. En ook de mineralen magnesium, ijzer, jodium en zink dragen hun steentje bij.
Je brein blijkt namelijk veel beter de leerstof op te kunnen nemen, als je binnen je werktijd regelmatig een pauze houdt. Wat is regelmatig pauze houden? De één kan wat langer geconcentreerd werken dat de ander, maar het is belangrijk dat je niet langer dan 45 minuten achter elkaar werkt.
Interne afleiders zijn bijvoorbeeld: honger, piekergedachten, stress, ... Zo kan je je soms niet concentreren doordat je piekert over wat je nog moet doen. Externe afleiders zijn dingen uit je omgeving die je afleiden. Dit kan te maken hebben met je studieplek (rommel, lawaai, ...), de mensen om je heen, ...
Behandeling van concentratieproblemen. Ernstige concentratieproblemen kun je oplossen met medicijnen en psychotherapie. ADHD kan onder meer worden bestreden met medicijnen, zoals met psychostimulantia (Ritalin, Medikinet, Equasym en Concerta), atomoxetine en tricyclische antidepressiva.
#1 Voed jouw brein met genoeg prikkels
De taak vult niet al jouw werkgeheugen op. Hierdoor blijft er ruimte over en gaat je brein automatisch op zoek naar extra prikkels. Gebrek aan uitdaging is de aller belangrijkste reden dat je afdwaalt en moeite hebt om te focussen.
De meeste volwassenen kunnen zich tot anderhalfuur concentreren, hoewel na ongeveer dertig minuten de concentratie wel afneemt. Tot ons 23e neemt ons concentratievermogen toe, daarna neemt het langzaam af. Concentratie moeten we deels aanleren, voordat het automatisch en onbewust gebeurt.
De oorzaken van trager denken kunnen lichamelijk of mentaal zijn. Lichamelijke factoren hebben te maken met de witte stof (zenuwbanen) en grijze stof (zenuwkernen) binnen onze hersenen. Tegelijkertijd is niet precies aan te wijzen waar in je hersenen problemen met trager denken ontstaan.
Wanneer de huisarts bellen bij een licht gevoel in het hoofd? Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens duizelig bent met een of meer van deze klachten: opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been. opeens minder kunnen horen.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.
Niet alleen in citrusvruchten zit vitamine C, maar ook in fruit zoals bosbessen en blauwe bessen. Dit fruit bevat antioxidanten welke jouw concentratie en geheugen wel 5 uur lang een boost geven. Elk soort fruit bevat weer andere voedingsstoffen. Varieer daarom zo veel mogelijk.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.