Vastkokende aardappelen zijn stevig qua structuur en vallen na het koken niet uit elkaar. De vastkokende aardappelen worden iets kruimig aan de buitenkant, maar zijn uiterst geschikt voor de lekkerste gerechten. Onder vastkokende aardappelen vallen onder andere de Bildtstar, Frieslander, Bintjes en Nicola aardappelen.
De Frieslander is een vastkokende aardappel met een mooie ovale vorm. Doordat deze aardappel uit de klei komt heeft hij een volle smaak! En het is tevens een van de meest gegeten aardappelen van Nederland. Je kan de Frieslander het beste bereiden door hem te poffen op de barbecue, te koken of er frietjes van maken!
Nicola. Een heel veelzijdige aardappel. Deze vastkokende aardappel heeft geel kruim, een volle smaak en is het hele jaar verkrijgbaar. Hij is geschikt om te bakken, koken, frituren en smaakt prima in salades.
De frieslander aardappel is deels vastkokend en deels kruimig. Deze aardappel bevat van nature meer zetmeel dan de nicola en bildtstar.
Bij vroege aardappelen is het zetmeelgehalte vaak nog niet hoog genoeg om er echt mooie bruine frieten van te maken. Dit betekent echter niet dat u van vroege aardappelen geen lekkere patat kunt maken! Frieslander en première zijn namelijk uitstekende aardappelen om patat van te maken.
Frieslander Aardappelen. De Frieslander is een aardappel die eigenlijk tussen vast en bloemig in zit met een lekkere smaak. Ook is het een vroege soort, die meestal verkrijgbaar is van juni tot en met januari. Na het koken krijgt de Frieslander een lichtgele kleur.
Vroege piepers oogst Aardappelshop over het algemeen onrijp. Halfvroege en late aardappelen pas zodra het loof verdord is. De halfvroege pieper oogst u het beste tussen augustus en eind september. De late variant mag wat langer staan.
De Agria is een veelzijdige, redelijk vastkokende aardappel. De langwerpige en ook zeer grote aardappel heeft een gele schil en wordt voornamelijk geteeld op kleigrond. Hij is zeer geschikt voor friet, ovenschotel en gekookt.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Irene pootaardappelen worden veel op kleigrond geteeld in het noorden van het land. De Irene aardappelen koken snel af. Het valt daarom aan te bevelen om deze aardappelen te koken in een klein laagje water en ze dan langzaam gaar te laten stomen.
Eigenheimer aardappelen Eigenheimer is een zeer kruimig aardappelras.
Beschrijving. Een extra vastkokende aardappel met een mooie egale vorm die vaak wordt gebruikt door salades, maar ook geschikt is om te koken, te bakken of te stomen. Het heeft een gele schil en vruchtvlees en wordt geteeld in Nederland en Frankrijk.
Bestel uw Bintje bonken gemakkelijk en snel op Aardappelenbezorgen.nl. Onze Bintjes komen rechstreeks van de akkers rondom de Hoeksche Waard. Deze veelzijdige bonk behoort tot de categorie kruimige aardappelen en is perfect voor het maken van onder andere verse frites.
Kiest u ervoor om aardappelen met schil te eten? Zorg ervoor dat u deze goed wast. De perfect aardappel hiervoor is de Nicola. Deze pieper heeft namelijk een gladde schil en een mooie, lange ovale vorm.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Voor goeie friet begin je met de juiste aardappel. Die moet de juiste balans tussen zetmeel en water hebben. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen.
De juiste aardappel
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen.
Agria pootaardappelen (1 kg, late kruimige aardappel)
Franceline pootaardappelen groeien uit tot overheerlijke patatjes met een rode egale schil. Hierdoor kan je dit ras niet enkel gebruiken om te koken, bakken of te gebruiken in salades, maar kan je deze ook "in de schil" klaarmaken.
408425 AARDAPPELS 'Milva' VASTKOKEND RAS VOOR FIJNPROEVERS. De vastkokende rassen hebben we als groep gerangschikt, omdat ze qua smaak behoorlijk afwijken van de rest. Ze blijven zeer stevig na de kook, koken dus absoluut niet af, zijn wasachtig stevig van structuur.
Het Bintje is een kruising tussen verschillende aardappelrassen. Het is een zogenoemde middelvroege aardappel.
Waar halverwege de vorige eeuw nog vele handen hielpen bij het looftrekken van aardappels om het blad te doen afsterven, wordt loof tegenwoordig vooral doodgespoten. Met metingen kan de hoeveelheid gif beter worden afgestemd op de fase waarin de plant zich bevindt.
Het duurt ongeveer 4 weken voor de aardappelen boven de grond komen (afhankelijk van het weer). En zo ziet dat er dan uit. Niet erg mooi. Maar wel heel handig.