Ondanks dat deze slag het minst snel gaat van de 4 wedstrijdslagen, kunnen getrainde zwemmers een snelheid tot 1,67 meter per seconde halen. Er zijn verschillende oefeningen om je snelheid bij deze slag te verbeteren.
'Crawl is een interessante slag omdat je sneller zwemt en de knieën en het heupgewricht minder belast dan bij schoolslag. Je gaat op en neer met je benen, terwijl je bij schoolslag afremmende bewegingen maakt met zowel je benen als je armen.
Je gaat naar het diepe gedeelte van het zwembad en neemt normaal adem. Je laat je vervolgens ontspannen zakken onder water – benen gestrekt en armen naast je lichaam. Terwijl je langzaam naar de bodem zakt adem je rustig uit langs je neus of mond.
Zwemsport is vooral goed voor je spieren, omdat water weerstand biedt die 14 keer hoger is dan lucht. Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden!
Vlinderslag: Deze slag is het meest atletisch. De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden de beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Bij vrijwel alle slagen worden over je hele lichaam spieren getraind. Spieren welke altijd getraind worden tijdens elke zwemslag zijn: Buik en rug core spieren, Schouderspieren waaronder de deltoideus, spieren uit de voorarm, bovenrugspieren, bilspieren en de hamstrings.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Zwemmen is een cardiovasculaire inspanning en verlaagt je bloeddruk en cholesterolniveau. Zo verminder je aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten, op voorwaarde dat je regelmatig traint: minstens drie keer per week 30 minuten zwemmen of een andere sport die je hartritme de hoogte injaagt.
In plaats van 1 kilometer (40 dezelfde banen), kun je ook 1 kilometer zwemmen, waarbij je 7 banen op 70% zwemt en elke achtste baan op 80%. Zo breek je de 40 banen in gedachte op in 5 keer 8 banen en dat is makkelijker bijhouden.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." - Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. - Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. - Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Je hoeft hiervoor enkel het aantal slagen en de seconden bij elkaar op te tellen. Voorbeeld: je zwemt één baan in een 25 meterbad. Dit doe je met 20 slagen in 24 seconden. Jouw swolf-score is 44 (20 + 24).
Wanneer je boven water wilt blijven, helpt (diep) inademen enorm. Tijdens het uitademen zak je weer een beetje. Het is daarom handig om het 'boven blijven' te ondersteunen met (stuw)bewegingen van armen en benen die er voor zorgen dat je 'omhoog' komt.
Een uur zwemmen in een normale schoolslag zorgt voor een verbranding van 417 kcal. Doet u het extra snel, dan verbruikt u bijna 600 kilocalorieën.
Van alle Nederlanders heeft 94 procent minimaal een zwemdiploma, maar steeds minder kinderen halen de zwemdiploma's A, B en C, die volgens deskundigen nodig zijn om goed te kunnen zwemmen. Slechts een op de zes ouders denkt dat alle drie de diploma's nodig zijn.
Ook voor hart en longen is zwemmen goed. Zoals bij alle sporten vergroot je longinhoud. Zelfs als je maar één keer per week zwemt voel je je fitter. Wie regelmatig zwemt heeft dan ook een pak minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Maar ook zwemmen kan je helpen! Niet alleen train je daarmee je bilspieren, bovenbenen en hamstrings, ook kan je lichaam straks meer aan doordat je maar kort kan ademhalen tijdens de afstanden die je aflegt.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Zwemmen is een geweldige sport om de spiermassa op te bouwen en deze in een goede conditie te krijgen. Van deze sport raken je spieren, pezen en gewrichten namelijk beter doorbloed, ze functioneren beter en worden ook nog eens veel flexibeler.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Nekklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld denken aan zwemmen, fietsen of wandelen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel en hebt u over het algemeen minder last van de pijn.