Italiaanse koffiebonen worden alleen vaak wat langer geroosterd dan de koffie die in Nederland wordt verkocht. In Italië worden veel verschillende koffiesoorten verkocht, maar de arabica is verreweg de belangrijkste soort.
Wat is echte Italiaanse koffie? Italiaanse koffie bestaat eigenlijk niet; het is meer een marketingterm. Een Italiaanse espresso bestaat uit een melange van arabica en robusta bonen; met een stevige en bittere afdronk. De bonen worden in Italië vaak donker gebrand.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Koffieboon. De Hema koffiebonen Espresso is een melange van 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Zuid- en midden Amerika, Afrika en Indonesië met het Rainforest Alliance keurmerk. De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden.
Douwe Egberts – Verfijnde koffie
De koffie wordt dan ook getypeerd als een smaakvolle, zacht melange. De melange wordt gecreëerd doordat men gebruik maakt van 100% arabica bonen. Douwe Egberts hanteert voor al hun koffiebonen strenge criteria.
Uit onze koffiebonen test komen de Lavazza L'Espresso Gran Crema koffiebonen als de beste koffiebonen uit de test. Deze koffiebonen komen uit Zuid-Amerika waar ze heerlijk langzaam zijn gebrand. Ze hebben een lichtbruine crème laag en bestaan voor 70% uit arabica koffiebonen.
De echte authentieke Italiaanse espresso is Segafredo koffie kortgezegd het harmonieuze samenspelen van melangeren, branden en bereiden.
Het kan heel simpel: Buongiorno, un caffè (..) per favore. Wanneer je het wat netter wilt zeggen, kun je de condizionale van volere gebruiken (ik zou willen): Buongiorno, vorrei un caffè (..) per favore. Italianen ontbijten niet zo uitgebreid als wij dat doen, vaak bestellen ze bij de bar naast hun koffie iets zoets.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
De reden waarom Italianen na 11 uur geen cappuccino meer drinken is vanwege de warme melk die wordt gebruikt bij dit drankje. Italianen lunchen en dineren uitgebreid. Dit zijn zware maaltijden die volgen na 11 uur in de ochtend.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Uit de door ons uitgevoerde koffiebonen test is gebleken dat de Douwe Egberts Aroma Rood de overduidelijke winnaar is. Deze keuze is gemaakt door afwegingen te maken tussen de prijs- en kwaliteitsverhoudingen en de smaak en geur van de koffie. Hierbij scoorde de Aroma Rood veruit de beste scores.
Zoals benoemd bevat iedere koffieboon oliën, maar de ene koffieboon meer dan andere. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan bijvoorbeeld Robusta koffiebonen.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
Het begint allemaal rond de evenaar. In dit subtropisch gebied groeit onze groene koffie op de koffieplantages van onze boeren. HEMA werkt met Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboeren. Dit keurmerk staat voor bescherming van het milieu en/of regenwoud en het verbeteren van het welzijn van boeren.
De perfecte verhouding is 7 tot 9 gram per kopje. Het maakt dan niet uit of je een espresso, lungo of 'normale' kop koffie gaat: voor alle drie deze soorten koffie geldt dezelfde hoeveelheid. Ga je een pot met koffie zetten, of zet je meer kopjes tegelijk? Hou dan de verhouding van 7 tot 9 gram aan per 125 ml.
Er kan gemiddeld 100-120 koppen koffie uit één 1 kilogram (kg) zak gehaald worden. Per kopje is dit 8-10 gram (g) koffie.
Meestal wordt er gebruik gemaakt van Arabica koffiebonen. Bij deze melange heeft Lavazza er echter voor gekozen om ook Robusta koffiebonen toe te voegen. De samenvoeging van deze twee verschillende soorten koffiebonen heeft een unieke smaaksensatie tot gevolg. De koffie heeft een medium branding en een krachtige smaak.
Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.
Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt. Deze koffie is gemaakt van 100% arabica bonen uit Brazilië en Colombia.