De kleine porties bestaan uit typisch Spaanse lekkernijen, zoals chorizo, gazpacho (koude soep), olijven, patatas bravas (gefrituurde aardappelen), calamares (gefrituurde inktvis), jamon serrano en iberico (ham), kroketjes en pimientos de padron (spaanse pepers).
Ander typisch Spaanse producten zijn chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis). Wist je trouwens dat tapas in sommige delen van het land gratis zijn?
Een van de meest voorkomende soorten Spaanse snoepjes is turron, een nougat snoepje gemaakt van amandelen, suiker en honing. Polvorones zijn ook populaire Spaanse snoepjes, het zijn amandelkoekjes. Andere voorbeelden van Spaanse snoepjes zijn marsepein en churros.
Churros zijn deegstengels, volgens eeuwenoude recepten bereid. Uit het frituur vaak afgemaakt met suiker. Churros zijn in Spanje populair als ontbijt en als tussendoortje of dessert.
Wat zijn roscos? Roscos zijn typisch Spaanse koekjes die qua vorm wel wat weg hebben van een donut. Ze lijken dus op donuts, maar zijn het zeker niet. Al zijn de lekkernijen ook niet gemaakt van een typisch koekdeeg en hebben ze ook niet de klassieke structuur van koeken.
De Spaanse keuken kent veel lekkernijen. Echte Spaanse kerstaanraders zijn Turron uit Alicante, Bacalao met bloemkool, krab, kreeft, Sint Jacobsschelpen, geroosterde gamba´s en kalkoen. Andere typische recepten voor kerst in Spanje zijn gerechten met sinaasappel.
Turron is een Spaanse nougat gemaakt van honing, suiker, amandelen en marsepein. Deze Spaanse lekkernij wordt voornamelijk met Kerstmis gegeten en is ideaal om cadeau te doen aan je familie en vrienden met de feestdagen. Daarnaast is de nougat heerlijk om in stukjes te breken en te serveren voor of na het kerstdiner.
Chocolade. Chocolade is het snoep dat het meeste gegeten wordt in de wereld. In Nederland eten we ongeveer vijf kilo chocolade per persoon per jaar. En er zijn nog landen waar dit getal hoger is.
Sommige van de typische Spaanse tapas bevatten een gerecht genaamd patatas bravas of aardappelpartjes.Er zijn ook enkele gerechten zoals albondigas of gehaktballen, tortilla española of omelet, en croquetas de jamón y queso of ham en kaas kroketten.
Paella. Ongetwijfeld het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken. Ondanks dat er per regio kleine verschillen zijn qua ingrediënten, is de basis altijd dezelfde: rijst. Paella komt oorspronkelijk uit de streek van Valencia, maar wordt overal in Spanje gemaakt.
Spanjaarden zijn trots op hun persoonlijkheid en cultuur. Ze proberen hun banen te verdedigen en hebben een competitieve houding tegenover sommige Europese landen. Spanjaarden zijn veel buitenshuis. Naast de tijd die ze besteden aan werken, zijn Spanjaarden graag omringd door vrienden en familie.
Spaanse vleeswaren zijn ongeëvenaard. Van klassieke fuet, chorizo en iberico tot salchichon en lomo, er is online een enorm aanbod om uit te kiezen bij Iberico Fino.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Turrón Blando zachte nougat is een zoete Spaanse delicatesse die tijdens de kerstdagen niet mag ontbreken. Van oorsprong bestaan er twee traditionele variaties. Turrón de Jijona is zacht en turrón de Alicante is de harde variant.
De Spaanse keuken is rijk, divers en dankzij het Mediterrane dieet behoorlijk gezond. In Spanje koken ze met pure ingrediënten, noten en veel gezonde vetten. Ook eet men in Spanje veel zeevruchten, volkoren en verse producten, zaden en erg veel groenten en fruit.
Vooral rond de Kerstperiode is het een traditie om turrón te eten. Rond die tijd is het niet aan te slepen. Verder kan het perfect zijn als toetje, tussendoortje of bij de koffie of thee. Je breekt of snijdt het in stukken en kan het vervolgens zo eten.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten. Het gerecht krijgt zijn Spaanse temperament door de toevoeging van cayennepeper.
Een voorbeeld van typisch Spaans eten voor de lunch? Gazpacho, een soort koude tomatensoep, wordt vaak als voorgerecht gegeten. Het is heel licht en verfrissend, perfect voor de zomerse temperaturen. Verder zie je qua eten in Spanje veel gegrilde vis, gamba's, verschillende vleessoorten en salades op de kaart staan.
Anjers zijn de nationale bloem van Spanje en Slovenië.
Het koekje is gemaakt van tarwebloem, suiker, palmolie of zonnebloemolie en heeft, in tegenstelling tot een kaakje, een typische vanille-smaak . Maria-koekjes kunnen los worden gegeten of worden ondergedompeld in onder andere warme of koude melk, thee, warme of koude chocolade en thee.