Zo is een latex matras absoluut het warmste en een koudschuim matras het koelst.
Koudschuim matras
Er zijn matrassen die duidelijk 'koeler' slapen zoals bijvoorbeeld koudschuim. Koudschuim ventileert goed door de open celstructuur van het materiaal en laat uitstekend vocht door waardoor het matras droger blijft.
Een binnenvering matras daarentegen is een koel matras, waarbij het binnenwerk bestaat uit grote stalen veren die met elkaar verbonden zijn. Doordat er veel lucht tussen de veren door kan, voelen deze matrassen dan ook koel aan. Hierbij kan je kiezen tussen een bonellvering- en pocketveringmatras.
Het beste kun je dan kiezen voor een matras die zich snel aan je lichaamstemperatuur aanpast. Wij adviseren matrassen met een afdeklaag van latex of visco. Latex is relatief warm en ventileert minder goed, visco is thermo-elastisch en wordt zachter en warmer als het in aanraking komt met lichaamswarmte.
Mensen die overmatig zweten adviseren wij onze Pantera® koudschuim matrassen. De matras in combinatie met de Thermo-Cool® matrashoes maakt de ideale combinatie. Zowel de matras als de matrashoes reguleren de warmteafgifte van het lichaam. Daarnaast zorgt de matrashoes ervoor dat vocht sneller verdampt.
Koel en warm matras
Doordat koudschuim beter ventileert, is een koudschuim matras een koel type matras. Dat betekent niet dat je het koud krijgt op een koudschuimmatras. Dat is namelijk afhankelijk van je doorbloeding. Als je een goede doorbloeding hebt, heb je het sowieso minder snel koud.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Koele matrassen met goede ventilatie
Een verkoelend topmatras zorgt voor uitstekende ventilatie. Het is die ventilatie die zorgt voor een aangenaam koel gevoel, waardoor je bijvoorbeeld minder last zal hebben van transpiratie en ander vocht.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
In het kort heeft koudschuim een beter ventilerend vermogen dan polyether en is koudschuim veel veerkrachtiger dan polyether. Maar er zijn meer verschillen. De levensduur van polyether is vele malen korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en de cellen al snel kapot gaan waardoor er kuilvorming ontstaat.
Doe een Koel hoeslaken om je matras of topper
Er bestaan speciale verkoelende hoeslakens voor matrassen. Deze hoeslakens bevatten Outlast. Outlast zorgt voor een aangename verkoeling van je matras of topper. Bij aanraking voelt het hoeslaken direct koel aan.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Vul een warmwaterkruik met koud water voor een frisser gevoel. Ja, dat kan. Als je voeten onder het deken of laken uit steken, kan de warmte je lichaam via je voeten verlaten. Sokken nat maken met koud water en zo in bed kruipen kan ook al eens helpen.
Het meest populaire materiaal voor een hoeslaken en de basis voor veel andere materialen en wevingen. Katoen combineert een aantal heel prettige eigenschappen, waardoor het niet vreemd is dat veel mensen daar gek op zijn. Het materiaal ademt en is heel zacht. Daardoor ontstaat er een verkoelende werking in bed.
Wat kost een écht goed koudschuim matras? Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 500,- moeten kosten.
In de Emma matrassen zit HRX-schuim in de kern, een soort koudschuim dat voor extra stevigheid, duurzaamheid en puntelasticiteit zorgt. Wat je kunt verwachten van het Emma matras?
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Het matras dient zich aan te passen aan het lichaam. Op die manier krijgt het lichaam voldoende ondersteuning tijdens de slaap. Koudschuim geeft tegendruk: als men het koudschuim indrukt met het lichaam, veert deze deels terug. Daardoor krijgt men meer ondersteuning.
Er zijn wel onderzoeken gedaan naar traagschuim (drukverlagend schuim) met gel voor gebruik tegen decubitus (doorliggen). Het blijkt dat de drukverlagende eigenschappen van traagschuim met gel minder goed werken en dat is juist belangrijk voor mensen die lang in bed moeten liggen.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.