Het verschil tussen gietijzer en gietstaal zit met name in het koolstofgehalte.Dat ligt bij gietstaal een stuk lager.Hierdoor ontstaan in gietijzer gemakkelijker scheuren.
De tussenlaag temperatuur meet je op het punt waar je volgende las gaat beginnen. Hier moet de temperatuur onder de 60 graden celcius blijven. Bij een hogere temperatuur kan het materiaal scheuren door het hoge koolstofgehalte in het gietijzer.
Wit gietijzer bijvoorbeeld, is bijna niet te lassen. Het lassen van gietijzer doe je met speciale nikkel- en/of nikkel-ijzer gelegeerde laselektroden, zoals de UTP 86 FN. Deze typen elektroden behouden hun grote taaiheid, waardoor er een stevige lasverbinding ontstaat.
Gietstaal is sterker dan gietijzer. Daarom wordt gietstaal gebruikt bij producten die onder een grotere druk of belasting komen te staan. Gietstaal is minder breekbaar dan gietijzer. Hierdoor is gietstaal minder breekbaar en heeft het een smeltpunt van 1450-1550 gr C.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Gietijzer heeft een aanzienlijk lagere treksterkte dan andere soorten staal. Bovendien is gietijzer niet flexibel en enigszins breekbaar, een beetje te vergelijken met glas maar dan steviger. Terwijl een gesmede vuurkorf bijvoorbeeld netjes meebuigt onder piekbelasting.
Gietstaal wordt vooral toegepast in de industrie en de machinebouw. Het is vooral geschikt voor onderdelen die zwaar belast worden. Verder is gietstaal goed lasbaar.
Gietijzer. Hoewel het een ongelooflijk sterk en duurzaam metaal is, zal het ijzer tuinmeubilair roesten als het buiten wordt achtergelaten in vochtige omstandigheden.
Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het heeft zo uit de doos dus geen 'anti-aanbaklaag'. Deze laag moet je zelf creëren door olie op hoge temperaturen te laten hechten aan het gietijzer. Daarna heb je nauwelijks onderhoud en zal je pan vrijwel alles perfect kunnen bakken.
Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt. En natuurlijk zijn er allerlei speciale boren voor specifieke metaalsoorten en toepassingen.
Ook kun je oud gietijzer solderen, maar dan wel met koper, hiervoor moet je echter wel een acetyleen brander gebruiken om de vereiste temperatuur te verkrijgen, koper solderen doe je met een poeder en de constructie is gegarandeerd ' IJzersterk ' !
Kan ik een gietijzeren steunring die gebroken is weer aan elkaar lijmen met "Bison Kombi metaal? Gietijzer kunt u met dit product prima verlijmen, eventueel kunt u ook araldite rapid gebruiken.
Gietijzer is zeer goed op druk te belasten, maar de treksterkte is niet erg groot bij ongelegeerde gietijzersoorten; voor op trek belaste constructie-elementen kan beter gebruikgemaakt worden van smeedijzer.
Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
Het verwijderen van roest in een gietijzeren pan
Pak staalwol (of schuurpapier) en schrob stevig over de roestige gedeeltes van de pan. Na een tijdje zie je het originele (zilveren) gietijzer tevoorschijn komen. In feite haal je hiermee ook de antiaanbaklaag van je gietijzeren pan eraf.
De geboorte van gietijzer: 1300 - 1400
Daarmee kon gietijzer worden geproduceerd. De Stückofen werd aanvankelijk nog met hand- of voetbediende blaasbalgen gevoed, in de tweede helft van de 14e eeuw door waterkracht. Het resultaat was in het begin nog dezelfde sponsachtige massa.
Het belangrijkste voordeel van gietijzer is dat het erg dik is en het de warmte goed vasthoudt, waardoor het niet zal buigen of kromtrekken bij hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat het uitstekend gebruikt kan worden bij extreme hitte, bijvoorbeeld wanneer die voornamelijk hoog opgestookt wordt.
Het kan helpen om de pan iets op te warmen zodat het vuil en vet iets zachter wordt. Daarna gebruiken we schuurpapier om het gietijzer helemaal kaal te schuren. Het kost even wat moeite maar dat is het allemaal waard.
Let wel op met vervormingen: doordat gietijzeren pannen zwaar zijn kunnen ze natuurlijk wel sneller krassen veroorzaken. Zorg ervoor dat je voor gebruik op inductie de pan eerst grondig schoonmaakt.
Gietijzer wordt verkregen door het omsmelten van ruw ijzer (uit de hoogoven) in een koepeloven, in een inductieoven of in een trommeloven. Gietijzer is een legering van ijzer met koolstof (2-4,5%), silicium (1,5-3,5%) en mangaan (max 1%). De smelttemperatuur ligt, afhankelijk van het C gehalte, tussen 1200 en 1400 ºC.
Ook in duurzaamheid zal een tuinhaard van gietijzer een oplossing zijn. Gietijzer is namelijk erg goed bestand tegen hoge temperaturen. Bij goed onderhoud van deze tuinhaarden kunnen ze zelfs levenslang meegaan.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.