Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten Het gevolg is een minder goede doorbloeding. Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen. Ook kunnen extreme houdingen (waarbij de uiterste gewrichtsstand wordt ingenomen) zorgen voor spanning op pezen, banden en spieren.
Problemen die zich dan kunnen voordoen zijn: spierpijn of last van gewrichten, zenuw/aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden, moeite met opstaan etc. Al met al reden genoeg om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding.
Een verkeerde lichaamshouding kan de structuur van je lichaam veranderen, waardoor de wervelkolom uit verhouding kan raken. Hoewel iedereen weleens een verkeerde houding aanneemt, kan het wanneer het een gewoonte wordt voor veel schade zorgen.
Als je lang stilzit, kantelt je bekken naar achteren en staat je onderrug bol. Daardoor wordt de belasting van je spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven erg hoog. Zo maak jij werk van een goede zithouding: Pas je stoel altijd aan je lichaam aan en verander regelmatig van zithouding.
De gewoonte om onderuit, voorovergebogen of scheef te zitten kan ook een oorzaak zijn. U herkent een verkeerde zithouding door goed te kijken naar hoe uw medewerkers op hun stoelen zitten. Een slechte zithouding heeft gevolgen voor uw medewerkers.
90-90-90 zithouding
Bij beeldschermwerk lokken scherm en toetsenbord een meer rechte zithouding uit. Dit leidde tot de richtlijn 90-90-90: een hoek van 90° in de heupen, knieën en ellebogen. Zitten met een rechte rug in rechte hoeken, makkelijk om te onthouden en heel visueel in een getekende afbeelding.
Wat zijn houding gerelateerde rugklachten
Een verkeerde zithouding of sta houding kan resulteren in een verhoogde spanning van de spieren. Door bijvoorbeeld onderuitgezakt met een bolle rug in een stoel te gaan zitten, komt er veel spanning op de rugspieren te staan. Dit resulteert na een tijd in een zeurend gevoel.
Moet u zitten, kies dan een stevige rechte stoel en gebruik een zogenaamde lumbale rol in uw onderrug. Die rol kunt u maken door een handdoek op te vouwen. Wanneer u opstaat, schuif dan eerst zoveel mogelijk naar voren en sta dan pas op. Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten.
Juiste zitdiepte: uw lichaam moet goed aansluiten aan de onderkant van de rugleuning van de stoel, waarbij er een vrije ruimte is tussen de zitting en de rug. Juiste armleggerhoogte en breedte: schouders recht en de armen leunen in een hoek van 90 graden op de armleggers.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
Een verschoven wervel hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Er zijn mensen die er jaren probleemloos mee rondlopen. Veelvoorkomende klachten zijn echter lage rugpijn, een doof gevoel, tintelingen, pijn, spierverzwakking in het been en moeilijk kunnen lopen.
Waarom is zitten ongezond? Er is steeds meer wetenschappelijke bewijs dat veel en langdurig zitten het risico op vroegtijdig overlijden en diverse niet-overdraagbare ziekten verhoogt, waaronder diabetes type 2, metabool syndroom (problemen met de stofwisseling) en cardiovasculaire aandoeningen.
Te veel en te lang zitten
De gewrichten en spieren van de wervelkolom worden gewoonweg te weinig gebruikt, waardoor rugpijn tijdens het zitten ontstaat. Het is belangrijk om regelmatig op te staan, en niet de hele dag te blijven zitten.
De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Een diepere zitdiepte zorgt voor onderuitzakken, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een rechtere houding. Er is echter wel een ideale zithouding, namelijk: een hoek tussen de 95 en 105 graden. Daarmee ontlast je namelijk je rugwervels en voorkom je rugklachten.
De gemiddelde zithoogte van een eettafelstoel zit tussen de 43 en 46 centimeter. Het beste is om altijd minimaal 20 centimeter ruimte te bewaren tussen de onderkant van het blad en de zitting van je eetkamerstoelen. Heb je dus een lagere tafel, kies dan voor een zithoogte rond de 40 cm.
De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95° en 105°. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit. Let er hierbij op dat de rughoek de hoek betreft tussen de rugleuning en de zitting, oftewel: de hoek die de rugleuning en de zitting ten opzichte van elkaar maken dient tussen de 95° en 105° te zijn.
Blijf in beweging
Als je gaat bewegen tijdens een periode met rugklachten, doe dan een laag belastende activiteit zoals zwemmen, wandelen of fietsen. Vooral (rug)zwemmen is een goed idee.
Psychische factoren blijken eerder een versterkende rol te vervullen bij rugklachten, dan dat ze er de oorzaak van zijn. Een ongeval kan ook aan de basis liggen van het ontwikkelen van rugklachten.
Diverse studies tonen een relatie aan tussen emoties (angst, stress, somberheid, en boosheid) en chronische lage rugpijn. De auteurs opperen de mogelijkheid dat de kans op het ontwikkelen van chronische lage rugpijn, verhoogt wordt door een verstoorde emotionele verwerking.
Op lange termijn komen er problemen voor als diabetes, hartziekten en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer dan 8 uur zitten 15% meer kans hebben op vroegtijdig sterven t.o.v. mensen die 4 uur per dag zitten.