Tijd doorbrengen in een hol klinkende ruimte met een galm om u heen lijdt tot vermoeidheid, concentratieverlies en stress. Een rustig, goed verstaanbaar gesprek voeren kan zelfs onmogelijk zijn in een ruimte met akoestische problemen.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Een goede akoestische werkomgeving zorgt voor 48% meer focus, 51% daling van afleiding, 10% minder fouten en 27% lager stressniveau. Dit zorgt weer voor minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit: dat scheelt op jaarbasis een hoop kosten!
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Bij het absorberen van geluid worden de geluidsgolven opgenomen in het absorberend materiaal. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, de rest kaatst terug in de ruimte. Geluidsabsorberende materialen zijn poreus (je kan er door blazen). Zo wordt het geluid voor een deel geabsorbeerd.
Gordijnen helpen goed tegen galm. Kies bij voorkeur een dikke raambekleding of gordijnen met een dubbele laag stof. Heb je liever transparante gordijnen kan je overwegen om ze te combineren met een plissé of een rolgordijn. Des te meer lagen tussen het glas en de ruimte, des te minder galm.
Waarom galmt het in huis? De echo of galm in huis wordt veroorzaakt door het weerkaatsen van geluid op gladde, harde oppervlakken. In moderne interieurs hebben harde materialen, esthetisch gezien, echter vaak de voorkeur ten opzichte van gestoffeerde elementen.
Akoestisch behang zorgt ervoor dat de akoestiek in de ruimte aangenamer wordt, zonder echo. Isolatiebehang kan geluid zodanig isoleren dat het ook gebruikt kan worden als een vorm van geluidsisolatie. Dus als je last hebt van luidruchtige buren, kan dit ook een deel van de geluidsoverlast wegwerken.
Het beste is om zowel geluiddempende wandpanelen als plafondpanelen op te hangen. Hiermee verminder je de ongewenste reflecties tussen de wanden en tussen de vloer en het plafond. Bij twee tegenover elkaar liggende wanden hoef je deze panelen maar aan één wand op te hangen om de reflecties de verminderen.
Houten en laminaatvloeren met akoestisch schuim kunnen goede contactgeluidisolatie bieden, maar hebben vaak een negatieve waarde wat betreft akoestisch geluid. Dit betekent dat er bij een houten vloer 'meer lawaai in de kamer is' dan bij een kale betonvloer.
Gebruik dikkere stof
Dikkere stoffen absorberen geluidsgolven beter. Overgordijnen doen het beter dan inbetweens. Dikke stoffen zijn beter dan dunne. Gevoerde gordijnen doen het beter dan ongevoerde.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Kunnen we geluid in de ruimte horen? Het antwoord is eenvoudig: nee, dat kan niet. Tenminste, met ónze oren niet. Geluid is volgens de woordenboeken het geheel van door het oor waarneembare trillingen, die zich in de vorm van geluidsgolven door de meeste stoffen voortplanten.
Een akoestisch behang heeft een geluidsabsorberende werking. Ten opzichte van een regulier behang van glasweefsel of een strakke gepleisterde wand weerkaatst geluid minder de ruimte in. Hierdoor heeft het akoestisch behang een belangrijk effect op de galm in de ruimte.
Bij geluidsabsorptie wordt geluidsenergie in warmte omgezet. De geluidsgolven vervormen het materiaal, waardoor het geluid als het ware in het materiaal verdwijnt. Het vervormen van het materiaal kost energie. Afhankelijk van het soort materiaal zal de energie gedeeltelijk worden weerkaatst.
Hoe werkt een akoestisch paneel? Een akoestisch paneel absorbeert het geluid. De trilling wordt 'opgenomen' in het akoestische paneel in plaats van teruggekaatst naar het tegenoverliggende oppervlak.
Andere textiel soorten die gebruikt kunnen worden zijn een kaasdoek, linnen, polyester of trevira. Canvas, waar ook foto's op af worden gedrukt, is eigenlijk net te dicht van structuur. Een akoestisch materiaal erachter plaatsen zal dan ook maar weinig verschil maken.
Gordijnen hebben niet echt een geluidswerend effect. En ook de brandvertragende gordijnen houden het geluid niet tegen. Toch bestaat er zoiets als geluidswerende gordijnen, gemaakt met een speciale technologie die geluid absorbeert tot 15 decibel.
Voor het beste effect is het bij geluiddempende gordijnen belangrijk dat het gordijn het volledige raam bedekt. Een extra voering toevoegen is nog beter. Hoe dikker de stof, hoe meer het geluid gedempt wordt. Zo maak je jouw kamer zo geluidsdicht mogelijk met geluidswerende gordijnen.
Ultrageluid of ultrasoon geluid is geluid waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20.000 hertz (20 kHz) en loopt tot 800 miljoen hertz (800 MHz).
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Meestal bevat het desbetreffende materiaal poriën waarin de trillende lucht wrijving ondervindt. Wol, steenwol en synthetische wol zijn bekende voorbeelden. Het is wetenschappelijk bewezen dat de energie van het invallende geluid dezelfde waarde heeft als de som van reflectie, transmissie en absorptie.