Een beding is onredelijk bezwarend wanneer het onredelijk benadelend is voor de tegenpartij. De tegenpartij hoeft daarbij niet eens financieel nadeel te hebben geleden. Het gevolg is dat de rechter het beding zal vernietigen.
Grijze lijst – Zwarte lijst
De grijze lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend worden vermoed te zijn, de zwarte lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend zijn. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren. Dat is bij de grijze lijst nog mogelijk, maar bij de zwarte lijst niet.
De grijze lijst bestaat uit een opsomming van bedingen die kunnen voorkomen in algemene voorwaarden en welke door de wetgever onredelijk bezwarend worden vermoed. Het moet dan gaan om beding die van toepassing zijn tussen een bedrijf en een. » Meer over consument consument.
In artikel 6:236 BW is een lijst van bepalingen opgenomen die niet in de algemene voorwaarden mogen worden opgenomen en dus uitdrukkelijk verboden worden. Dit wordt de zwarte lijst genoemd. Naast de zwarte lijst is er in het Burgerlijk Wetboek in art. 6:237 een grijze lijst opgenomen.
Blauwe-lijst-bedingen
Een beding dat aan de consument een onherroepelijke verbintenis oplegt, terwijl de uitvoering van de prestatie van de ondernemer onderworpen is aan een voorwaarde die afhankelijk is van de wil van de ondernemer.
Op zo'n zwarte lijst staan dus namen, maar vaak óók strafrechtelijke gegevens van die persoon zoals ongewenst gedrag, het veroorzaken van ernstige overlast of het plegen van winkeldiefstal. Zo kun jij als ondernemer met behulp van deze lijst bepalen of je een persoon uitsluit van jouw dienst of juist niet.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.
Beding = Het beding is een ander woord voor een bepaling of afspraak in een overeenkomst of akte . Die documenten bestaan uit verschillende bedingen. Denk bijvoorbeeld aan een boetebeding, verblijvingsbeding en geheimhoudingsbeding.
Met algemene voorwaarden is het direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klant hebben. Uw klanten weten waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld hoe het zit met garantie, aansprakelijkheid en betalen. En u kunt de risico's die u als ondernemer loopt verkleinen.
Reflexwerking is het consumentenrecht voor bedrijven. De wetgeving geeft aan dat bedrijven onderling zelfverantwoordelijk zijn voor het niet akkoord gaan met algemene voorwaarden als zij het niet eens zijn met de voorwaarden. Als ondernemer ben je zelfverantwoordelijk om niet in oneerlijke handelspraktijken te trappen.
Algemene voorwaarden zijn de 'kleine lettertjes' bij een aankoop of dienst. Hierin staat welke rechten en plichten u en de ondernemer hebben. Er kan bijvoorbeeld in staan wanneer u uiterlijk moet betalen of hoelang u garantie hebt. En wat de ondernemer moet doen als u klachten hebt.
U kunt de algemene voorwaarden bij elke rechtbank in Nederland deponeren. De algemene voorwaarden zijn alleen op te vragen bij de rechtbank waar deze gedeponeerd zijn.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
Nee, het is niet toegestaan algemene voorwaarden van een ander bedrijf te kopiëren. Op de inhoud van algemene voorwaarden rusten auteursrechten. Dit betekent dat het niet is toegestaan, zonder toestemming van de rechthebbende op de auteursrechten, algemene voorwaarden over te nemen.
Een beding is een bepaling in een overeenkomst, in de overeenkomst zelf, of in algemene c.q. bijzondere voorwaarden waarnaar wordt verwezen. De essentialia van een overeenkomst, zoals de koopsom, de huurprijs, de erfpachtcanon worden geen beding genoemd.
Een kort antwoord: nee, je mag in beginsel niet de Algemene Voorwaarden van een concurrent kopiëren. De inhoud van Algemene Voorwaarden wordt veelal beschermd door het Auteursrecht.
Een contract is niet verplicht. Als je dus al een offerte, die voldoende gedetailleerd is, samen met de algemene voorwaarden aanbiedt, dan heb je na aanvaarding daarvan al een overeenkomst. Je kunt voor een contract kiezen wanneer je offertes heel kort houdt en misschien pas later algemene voorwaarden aan wil bieden.
Algemene voorwaarden zijn regels over bezorging, terugsturen en garantie. Bijvoorbeeld als u een abonnement afsluit of een product koopt in een webshop of winkel. U moet de algemene voorwaarden krijgen voordat u iets koopt of een abonnement afsluit. Of ze van tevoren kunnen lezen.
Hoewel de Belastingdienst u hier niet over informeert, heeft u het recht om te weten of u op een fraudelijst staat. Zeker omdat vele burgers jarenlang oneerlijk zijn behandeld naar aanleiding van hun registratie als mogelijke fraudeur. Neem daarom contact op met de Belastingdienst om hier uitsluitsel over te vragen.
Het enige wat je kan doen om van de zwarte lijst geschrapt te worden, is jouw schulden aflossen. Zodra die vereffening is gebeurd, hoort jouw schuldeiser dat binnen de 8 werkdagen te melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Helaas word je dan nog niet onmiddellijk van de zwarte lijst geschrapt.
En transparant maken voor diegenen die op de lijst komen of staan. Dit kunt u doen in uw protocol. U moet een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zonder vergunning mag de organisatie de zwarte lijst niet delen.