Dat kan op veel manieren, kijk wat bij jou past. Je kan bijvoorbeeld diegene sterkte wensen of aangeven dat je aan hem of haar denkt. Ben je gelovig of weet je dat de ander gelovig is, dan kun je iemand ook Gods rust of kracht toewensen.
Herdenking op de verjaardag van een overledene
Meestal op de dag dat de overledene jarig zou zijn geweest. Maar je kunt iemand ook op de sterfdag herdenken. Zo'n herdenking kun je op verschillende manieren invullen.
In een verjaardagskaart voor iemand in rouw schrijf je natuurlijk iets meer dan alleen "Van harte gefeliciteerd" en vermijd je standaardteksten zoals "Maak er een fantastische verjaardag van!" het liefst.
Deel een korte herinnering of anekdote.
In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
Iets wat altijd goed doet is een kaartje met een mooie tekst ter herinnering aan de sterfdag, om te herdenken wat die ene persoon voor jouw lieve dierbare heeft betekend. Met jouw mooie en lieve woorden erken je het gemis van de overleden vader of echtgenote, en laat je weten dat je in gedachten dichtbij bent.
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Uit uw medeleven: Laat de persoon weten dat u meeleeft met zijn of haar verlies. U kunt bijvoorbeeld zeggen: "Het spijt me diep om te horen van het verlies van [naam van de overledene]."Deel uw herinneringen: Als u goede herinneringen hebt aan de overledene, kunt u die delen om troost te bieden.
Typ een persoonlijk bericht om je medeleven te betuigen, bijvoorbeeld: “Beste [Naam], Ik hoorde van het overlijden van [overledene]. Ik ben erg geschokt en ik wil je mijn oprechte deelneming aanbieden. Als je iets nodig hebt of wilt praten, ben ik er voor je. Veel sterkte in deze moeilijke tijd.”
Knuffels, kusjes, liefde en kracht. Hopelijk wordt het verdriet daarmee voor (jullie) wat verzacht. Net als (jullie), denken we op (je broers) verjaardag met liefde aan (hem)! Ik brand vandaag een kaarsje, om te laten weten dat we (papa) echt nooit zullen vergeten!
Altijd samen, nooit alleen, onafscheidelijk, altijd één. Wat op liefde is gebouwd, vergaat niet. Voor heel de wereld was zij een moeder, voor ons was zij de hele wereld. Met liefde ontvangen, met verdriet weer afgestaan.
Je erkent het verlies van de ander. Je erkent dat de ander het zwaar heeft en/of verdrietig is. Je houdt je eigen verhaal in, en luistert met oprechte interesse naar de ander. Dan zeg je dingen als: 'Het is niet aan je te zien dat je zo'n zware tijd achter de rug hebt, je ziet er echt goed uit.
Bijvoorbeeld met het aansteken van een kaarsje of een bezoek aan de gedenksteen. Als de herinnering aan het verlies niet te confronterend is, kun je iemand op zijn of haar sterfdag ook herdenken door de plek van het overlijden te bezoeken. Bijvoorbeeld als jouw dierbare in het verkeer is omgekomen.
Enkele voorbeelden hiervan zijn: “Gecondoleerd met het vreselijke verlies van je relatie met de overledene“, “Sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd” of “Woorden schieten tekort, maar weet dat ik er voor je ben.” Probeer de tekst passend en oprecht te houden, zodat de ontvanger zich gesteund voelt.
Een vlinder
Ook een vlindertekentje kan gebruikt worden in de rouwkaart om het overlijden van een kindje kenbaar te maken of aan te tonen dat een kindje in het rijtje met nabestaanden niet meer onder ons is. Het symbool van een vlinder die wegvliegt staat over het algemeen bekend als het bevrijdingssymbool.
Maar er zijn warme alternatieven om iemand te condoleren met een verlies: Gecondoleerd met je (moeder/vader/broer/zus)Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel kracht toegewenst. Voor dit verdriet zijn geen woorden.
Professionele hulp inschakelen. Wanneer je veel moeite hebt met het rouwproces en het gevoel hebt dat je er toch zelf niet uitkomt, dan kan psychische behandeling of begeleiding helpen. Bespreek jouw klachten met de huisarts, die kan ervoor zorgen dat je wordt doorverwezen voor passende hulp.
Ik wens je alle liefde en sterkte in deze moeilijke periode. Mijn oprechte condoleance voor dit ongelofelijke verlies. Weet dat ik er altijd voor je zal zijn en ik wens je alle kracht toe in deze moeilijke periode. Mijn gedachten zijn bij jou en je familie.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Ik hoorde van x dat <naam> is overleden. Met dit kaartje willen wij jou en je gezin condoleren met dit verlies en jullie heel veel sterkte wensen.