Een lijkwade is een rechthoekig doek waarin de overledene wordt gewikkeld. De afmetingen zijn ongeveer 2 tot 3 meter lang. Er is een uitgebreid aanbod in verschillende lijkwades. De prijsklassen verschillen enorm, voor weinig geld zijn er al goede exemplaren te koop.
Dit is geen ingewikkeld proces en kan helpen bij het rouwproces. Steeds vaker kiezen nabestaanden ervoor om een lijkwade te maken. Een geschikt doek is het enige wat nodig is. Kies voor een groot genoeg doek van 2 of 3 meter.
Een lijkwade kost gemiddeld tussen de 250 en 1000 euro, afhankelijk van het materiaal. Katoen is relatief goedkoop en zijde duur. Wie een persoonlijke doek als afscheidswade gebruikt, is geen extra kosten kwijt. Een opbaarplank kost gemiddeld tussen de 200 en 800 euro, afhankelijk van de houtsoort.
Bij een gesloten opbaring begint het vouwen hetzelfde als bij een open opbaring, maar dan wordt ook het hoofd bedekt. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij de voeten. U kunt ervoor kiezen om elke dag een stuk te vouwen, zodat de overledene stap voor stap wordt ingewikkeld, op uw eigen tempo.
Een opbaarplank kost gemiddeld tussen de 200 en 800 euro, afhankelijk van de houtsoort. Bij een DELA-verzekering wordt een basis opbaarplank (229 euro voor leden) volledig vergoed. Ook een lijkwade is bij deze opbaarplank inbegrepen. Een lijkwade kost gemiddeld 250 tot 1000 euro.
In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om een lievelingsknuffel mee te geven aan een overleden persoon.
U mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen. Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren.
in Nederland. Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren. Wel is er bij de Tweede Kamer een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt.
Een wade, ook wel bekend als een lijkwade, uitvaartwade of afscheidswade, is een speciale doek die veelal is gemaakt van duurzame materialen. Deze zachte doek of deken wordt om de overledene heen gewikkeld, waardoor je de lichaamscontouren van de overledene duidelijk ziet.
In een lijkwade kan het lichaam op zachte wijze worden ingewikkeld op een dusdanige manier dat de gestalte zichtbaar blijft. Dit maakt een overledene makkelijker toenaderbaar, een intiem afscheid nemen mogelijk maakt.
Een lijkwade, begrafenis wade, afscheidswade of uitvaartwade is een rechthoekige doek van zachte stof waar een overledene bij een opbaring of een afscheidsceremonie in kan worden gewikkeld.
De omstreden lijkwade is een van de hoogtepunten van de hoofdstad van Piemonte en een bezichtiging is inbegrepen bij veel kleine wandeltochten in Turijn, samen met het Koninklijk Paleis (Palazzo Reale), Piazza Castello en Mole Antonelliana.
Verbrandt het hele lichaam tijdens een crematie, dus ook de botten? Nee, de botten vallen uit elkaar, doordat elementen hiervan verdampen. Na de crematie worden de asresten vermalen tot as.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
Het crematieproces
De duur van de crematie hangt af van het soort oven, het gewicht van de overledene en de kist. Gemiddeld duurt het verbrandingsproces 55 minuten tot anderhalf uur, maar het kan ook korter of langer duren.
De weke delen van een lichaam zoals ogen en ingewanden zijn na enkele weken of maanden weg. Het spierweefsel (zeg maar het vlees) gaat veel en veel langzamer. Dat komt omdat er in de grond vrij weinig zuurstof doordringt, waardoor er een langzame stofwisseling en langzaam ontbindingsproces is.
Wanneer de overledene geschouwd is door een arts en die heeft een natuurlijk overlijden vastgesteld, mag de overledene getransporteerd worden; bijvoorbeeld naar een mortuarium of naar de plaats waar de overledene wordt opgebaard. Bij dat transport hoeven geen papieren aanwezig te zijn.
Natuurlijk mag iemand de overledene op de mond kussen maar men moet wel rekening houden dat daar veel bacteriën aanwezig zijn. Het is wellicht een vervelend praatje maar direct na het overlijden begint het lichaam met het ontbindingsproces. Die lichaamssappen moeten weg en dat gaat vaak via de mondhoeken.
De hoeveelheid as die resteert na een crematie bedraagt gewoonlijk tussen de 2,5 en 3,5 kg.
Grofweg kan je aanhouden dat massief vuren- of populierenhout 10 tot 15 jaar goed blijft. Eikenhout en tropisch hout 25 tot 50 jaar. Wanneer je kiest voor een fineer houten kist, dat is spaanplaat met een heel dun laagje hout eroverheen, moet je rekening houden met een houdbaarheid van een maand.
Het is zeker geen kwestie van weken of maanden. Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Het wit-grijze poeder is de as
Wat men uit de crematieoven haalt na crematie, is een menselijk lichaam maar dan enkel de botten. De vermaling van deze botten of beenderen, zorgen voor het wit-grijze poeder dat we kannen: as.
Bij het cremeren wordt de kist in een crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. Voorafgaand aan een crematie is er vaak een uitvaartdienst of een kerkdienst, maar het hoeft niet. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte, waar de uiteindelijke crematie plaatsvindt.
Bij een crematie wordt de temperatuur in een crematieoven opgedreven tot het niveau dat de kist vanzelf ontvlamt. Daarmee start de crematie. Het lichaam van de overledene wordt gereduceerd tot as en een groot deel van de botten. De botten verbranden dus niet helemaal tijdens de crematie.
Het evenement is een van de hoogtepunten van het negende eeuwfeest van de door Unesco beschermde kathedraal, dat op 12 maart begon en op 8 december zal worden afgesloten. De Sainte Coiffe ('heilige hoofddoek' of 'heilige zweetdoek'), bewaard in een 19de-eeuwse reliekhouder, is een linnen doek.