Vijf belangrijke kernwaarden voor de nieuwe beroepscode zijn: respect voor menselijke waardigheid en autonomie, betrokkenheid, sociale rechtvaardigheid, deskundigheid, betrouwbaarheid en integriteit.
Sociaal werkers richten zich op de mogelijkheden en krachten van individuen en gemeenschappen en bevorderen hun empowerment. Sociaal werkers staan voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid in relatie met individuen en de gemeenschap. Sociaal werkers staan op tegen discriminatie en erkennen diversiteit.
Sociaal werk versterkt veerkracht, weerbaarheid, zelfbeschikking, sociale inclusie en sociale cohesie met als doel het welzijn van mensen te bevorderen. Dat doet sociaal werk door te werken aan factoren op het niveau van het individu, de gemeenschap en de samenleving (micro-, meso- en macroniveau).
De mandaten en kerntaken van het sociaal werk beroep omvatten het bevorderen van sociale verandering, sociale ontwikkeling, sociale cohesie en empowerment en bevrijding van mensen.
Als sociaal werker zorg je ervoor dat mensen prettig kunnen leven in hun sociale omgeving zoals het gezin en de buurt, en dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Met een goed gesprek of een activiteit richten sociaal werkers zich op buurtgevoel, verbinding met anderen, meedoen, ontstressen en normaliseren.
Bij sociaal cultureel werk ligt de nadruk op sociale verbindingen tussen (grote) groepen mensen, zoals bijvoorbeeld een hele wijk of groepen jongeren en langdurig werkelozen. Maatschappelijk werk heeft betrekking op de maatschappij in het algemeen.
Maatschappelijke competenties Maatschappelijke competenties en skills worden ook wel verbonden met burgerschap. Ten Dam et al. (2011) definiëren burgerschapscompetenties als het vermogen tot adequaat handelen in sociale situaties die zich voordoen in het dagelijks leven.
Wat houdt sociaal werk in? Als sociaal werker ondersteun je mensen die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving. Samen met andere professionals, vrijwilligers en het eigen netwerk stimuleer en help je mensen om hun draai te vinden. Zo voorkom je dat beginnende problemen leiden tot een neerwaartse spiraal.
Het doel van sociaal werk is individueel welzijn creëren, individuele ontplooiing mogelijk maken maar ook sociale rechtvaardigheid nastreven. Het normatief en ethisch kader is het respect voor de menselijke en sociale waardigheid. De middelen, methodes of het kompas daarbij zijn onder meer zorg en (mensen)rechten.
Empowerment basisbegrip binnen sociaal werk
'Het gaat over het individu, maar ook over de omgeving waar het individu deel van uitmaakt. Begrippen als zelfredzaamheid, 'eigen kracht' of ervaringsdeskundigheid zijn smaller en bieden maar een deel van de oplossing.
De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft betrekking op de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren.
Signaleren in het maatschappelijk werk houdt in: het opvangen van en betekenis toekennen aan gebeurtenissen binnen en buiten de beroepspraktijk, die de sociale omstandigheden van de (potentiële) cliënten negatief kunnen beïnvloeden.
Met de term triple mandaat wordt verwezen naar die drie partijen die gezamenlijk de kaders bepalen waarbinnen de opbouwwerker zijn werk vormgeeft: bewoners, gemeente en de eigen beroepsgroep.
'Sociale cohesie gaat om zaken als sociale steun, wederkerigheid, wederzijds respect en de verbondenheid binnen en tussen groepen. In een individualistische maatschappij als de onze blijven dergelijke onderwerpen te vaak onderbelicht.
Discretionaire ruimte is de ruimte die professionals krijgen of nemen om binnen de grenzen van de wet, zinvolle handelingen te stellen. Handelingen die afwijken van de procedures en regels voorgeschreven door de overheid of het beleid van de organisatie waar ze werken.
Sociaal werk in de zorg richt zich op de ondersteuning van het sociaal functioneren van mensen met langdurige en/of complexe problematiek.
'Ze houden zich bezig met weerbarstige sociale problemen, zoals polarisatie, eenzaamheid, radicalisering, de omgang met personen met verward gedrag en armoede. Er zijn niet veel professionals die daar als 'collectieve opdracht' mee om kunnen gaan.
betrekking hebbend op de menselijke samenleving. geneigd om in groepen te leven. gevoel hebbend voor de nood van de medeleden van de samenleving.
Het salaris van een Maatschappelijk Werker begint bij de €2.989 als je net bent afgestudeerd en kan oplopen tot €4.830 per maand in de hoogste trede.
Studenten kiezen voor de opleiding Social Work, omdat ze 'iets met mensen' willen doen. Je hoeft nog niet precies te weten wat je wilt worden, want met deze opleiding kun je in veel verschillende beroepen terecht komen. Gedurende de opleiding ontdek je welk vakgebied het beste bij jou past en wat je het leukste vindt.
Salaris en inkomen
Na je opleiding start je op ongeveer 2138 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 2613 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 15,10 euro bruto.
Het gaat hierbij om het hebben van inzicht in andere mensen en de gevoelens van anderen en het beïnvloeden daarvan. Sociale vaardigheden zijn noodzakelijk voor het opbouwen en onderhouden van een relatie, om je staande te houden in de maatschappij en voor een goede samenwerking.
Het bevordert leren, helpt uitval voorkomen en leidt tot betere kansen op de arbeidsmarkt. De sociale en maatschappelijke competenties waarmee leerlingen het onderwijs verlaten zijn belangrijk om op een goede manier met anderen te kunnen samenleven, en nodig als fundament voor onze democratische samenleving.
Een sociaal wijkteam heeft in het model van Sociaal Werk in de Wijk over het algemeen zowel een zorgcomponent, een ondersteuningscomponent als een samenlevingsopbouwcomponent. Het doel is wijkbewoners te activeren, te helpen participeren en hen te ondersteunen in hun sociaal en maatschappelijk functioneren.