De uitkomst van de Nederlandse Opstand is uniek. Het leidde namelijk tot de vorming van een nieuwe staat zónder vorst. Dit was de Nederlandse Republiek, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die twee eeuwen zou blijven bestaan.
Een godsdienstige oorzaak, want Filips II wilde dat iedereen Rooms-katholiek werd, en wie dat niet wilde en deed werd erg gestraft. Een economische oorzaak, want veel mensen in de Nederlanden waren erg arm en moesten veel belasting betalen, en de prijs van de producten werd steeds hoger en er waren lage lonen.
Kan een religieuze, politieke en economische oorzaak geven voor de opstandige houding van zowel edelen als burgers in de Nederlandse bezittingen van Filips II.
Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Opstand in de Nederlanden, 1515-1572
De Opstand in de Nederlanden begon als een meningsverschil over de manier waarop de overheid moest reageren op de aanhang voor het protestantisme (het protestantisme was als geloof nog een minderheid van de Nederlandse bevolking).
Aan het einde van de achttiende eeuw komen de patriotten in opstand tegen de Oranjes. Stadhouder Willem V vlucht en in 1795 verandert de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Bataafse Republiek.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
De Tachtigjarige Oorlog neemt een belangrijke plaats in de vaderlandse geschiedenis in. Tijdens deze oorlog kwamen de Nederlanden, onder leiding van Willem van Oranje, in opstand tegen het Spaanse Rijk onder koning Filips II. De oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Willem van Oranje was in het begin van de 80-jarige oorlog de leider van de opstand in De Nederlanden. En hij woonde toen hier in Delft.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar. Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog.
Verscheurde Nederlanden
De opstand tegen het bewind van Filips II brak uit in 1566 en splitste de Nederlanden in twee delen. In het Noorden werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden opgericht en het Zuiden verzoende zich met de Habsburgse dynastie.
De Slag bij Heiligerlee in 1568 wordt algemeen gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje die duurde tot 1648.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
Eerst gebeurt het alleen in de Vlaamse Westhoek, maar daarna ook in Vlaanderen en Brabant. Eind augustus 1566 slaat de Beeldenstorm over naar de noordelijke Nederlanden.
De Beeldenstorm was een vernieling op grote schaal van heiligenbeelden en andere objecten van katholieke religieuze plaatsen door protestanten in de Lage Landen, die plaatsvond tussen 10 augustus en oktober 1566. In die periode werden vele kerken geschonden en het interieur ervan vernield.
Aan het hof van Maria van Hongarije werd vooral Frans gesproken en door enkelen Nederlands, talen die Willem van Oranje niet sprak. Naast die twee talen werd hij onderwezen in Latijn, Spaans en Italiaans, hoewel hij nooit zijn Duitse accent zou verliezen en nooit vloeiend Nederlands zou spreken.
Willem komt in conflict met Filips II, zoon van Karel V die hem opvolgde. Ze kregen ruzie over 2 onderwerpen. De centralisatie politiek en de strenge vervolgingen voor protestanten van de koning. De definitieve breuk tussen Willem en Filips II komt na de beeldenstorm in 1566.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland?
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
Door velen wordt de Slag bij Heiligerlee gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de oorlog om onze soevereiniteit.
Een opstand of rebellie is het in verzet komen tegen een autoriteit. Een opstand kan zich uiten in diverse vormen van gedrag, variërend van burgerlijke ongehoorzaamheid tot gewapend verzet. Een opstand is te onderscheiden van enerzijds banditisme en anderzijds een revolutie.
In 1435 stapten de Bourgondiërs over van de Engelse kant naar de Franse zijde. Hierna werd het Engelse leger geleidelijk Frankrijk uitgejaagd. De Honderdjarige Oorlog eindigde op 17 juli 1453, toen Frankrijk de Slag bij Castillon van de Engelsen won.
Frankrijk en Zweden winnen de oorlog
Het waren die drie laatste krachtmetingen die de Dertigjarige Oorlog ten langen leste beëindigden. De Oostenrijkse Habsburgers, de Spaanse Habsburgers en Beieren gaven op. Frankrijk, Zweden en de Republiek waren de overwinnaars.
Het offensief was ingezet en de Fransen veroverden in een rap tempo de rest van het land. Uiteindelijk was op 17 juli 1453 de Honderdjarige Oorlog officieel afgelopen. Waarom werd de oorlog de Honderdjarige oorlog genoemd? Hij duurde tenslotte 116 jaar, waarvan er maar 81 jaar gevochten werd.