De magnetron functie is de meest belangrijke en meest voorkomende functie. Je kunt deze herkennen aan het symbool met de drie golfjes. Met deze functie kan je snel en eenvoudig etenswaren opwarmen. Binnen een paar minuten is het eten volledig opgewarmd en klaar om gegeten te worden.
De meeste magnetron-voorinstellingen veranderen niet het energieniveau van uw magnetron. In plaats daarvan veranderen ze hoe snel uw eten kookt door de stroom op verschillende intervallen aan en uit te zetten . Dit is handig omdat het langzamere verwarmen ervoor zorgt dat het eten gelijkmatiger opwarmt.
Een sterretje en druppel verwijzen naar de functie ontdooien. Heeft de combi-oven ook een magnetronfunctie? Dan vind je deze functie bij het symbool met de golfjes. Onderwarmte krijg je wanneer je kiest voor het symbool met een enkele streep aan de onderkant.
Op welke stand? En hoe lang? 1000-900 W: snel bereiden of opwarmen van bijvoorbeeld soep, ovenschotels, groente en vis.800 W: opwarmen, vlees en gevogelte braden en gerechten bereiden die eieren of kaas bevatten.
Het eten afdekken is de juiste manier van opwarmen, volgens het Voedingscentrum.Dit kan met een deksel, een bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden, schrijven ze op de website. Kies een schaal of bakje dat geschikt is voor de magnetron.
Met de magnetronstand ontdooi je etenswaren of warm je restjes van gisteren op. Daarnaast is deze stand zeer geschikt om broccoli, boontjes of aardappels te koken. Met de magnetronstand heb je minder water nodig dan wanneer je groente kookt in een pan.
Hetelucht. Het symbool voor hetelucht op een oven toont vaak een cirkel met een ventilator in het midden. Deze functie staat voor gelijkmatige warmteverdeling in de oven dankzij de ventilator die de warme lucht circuleert.
Er zijn meerdere opties voor de magnetron, en deze drie golvende lintjes vormen het symbool voor de normale stand – vaak 700 watt.
Met deze functie kunt u de kooktijd instellen of toevoegen in stappen van 30 seconden tot maximaal 5 minuten. Deze handeling is van toepassing op de meeste modellen. Sommige modellen kunnen een Quick Minute-functie gebruiken die stappen van 60 seconden (1 minuut) toevoegt.
Zacht maken/smelten
De functies zacht maken en smelten kunnen worden gebruikt om uw voedsel, zoals boter, ijs en roomkaas, zacht te maken of te smelten . De tijden en kookvermogens zijn doorgaans vooraf ingesteld voor een aantal soorten voedsel. U kunt deze informatie vinden in de handleiding van uw eigenaar.
Als uw gerechten een symbool hebben met 3-4 golvende lijnen , een magnetronpictogram, een gerecht met golvende lijnen erboven of drie golvende lijnen boven het woord 'micro', kunt u dit gebruiken om voedsel in de magnetron te bereiden.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Maar ook niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor dit apparaat. Wegwerpplastic kun je alleen gebruiken als erop staat dat het geschikt is voor de magnetron. Bij de vermelding pp of cpet zit je goed, zoals bij de stevige bakjes van de Chinees.
Je herkent deze ovenstand aan het teken met de ventilator. Met deze functie wordt de warmte in de magnetron gelijk verdeeld, waardoor je op meerdere bakplaten of ovenroosters tegelijk kunt bakken. Of je nu bananenbrood bakt, een ovenschotel met witlof of warme afbakbroodjes; het gerecht is in een handomdraai klaar.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
WAT IS ONTDOOIEN IN DE MAGNETRON EN HOE WERKT HET? Veel magnetrons hebben een knop met het label "Ontdooien" waarmee u snel bevroren voedsel kunt ontdooien. Het gebruikt standaard magnetronwarmte, maar verlaagt het vermogen tot ongeveer 30%, waardoor voedsel wordt ontdooid, maar niet gekookt .
Wilt u de maaltijd opwarmen in de magnetron? Dan wordt doorgaans geadviseerd om de magnetron in te stellen op 500 – 600 watt. De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten.
Bak heerlijke krokante frietjes en pizza's in een combi-oven én in een combi magnetron. Op de crispschaal van een combimagnetron met crispfunctie wordt de patat of de pizza in een paar minuten tijd van onderen op hoge temperatuur bereid.
Het symbool met de ventilator is de hetelucht stand van je oven. Op deze stand gebruikt je oven een ventilator om de warmte gelijkmatig te verdelen. De hetelucht stand is vooral handig omdat je snel én op meerdere niveaus bakt. Je kan zonder probleem meerdere ovenroosters of bakplaten in de oven schuiven.
Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Gebruik de ontdooi stand als uw magnetron daar over beschikt. Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen.
Hoog ( 100 procent ) vermogen is het beste voor het bruinen, koken van vloeistoffen, koken of verwarmen van vis, gehakt, spek en groenten. Middelhoog (70 procent) vermogen is het beste voor het zachtjes koken van vlees en gevogelte, het bakken van ovenschotels en kant-en-klaarmaaltijden, het sauteren en opwarmen van voedsel.