Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (zweren) in de darmen. Klachten zijn vooral diarree met bloed en slijm, en buikpijn. De meeste mensen hebben periodes met klachten en periodes zonder klachten. U krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Met de moderne diagnostiek, behandeling en controle is de levensverwachting van mensen met Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.
De ziekte van Crohn is niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Een behandeling met medicijnen is vaak levenslang nodig. De behandeling is vaak levenslang nodig en gericht op het verkrijgen van remissie (een rustige fase zonder ontstekingen).
De precieze oorzaak van Crohn is niet bekend. Wel lijken er bepaalde zaken een rol te spelen, zoals erfelijkheid en omgevingsfactoren zoals stress, voeding, overmatige hygiëne en een 'westers leefpatroon'. Ook stellen wetenschappers dat roken de trigger kan zijn om de ziekte van Crohn te ontwikkelen.
Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.
Soms verloopt de ziekte van Crohn zo ernstig dat patiënten aan de complicaties kunnen overlijden, maar dat is zeldzaam. Ondanks de indrukwekkende vooruitgang in de behandeling van crohn is er nog veel te bereiken.
De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm: buikpijn. vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten, ook als de ziekte rustig is)
Mensen met een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, doen het over het algemeen goed op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL dat is gesubsidieerd door het Crohn en Colitis Ulcerosa Fonds (CCUFonds). Driekwart verricht betaald werk voor tenminste 12 uur per week.
De ziekte van Crohn wordt meestal ontdekt tussen 15 en 30 jaar. Het kan echter op elke leeftijd ontstaan. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer een vijfde tot een kwart van de patiënten is jonger dan 20 jaar.
Zorg voor een normaal vezelgehalte. Een aantal jaren geleden werd gedacht dat lichtverteerbare en/of stoppende voeding gunstig was bij de ziekte van Crohn. Daarom werd aangeraden om wit brood, beschuit en witte rijst te eten in plaats van volkorenproducten.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
UWV Ziekte van Crohn
Op het moment dat je 2 jaar ziek bent stopt het recht op loon bij je werkgever of het recht op je Ziektewetuitkering. Het kan zo zijn dat je op dat moment nog steeds ziek bent en niet in staat bent om weer te gaan werken. In voornoemd geval heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering.
Bloedonderzoek. Met een bloedonderzoek wordt onderzocht of er sprake is van bloedarmoede, van een ontsteking of een slechte voedingstoestand. Heeft jouw bloed een te laag eiwitgehalte dan kan dit een aanwijzing zijn voor de ziekte van Crohn. Om meer zekerheid te krijgen is verder onderzoek noodzakelijk.
Het is belangrijk dat je zo gezond en regelmatig mogelijk leeft, eet en drinkt. Voldoende nachtrust, regelmatig bewegen en een gezond en gevarieerd voedingspatroon spelen hierbij een belangrijke rol. Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van voeding bij colitis ulcerosa.
Meestal wordt IBD ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Wereldwijd lijden 5 miljoen mensen aan de chronische darmziektes ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Er zijn momenteel in Nederland ruim 80.000 mensen met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen.
Veel te drinken: ongeveer 2 tot 3 liter per dag. Meer zout te gebruiken (2 gram (= ½ afgestreken theelepel) extra bij matige diarree en 4 gram extra bij forse diarree). Je kunt bijvoorbeeld bouillon of soep drinken, hierin zit veel zout. Zoutrijke producten te eten zoals rauwe ham, kaas, zoutjes en haring.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische darmontstekingen. Bij een chronische darmontsteking is er een verhoogd risico op dikke darmkanker, vooral wanneer de ziekte vele jaren actief is geweest.
Gebruik bij voorkeur magere vleeswaren, mager vlees en kip zonder vel; Gebruik weinig olie, boter of margarine bij de bereiding van de maaltijden; Besmeer u brood met (dieet)halvarine; Maak geen gewoonte van vetrijke tussendoortjes, zoals: o gebak; o koekjes; o worst; o chips; o noten; o kaas; o candybars.
Bij de ziekte van Crohn kunt u een opvlamming herkennen door het (opnieuw) krijgen van klachten zoals: diarree met of zonder bloed- en/of slijmbijmenging. buikpijn. gewichtsverlies.
Erfelijkheid, vijf tot tien procent van de familieleden van iemand met Crohn heeft de ziekte ook. Soms spelen bepaalde bacteriën een rol. Roken kan ook een rol spelen.
Bij colitis ulcerosa ontstaan de ontstekingen alleen in de dikke darm en de endeldarm. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele spijsverteringskanaal voor: van mond tot anus. Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen in de darm zich tot de slijmvlieslaag.