Omdat de prostaat en zaadblaasjes verwijderd zijn, is het niet meer mogelijk een zaadlozing te krijgen. Het is nog wel mogelijk een orgasme te krijgen, dit noemt men ook wel een 'droog orgasme'. Ook kunnen er tijdens de operatie zenuwen beschadigd zijn, waardoor een erectiestoornis kan optreden.
5. Het leven van de man is niet afhankelijk van zijn prostaat. De prostaat is geen essentieel onderdeel van de man en als deze zou moeten worden verwijderd, kan hij heel goed verder zonder prostaat leven. Het is echter wel een belangrijk deel van het mannelijke voortplantingssysteem.
Gevolgen van de prostaatoperatie
De verwijdering van je prostaat kan gevolgen hebben. De belangrijkste gevolgen zijn: Seksuele problemen: zoals erectieproblemen en een droog orgasme. Ongewild urineverlies: je verliest ongewild een paar druppels plas.
Prostaatkanker kan veel invloed hebben op je seksleven. Klachten die vaak voorkomen zijn problemen met een erectie en een droog orgasme. Dit kan ook impact hebben op je relatie.
Incontinentie na een prostaatoperatie. Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar aan voordat ze vanzelf weer verdwijnen.
Omdat de prostaat en zaadblaasjes verwijderd zijn, is het niet meer mogelijk een zaadlozing te krijgen. Het is nog wel mogelijk een orgasme te krijgen, dit noemt men ook wel een 'droog orgasme'. Ook kunnen er tijdens de operatie zenuwen beschadigd zijn, waardoor een erectiestoornis kan optreden.
De eerste zes weken adviseren wij u: • weinig alcohol te drinken; • geen zware lichamelijke arbeid te verrichten; • niet meer te tillen dan ongeveer vijf kilo; • niet te fietsen; • geen lange autoritten te maken; • dagelijks ontlasting te hebben; • niet seksueel actief te zijn (alleen de eerste twee weken).
Relatie vergrote prostaat en erectieproblemen
Het is nog niet bekend waarom hier een verband tussen is. Wel is duidelijk dat mannen met symptomen van een vergrote prostaat ook vaak erectiestoornissen hebben.
Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.
Hierna kunt u meestal tijdelijk naar huis waarbij u de katheter nog hebt. Voor het totale herstel na de operatie kunt u het best rekening houden met een periode van drie maanden. Veel activiteiten kunt u na 6 weken al doen.
De wand van de prostaat (het kapsel) blijft achter. Alleen het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, wordt weggehaald. Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan.
Na een prostaatverwijdering moet de PSA waarde na ongeveer 2 maanden naar minder dan 0,1 ng/ml (eigenlijk dus onmeetbaar) dalen. Indien dit niet het geval is of indien na enige tijd de PSA weer boven de 0,1 ng/ml stijgt, is er bijna altijd sprake van een teruggekeerde tumor.
De waarschijnlijkheid dat u na een radicale prostatectomie aan urine-incontinentie lijdt, ligt tussen de 3% tot 60%.
Alcohol en prostaatkanker
Opmerkelijk is dat ook bij een lage alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker toeneemt (met 8%). Bij een alcoholgebruik van drie glazen per dag neemt het risico met 23% op prostaatkanker toe. Prostaatkanker is bij mannen naar aantal gevallen de tweede kanker.
Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het dagelijks eten van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten.
Is de PSA waarde te hoog: hoger dan 10 µg/l dan is de kans op prostaatkanker hoger dan 65%.
De PSA-waarde ligt, afhankelijk van de leeftijd, gemiddeld tussen nul en vier microgram per liter bloed. Ook mannen met een normale PSA-waarde kunnen echter prostaatkanker hebben.
Meest voorkomende bijwerkingen: duizelig zijn door een te lage bloeddruk, klachten van de maag en darmen, hoofdpijn en een verstopte neus. De meeste bijwerkingen verdwijnen als uw lichaam gewend is aan dit medicijn. Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent.
Bij de ene man gaat het plassen staand beter, bij de ander zittend. Probeer uit wat voor u het beste gaat. Zorg dat u uw blaas en plasbuis zo goed mogelijk leeg plast. Probeer tijdens het plassen te ontspannen en niet te persen.
Er is wetenschappelijk nog geen bewijs gevonden dat fietsen daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van prostaatklachten. Wel is het zo dat mannen die reeds bepaalde prostaatklachten hebben, voorzichtig moeten zijn met fietsen om verergering van de klachten te voorkomen.
Na het verwijderen van de katheter moet u in een fles plassen en na iedere plas de verpleegkundige waarschuwen. Deze meet dan met een echoapparaat op uw buik of de blaas wel goed leeg geplast is. Indien u goed kunt plassen na het verwijderen van de katheter, mag u naar huis.
RALP is een radicale prostatectomie via robot
Meer dan 90% van alle prostaatoperaties worden nu uitgevoerd via robot geassisteerde technieken: RALP (Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy). Een goede getrainde robot-uroloog kan een dergelijke ingreep vlot uitvoeren zonder (ernstige) complicaties.
Het geslachtsverkeer zelf is relatief belastend voor het totale bekkengebied en wordt dus tot 6 - 8 weken na de operatie afgeraden. Wanneer de erectie ontbreekt is het mogelijk een orgasme te krijgen, omdat de gevoelszenuwen door de operatie niet zijn beschadigd.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.